Life & Arts Κυριακή 31/10/2021, 14:00
ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Πέθανε ο «πατέρας» του τιραμισού

Το γλυκό δημιουργήθηκε «κατά λάθος» στο εστιατόριό του και έγινε ένα από τα διασημότερα της ιταλικής κουζίνας

Πέθανε ο «πατέρας» του τιραμισού

Πέθανε ο Ιταλός εστιάτορας Ado Campeol, που θεωρείται ο «πατέρας του τιραμισού». Ήταν 93 ετών. 

Ήταν ο ιδιοκτήτης του Alle Beccherie, ενός εστιατορίου στη Βόρεια Ιταλία όπου και δημιουργήθηκε το διάσημο ιταλικό γλυκό, από τη σύζυγό του και έναν σεφ. 

Το εστιατόριο πρόσθεσε το τιραμισού στο μενού του το 1972. Όμως η οικογένεια δεν κατοχύρωσε ποτέ την πατέντα. 

Έκτοτε, αυτό το γλυκό με τα μπισκότα βουτηγμένα σε καφέ και το τυρί μασκαρπόνε έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της ιταλικής κουζίνας και φτιάχνεται από σεφ σε όλο τον κόσμο. 

Παρότι υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν την πατρότητα του τιραμισού (μία θεωρία λέει ότι το σέρβιραν ως αφροδισιακό σε οίκο ανοχής στην πόλη Τρεβίζο του Βορρά), εντούτοις είναι γενικώς αποδεκτό ότι η αρχική συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο του Campeol. 

Το Alle Beccherie πρωτολειτούργησε το 1939 και ο Campeol ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Σύμφωνα με τον σεφ Roberto Linguanotto, ο οποίος ήταν ένας από δημιουργούς του πιάτου, αυτό προέκυψε κατά λάθος, καθώς έφτιαχνε παγωτό βανίλια. Όλα ξεκίνησαν όταν του έπεσε μασκαρπόνε μέσα στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη. Όμως όταν είδε ότι το μείγμα είχε ευχάριστη γεύση, το είπε στη σύζυγο του Campeol, Alba.

Μαζί τελειοποίησαν τη συνταγή, προσθέτοντας μπισκότα βουτηγμένα μέσα σε καφέ και ολοκληρώνοντας το γλυκό ρίχνοντας κακάο στην επιφάνειά του. Το ονόμασαν «Tireme Sù», ή «ανέβασέ με», όπως θα λέγαμε στα ελληνικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News