Life & Arts Τρίτη 14/09/2021, 22:34
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Σχεδιασμός για εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ και αναβάθμιση του ΕΣΥ

Υπ. Υγείας: Σχεδιασμός για εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ και αναβάθμιση του ΕΣΥ

Εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ και του τομέα του φαρμάκου, μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας . 

«Η φιλοσοφία μας συνολικά είναι εξορθολογισμός με τους ιδιώτες στον ΕΟΠΥΥ και στο φάρμακο. Θέλουμε από τον ιδιωτικό τομέα να παίρνουμε ποιοτικές υπηρεσίες. Πρωτοβάθμια με συμπράξεις σε όλα τα επίπεδα, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με πολύ καλύτερα νοσοκομεία και κάλυψη των αναγκών με συμπράξεις και του ιδιωτικού τομέα. Από το Ταμείο Ανάπτυξης έχουμε 1,5 δισ. ευρώ. Πάνω από 300 εκατομμύρια αναφέρονται στο κομμάτι της ενίσχυσης του ΕΣΥ. Άρα έχουμε τρομακτικές δυνατότητες να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις. Παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά κεφάλαια, πάνω από 200 εκατομμύρια, για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και υπάρχουν πολλά εκατομμύρια για τηλεϊατρική και ιατρική εξ αποστάσεως. Άρα θεωρούμε ότι αυτά τα κεφάλαια αν αξιοποιηθούν με τον σωστότερο δυνατό τρόπο και απορροφηθούν από το υπουργείο, θα μπορέσουμε να έχουμε βάλει τις βάσεις για μία καλύτερα παρεχόμενη υγεία στη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Υγεία και οι προκλήσεις μετά την πανδημία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «οι πανδημίες έρχονται και παρέρχονται. Κρατούν ένα χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό στη δική μας περίπτωση λόγω της τεχνολογίας γρήγορης ανάπτυξης εμβολίων θα μειωθεί και θα μειωθεί παγκοσμίως. Η προηγούμενη αντίστοιχη ήταν πριν 100 χρόνια. Άρα θα πρέπει να προετοιμαστούμε να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι και πολύ σκόπιμο να θεωρούμε ότι όλα όσα αναπτύχθηκαν μέσα στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουμε τον έκτακτο κίνδυνο θα πρέπει να τα διατηρήσουμε περιμένοντας την επόμενη πανδημία η οποία δεν θα είναι ενδεχομένως σε 100 χρόνια. Εκείνο που είναι πολύ χρήσιμο είναι να δούμε τι θετικό μπορεί να μείνει από αυτή την υπόθεση».

Ανέφερε ακόμη ότι το 45% των  Ελληνων πολιτών επιλέγουν τις ιδιωτικές δομές για την υγεία τους ελεύθερα και συνειδητά. Οι πολίτες θέλουν να επιλέγουν τον γιατρό κάτι που το σύστημα στη χώρα μας το αγνοεί διαρκώς.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, σημείωσε ότι πλέον οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επικεντρώνονται σε ανάπτυξη φαρμάκων για ειδικές παθήσεις, κυρίως σε φάρμακα με βάση τους βιολογικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα φάρμακα, αφήνονται πίσω. Αυτό, είπε, θα είναι μια ευκαιρία για μεσαίες ευρωπαϊκές  εταιρείες. 

«Είναι υποχρέωση και στρατηγική προτεραιότητα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις, εξαγωγές και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Τα εμβόλια τα οποία προήλθαν από μια πλατφόρμα που προϋπήρχε εδώ και 15-20 χρόνια δείχνουν τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν πολύ μεγάλες εταιρείες.  Επειδή οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο αν οι ελληνικές βιομηχανίες επικεντρωθούν σε κάποιες παθήσεις όπου μπορούν να παράγονται χρονικά έγκαιρα με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά  και κοστολογικά ανταγωνιστικά φάρμακα, είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να πάμε και στις ξένες αγορές» πρόσθεσε ο κ Τρύφων.
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News