Life & Arts Τρίτη 26/01/2021, 20:12
ΠΟΤΑ

Κατά 18% μειώθηκαν οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020

Κατά 18% μειώθηκαν οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020

Δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν η πτώση στις πωλήσεις σαμπάνιας το 2020, καθώς οι εορτές στο τέλος του έτους συγκράτησαν κάπως την καθοδική πορεία. 

Η διεθνής ένωση παραγωγών CIVC ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν 18% στη διάρκεια του 2020 με βάση τον όγκο, με αποτέλεσμα η αξία τους να μειωθεί κατά 1 δισ.ευρώ. Η ένωση περιμένει ότι η πανδημία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στη ζήτηση τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του έτους. «Είναι λίγο καλύτερα απ΄ό,τι αναμέναμε. Σε ολόκληρο τον κόσμο, παρότι δεν επιτρέπονται τα πάρτι και οι συναθροίσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια γεγονότα για να γιορτάζουμε και η σαμπάνια είναι το σύμβολο της γιορτής», ανέφερε ο Μαξίμ Τουμπάρ, συμπρόεδρος της CIVC. 

Οι πωλήσεις του γαλλικού άφρώδους οίνου ήταν φυσικό να πληγούν αφού οι χώρες έκλεισαν εστιατόρια και μπαρ και απαγόρευσαν τις κοινωνικές συναθροίσεις και εκδηλώσεις σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Η Γαλλία μαζί με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ «είδαν» έκαστη τον όγκο των πωλήσεων σαμπάνιας να μειώνεται 20% πέρυσι, ενώ η Ιαπωνία, ακόμη μία μεγάλη αγορά σαμπάνιας, γνώρισε μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 28%. Εξαίρεση η Αυστραλία, της οποίας ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε 14%. 

Οι συνολικές πωλήσεις σαμπάνιας μειώθηκαν στα 245 εκατ. φιάλες το 2020 από τα περίπου 300 εκατ. φιάλες του 2019. Από πλευράς αξίας, οι εκτιμήσεις (καθότι δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία) κάνουν λόγο για πωλήσεις αξίας γύρω στα 4 δισ.ευρώ, σύμφωνα με τη CIVC. Μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα το Μάρτιο του 2020, η ένωση είχε προβλέψει ότι ο ετήσιος όγκος πωλήσεων μπορεί να μειωθεί κατά ένα-τρίτο και η αξία των πωλήσεων κατά 1,7 δισ.ευρώ. 

Ωστόσο, κατά την εορταστική περίοδο στο τέλος του 2020, παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης για σαμπάνια, σύμφωνα πάντα με την ένωση. Αυτό έγινε αισθητό στα βρετανικά και γαλλικά σουπερμάρκετ, όπου οι πωλήσεις σαμπάνιας σημείωσαν αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen.  

H CIVC «βλέπει» δύσκολο ξεκίνημα για εφέτος όσον αφορά στη ζήτηση, καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν, όμως θεωρεί ότι οι προοπτικές μπορεί να αρχίσουν να βελτιώνονται προς το τέλος του έτους, εάν οι χώρες αποσύρουν σταδιακά τους περιορισμούς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News