Life & Arts Δευτέρα 25/10/2021, 19:12
ΥΓΕΙΑ

Το ποσοστό των γυναικών που κάνει μαστογραφία – Πρόληψη στην Ε.Ε.

Το ποσοστό των γυναικών που κάνει μαστογραφία – Πρόληψη στην Ε.Ε.

Τα δύο τρίτα των γυναικών (65,9%) ηλικίας 50 έως 69 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν μαστογραφία στη διετία 2017 έως 2019, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Eurostat. Πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. βρίσκεται η Ελλάδα, όπου το 65,7% των γυναικών δήλωσε πως έκανε μαστογραφία.

Υψηλότερα ποσοστά σημείωσαν οι γυναίκες στη Σουηδία (95%), τη Φινλανδία (92%), τη Δανία (82%), την Πορτογαλία (81%), το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία (με 78% και οι δύο), οι οποίες έκαναν μαστογραφία στην περίοδο 2017-2019.

Αντιθέτως, η έρευνα European Health Interview Survey κατέδειξε ότι τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (9%), τη Βουλγαρία (36%), την Εσθονία (44%) και τη Λετονία (49%).

Το ποσοστό των γυναικών που κάνει μαστογραφία – Πρόληψη στην Ε.Ε.-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια και εξετάζει την υγεία των κατοίκων της Ε.Ε. σε τέσσερα επίπεδα. Πρώτον με βάση τους δημογραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, την απασχόληση. Δεύτερον, την κατάσταση της υγείας με βάση την ύπαρξη χρόνιων ασθενειών, τις αρρώστιες, τις σωματικές δυσκολίες. Τρίτον, με βάση τη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης, όπως για παράδειγμα τις νοσηλείες, την επίσκεψη σε γιατρούς, τη χρήση φαρμάκων. Τέλος, η έρευνα εξετάζει τη φυσική κατάσταση και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος και βάρος, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News