Life & Arts Σάββατο 21/08/2021, 19:30
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εστίαση: «Φεύγουν» τα φυσικά μενού – Ερχονται οι κωδικοί QR

Εστίαση: «Φεύγουν» τα φυσικά μενού – Ερχονται οι κωδικοί QR

Η πανδημία του κορωνοϊού ευνόησε την εκτεταμένη χρήση των κωδικών QR, όμως οι ειδικοί στον χώρο της εστίασης θεωρούν ότι η τεχνολογία αυτή «ήρθε για να μείνει και μετά την κρίση του κορωνοϊού. 

Εφεύρεση ενός Ιάπωνα μηχανικου το 1994 για να παρακολουθεί πιο εύκολα τα ανταλλακτικά μέρη των αυτοκινήτων, οι κωδικοί γρήγορης απόκρισης (QR) έγιναν τάση πολλά χρόνια αργότερα, όταν εμφανίστηκαν στην αγορά τα έξυπνα κινητά με κάμερα. Από τη στιγμή όμως που η πανδημία του κορωνοϊού υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την απολύμανση, το QR καθιερώθηκε στα μπαρ και στα εστιατόρια των ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τα φυσικά μενού.

Η Bitly, υπηρεσία διαχείρισης συνδέσμων, ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί αύξηση 750% στα downloads κωδικών QR τους τελευταίους 18 μήνες. Ο πρόεδρος της Bitly ανέφερε ότι τα εστιατόρια έχουν συνειδητοποιήσει πόσο πολύτιμη είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία, πέρα ​​από τη διευκόλυνση των ανέπαφων υπηρεσιών. «Είναι σε θέση να προσαρμόζει τις προσφορές των μενού ανά πάσα στιγμή λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία, όπως ο πληθωρισμός, τις διακυμάνσεις των τιμών των τροφίμων και των βασικών προϊόντων, καθώς και άλλες μεταβλητές», δήλωσε ο πρόεδρος της Bitly.

Ένας κωδικός QR δίνει επίσης στα εστιατόρια περισσότερες πληροφορίες για τους πελάτες τους. Οι υπηρεσίες κρατήσεων όπως το OpenTable, το SevenRooms και το Resy διαβιβάζουν δεδομένα για όποιον έκανε την κράτηση σε εστιατόρια – αλλά όχι σε όλους τους άλλους στο τραπέζι.

Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 0,8% τον Ιούλιο, καταγράφοντας συνολικά άνοδο 4,6% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Οι τιμές των βασικών προϊόντων, όπως ο καφές και το χοιρινό, έχουν αυξηθεί φέτος. Τα εστιατόρια έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές τους, μετά την αύξηση των μισθών προκειμένου να προσελκύσουν εργαζόμενους.

Οι ελλείψεις αποτέλεσαν ακόμη έναν τομέα ανησυχίας για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων. Οι φτερούγες κοτόπουλου, τα μπιφτέκια και η τεκίλα είναι μεταξύ των ειδών που τα εστιατόρια δυσκολεύθηκαν να προμηθευτούν εξαιτίας των προβλημάτων στην αλυσίδα τροφοδοσίας. 

Ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας στον χώρο της εστίασης διαβλέπουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες όσον αφορά στους κωδικούς QR πέρα από τα φυσικά μενού. Η πανδημία αύξησε εκρηκτικά τις διαδικτυακές παραγγελίες των εστιατορίων και οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό. Η στροφή προς τους κωδικούς QR βοηθά στην πραγματοποίηση διαδικτυακών παραγγελιών, αντί να συνδέεται αποκλειστικά με συναλλαγές παράδοσης και παραλαβής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News