Life & Arts Κυριακή 12/09/2021, 10:07
ΥΓΕΙΑ

Μην φοβηθείς και μην αργήσεις: Η πρόληψη νικά τον καρκίνο

Μην φοβηθείς και μην αργήσεις: Η πρόληψη νικά τον καρκίνο

Με μια διαδραστική συζήτηση, η οποία είχε τίτλο «Μην Φοβηθείς και μην Αργήσεις – Η Πρόληψη Νικά τον Καρκίνο»,  άρχισε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στο αίθριο του Βιβλιοπωλείου “Πολύεδρο”, το πρόγραμμα της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, δόθηκαν σημαντικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την σημασία της πρόληψης, όπως επίσης και της έγκαιρης διάγνωσης νέων περιστατικών καρκίνου, ιδίως εν μέσω πανδημίας.  

Μην φοβηθείς και μην αργήσεις: Η πρόληψη νικά τον καρκίνο-1

Η Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας και Υπεύθυνη της Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Άγιος Ανδρέας”, κα. Αθηνά Χριστοπούλου, ήταν η πρόεδρος της διοργάνωσης, με συντονιστές τον Καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας και Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κ.Οδυσσέα Ζώρα και την δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, κα Έλενα Παπαδημητρίου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χειρουργός – Ογκολόγος Δρ. Ιωάννης Σπηλιώτης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο για την έλλειψη πρωτογενούς πρόληψης, όσο και για άγνωστους επιβαρυντικούς παράγοντες που αυξάνουν, αναπάντεχα, την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ειδικότερα, ο Δρ. Σπηλιώτης κάλεσε άπαντες να είναι προσεκτικοί, να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην θεραπεία του καρκίνου και, ασφαλώς, να ακολουθούν το τρίπτυχο “σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και προσυμπτωματικός έλεγχος”, προκειμένου να διασφαλίσουν την καλή υγεία τους και να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου. Παράλληλα, έκλεισε την ομιλία του με την φράση “οι αγύρτες χτίζουν πολιτικές και επαγγελματικές καριέρες”, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Στην ενημέρωση έδωσαν το “παρών”, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαϊας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κα. Άννα Μαστοράκου, ο Βουλευτής Αχαϊας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσονας Φωτήλας, ο καθηγητής Ιατρικής του  Πανεπιστημίου Πατρών κ. Απόστολος Βανταράκης και ο επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας της Pfizer στην Ελλάδα την Κύπρο και την Μάλτα – και μέλος του Δ.Σ. της Pfizer Hellas, κ. Νίκος Χατζηνικολάου. 

Το θέμα της συζήτησης ήταν πολυδιάστατο, με όλες τις τοποθετήσεις πάνω στην πρόληψη του καρκίνου να έχουν κοινωνικές και ανθρώπινες προεκτάσεις, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις την συγκίνηση του κοινού.

Αλλωστε, στο τέλος όλοι αποχώρησαν με μια νότα αισιοδοξίας ως προς τη μάχη με πολύπλευρη νόσο, καθώς τονίστηκε η ανάγκη της αλλαγής του σύγχρονου τρόπου ζωής και η καίρια συνεισφορά της Πολιτείας, που μπορεί να συμβάλλει στην κατάρτιση στρατηγικών για την ανάπτυξη και εμπέδωση της κουλτούρας της πρόληψης.

Σημαντική αξία είχαν οι τοποθετήσεις των μελών των  εθελοντικών οργανώσεων για την πρόληψη του καρκίνου που δραστηριοποιούνται ενεργά στην Ελλάδα, αναφορικά με την εκστρατεία ευαισθητοποιήσης και ενημέρωσης.  Σε ιδιαίτερα δυναμικό τόνο μίλησε πρόεδρος του ομίλου εθελοντών κατά του Καρκίνου “ΑγκαλιάΖΩ” Νομού Αχαϊας κα Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, ενώ την προσωπική της εμπειρία με τον εκλιπόντα σύζυγό της μοιράστηκε η Πρόεδρος της “Fair Life LCC – Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα”, κα. Κορίνα Πατέλη.  Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Νομού Αχαΐας “Άλμα Ζωής”, κα. Πάκυ Καραλή, αναφέρθηκε με κατανοητό τρόπο στις αυξημένες ανάγκες και τον ευαίσθητο ρόλο του οργανισμού.  Στην αντίπερα όχθη, ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος – Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Παραρτήματος Πατρών της Ελληνική Αντικαρκίνικής Εταιρείας κ. Αθανάσιος Αργυρίου, έκανε αναφορά στην προέκταση που έχει η κλιματική κρίση στην υγειονομική περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών,, ενώ η εκπρόσωπος του παραρτήματος Δ. Ελλάδος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”, κα. Τασία Παπαϊωάννου, δήλωσε την διαθεσιμότητα όλων των εθελοντών της οργάνωσης στις ανάγκες δημιουργίας μηχανισμού πρόληψης. 

Τέλος, η δημοσιογράφος Αρχισυντάκτρια της Εφημερίδας “Πελοπόννησος” κα. Μαρίνα Ριζογιάννη τόνισε τον ρόλο της ενημέρωσης στην προσέγγιση και ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού, που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο μέσα από ουσιαστικές και βιωματικές δράσεις.

Η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο συνεχίζεται την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου με τον φωτισμό & προβολή μηνυμάτων ευαισθητοποίησης για πρόληψη των βασικών τύπως καρκίνου, στο κτίριο του ΓΝΠ “Άγιος Ανδρέας” στις 20:00.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News