Life & Arts Δευτέρα 26/07/2021, 19:58
ΥΓΕΙΑ

Πόσο επικίνδυνο είναι να ξυπνήσεις έναν υπνοβάτη;

Επιστήμονες επίσης προσπαθούν να καταρρίψουν διάφορους μύθους γύρω από την υπνοβασία

Πόσο επικίνδυνο είναι να ξυπνήσεις έναν υπνοβάτη;

Έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι, μέσα στον τελευταίο χρόνο, 20% των παιδιών έχουν υπνοβατήσει, και 40% το έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά. Ωστόσο, στην ενηλικίωση, μόνο το 1,5% του πληθυσμού εξακολουθεί να είναι υπνοβάτες. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα δίδυμα αδέλφια είναι πιο πιθανό να υπνοβατούν, γεγονός που υποδεικνύει ότι ίσως υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Η υπνοβασία παρατηρείται περισσότερο κατά τις φάσεις βαθύ ύπνου, παρά στις φάσεις ύπνου REM (rapid eye movement), στις οποίες είναι πιο πιθανό να ονειρευτούμε. Κατά τη διάρκεια ύπνου REM, το σώμα συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε «παράλυση» για να μας προστατεύσει από το να πραγματοποιούμε ενεργητικά τα όνειρά μας.

Μελετητές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου παρατήρησαν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενεργού και του ανενεργού μέρους του εγκεφάλου των υπνοβατών κατά τις περιόδους βαθύ ύπνου. Υποθέτουν πως αυτή η «ανομοιομορφία» στον εγκέφαλο μπορεί να είναι αρκετή για να εξηγήσει γιατί η ομάδα των υπνοβατών κατάφερε να περπατήσει χωρίς να ξυπνήσει.

Έπειτα από μελέτες, επιστήμονες επίσης προσπαθούν να καταρρίψουν διάφορους μύθους γύρω από την υπνοβασία. Οι υπνοβάτες, για παράδειγμα, δεν περπατούν με τα χέρια μπροστά τους. Ωστόσο, μπορούν να έχουν θολωμένα μάτια και να αδυνατούν να εστιάσουν κάπου συγκεκριμένα. Συχνά, τακτοποιούν τον περιβάλλον χώρο τους και φαίνεται να μπορούν να περιηγηθούν τον γύρω χώρο τους με μεγάλη ευκολία χωρίς να ανάψουν τα φώτα.

Επίσης, ερευνητές έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής μόνο 8 περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού λόγω υπνοβασίας. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πτώσεων από το κρεβάτι ή και από πιο ψηλά σημεία, όπως παράθυρα ή την κορυφή κάποιο κτιρίου, χωρίς σημαντικούς τραυματισμούς.

Παρόλο που η αφύπνιση των υπνοβατών δεν είναι επικίνδυνη, μπορεί να τρομάξουν και να χτυπήσουν. Γι’ αυτό, το καλύτερο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να τους οδηγήσει πίσω στο κρεβάτι τους. Θα παραμείνουν αποκοιμισμένοι και το πιο πιθανό είναι ότι, την επόμενη μέρα, δεν θα θυμούνται τίποτα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News