Life & Arts Δευτέρα 25/10/2021, 19:42
ΥΓΕΙΑ

Πέντε πράγματα που δεν ξέρουμε για το κρυολόγημα

Πέντε πράγματα που δεν ξέρουμε για το κρυολόγημα

Από την επέλαση της πανδημίας ασχολούμαστε συνεχώς περισσότερο με τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, με ορισμένες ερωτήσεις να ανακύπτουν πολύ συχνά. Φαίνεται πως ορισμένες θεραπείες που συστήνονται για το κρυολόγημα από γενιά σε γενιά είναι μύθοι, καθώς δεν βασίζονται σε ξεκάθαρες αποδείξεις.

Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να αρρωστήσει από το κρύο; Η απάντηση είναι πως όχι, διότι παρότι τα κρυολογήματα είναι συνηθέστερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν οφέιλονται στη χαμηλή θερμοκρασία. Το χειμώνα, τείνει κανείς να περνά περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και να έρχεται πιο κοντά με άλλο κόσμο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για μετάδοση ιών.

Επίσης, μπορεί να βοηθήσει η βιταμίνη C στα κρυολογήματα; Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κρυολογήματος, αλλά μπορεί να μειώσει τη διάρκειά του. Με 200mg την ημέρα μπορεί κανείς να επισπεύσει την ανάρρωση.

Τα φάρμακα φυτικής προέλευσης μπορούν να αποτρέψουν τα κρυολογήματα; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο κουρκουμάς και η εχινάκεια μπορούν είτε να προλάβουν το κρύωμα είτε να επιταχύνουν την ανάρρωση. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι φυτικές θεραπείες βοηθούν.

Η βιταμίνη D μπορεί να αποτρέψει το κρύωμα; Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ανοσίας και πολλοί άνθρωποι, ιδίως όσοι ζουν σε χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες, παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D. Εάν κανείς παίρνει συμπληρώματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κρυολογήματος.

Η κοτόσουπα βοηθά στο κρυολόγημα; Δεν υπάρχει κάποια σαφής απόδειξη ότι οι κοτόσουπες θεραπεύουν ταχύτερα τα κρυολογήματα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων, καθώς ανακουφίζει τη μύτη και ενυδατώνει.

Πηγή: World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News