Life & Arts Τετάρτη 3/11/2021, 13:37
ΥΓΕΙΑ

Το μηχάνημα που φτιάχνει ανθρώπινο δέρμα

Mπορεί να μετατρέψει ένα μικρό κομμάτι από το δέρμα του ασθενή σε μόσχευμα ή ζωντανό ιστό έως και 100 φορές μεγαλύτερο

Το μηχάνημα που φτιάχνει ανθρώπινο δέρμα

Το πρώτο μηχάνημα στον κόσμο που παράγει εξατομικευμένα μοσχεύματα δέρματος για ενήλικες και παιδιά με σοβαρούς τραυματισμούς, όπως βαθιά εγκαύματα, έφτιαξε η CUTISS, μια ελβετική εταιρεία.

Το μηχάνημα denovoCast  μπορεί να μετατρέψει ένα μικρό κομμάτι από το δέρμα του ασθενή σε μόσχευμα ή ζωντανό ιστό έως και 100 φορές μεγαλύτερο.

Παραδοσιακά, τα μοσχεύματα δέρματος γίνονται από λεπτά κομμάτια του δέρματος του ίδιου του ασθενή.  Αυτό περιορίζει το μέγεθός τους αλλά και τις δυνατότητες που έχουν οι γιατροί να αντιμετωπίσουν μεγάλα εγκαύματα.

Παράλληλα, τα μοσχεύματα αυτά αποτελούνται κυρίως από το ανώτερο στρώμα του δέρματος,  όμως το κατώτερο στρώμα είναι εκείνο που ρυθμίζει και γιατρεύει τις ουλές Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορεί να μείνουν με ουλές που περιορίζουν την κινητικότητα και την ανάπτυξη του σημείου. Και αυτό καθιστά  αναγκαία τη διενέργεια και άλλων χειρουργείων.

Το μηχάνημα denovoCast μπορεί, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, να σώσει ζωές και να μειώσει τις ουλές. Μπορεί να φτιάξει μεγάλες ποσότητες νέου δέρματος που αποτελείται τόσο από ανώτερα όσο και από κατώτερα στρώματα.

Κάθε χρόνο, 11 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο παθαίνουν σοβαρά εγκαύματα.  Το 70% εξ αυτών συμβαίνει σε χώρες χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων. Οι δημιουργοί του μηχανήματος λένε ότι αυτό θα μειώσει το κόστος αντιμετώπισης των εγκαυμάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από World Economic Forum  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News