Life & Arts Κυριακή 22/08/2021, 17:16
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιές μάρκες αυτοκινήτων προτίμησαν οι καταναλωτές το 2020

Ποιές μάρκες αυτοκινήτων προτίμησαν οι καταναλωτές το 2020

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020 ήταν μειωμένες σε σχέση με τα προ του κορωνοϊού επίπεδα, όμως οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη αντεπεξήλθαν σχετικά καλά στην κρίση της πανδημίας. 

Οι οδηγοί στις ΗΠΑ, όπως κάνουν κάθε χρόνο άλλωστε εδώ και τέσσερις δεκαετίες, αγόρασαν περισσότερα ημιφορτηγά της σειράς F της Ford. Σε χώρες όπως Αργεντινή και Αυστραλία, προτίμησαν ημιφορτηγά της Toyota, ενώ οι Ελβετοί οδηγοί επέλεξαν ένα σεντάν μεσαίου μεγέθους μάρκας Skoda. Αυτά είναι μερικά μόνο στοιχεία από την έρευνα της ιστοσελίδας BestSellingCarsBlog.com αναφορικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά στην αγορά αυτοκινήτου σε διάφορες χώρες του πλανήτη το 2020. 

Η Toyota υποσκέλισε όλες τις υπόλοιπες μάρκες αυτοκινήτων το 2020 όσον αφορά στις πωλήσεις, ξεπερνώντας τη VW με αποτέλεσμα να επανακτήσει τον τίτλο ως του πρώτου παγκόσμιου brand σε πωλήσεις για πρώτη φορά εδώ και πέντε έτη. Η Toyota πώλησε περισσότερα από 9,5 εκατ. οχήματα πέρυσι, πωλήσεις μειωμένες ωστόσο κατά 11,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Συγκριτικά με τη VW ωστόσο παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις, καθώς οι πωλήσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν 15% στα 9,3 εκατ.οχήματα. 

Παγκοσμίως, η Toyota πώλησε επίσης τα περισσότερα αυτοκίνητα σε 44 διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της παραπάνω ιστοσελίδας. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η VW, η οποία πώλησε τα περισσότερα αυτοκίνητα σε 14 χώρες. 

Τα ημιφορτηγά της Toyota «έκλεψαν την παράσταση»

Ενώ το δημοφιλές σεντάν Corolla (πωλήθηκαν περισσότερα από 1,1 εκατ.οχήματα πέρυσι) και το πολυμορφικό Rav4 (με πωλήσεις της τάξης των 995.000 οχημάτων) αναδείχθηκαν τα δύο πρώτα σε πωλήσεις αυτοκίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο το 2020, η έκπληξη ήρθε από αλλού. Πρόκειται για το Toyota Hilux, ένα μεσαίου μεγέθους ημιφορτηγό που έγινε ιδιαίτερα φημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Το συγκεκριμένο μοντέλο, που χρησιμοποιήθηκε και σε αγώνες, όπως στο Ράλι Ντακάρ στη Σενεγάλη και με τιμή που ξεκινά από τα 23.500 δολάρια, αποτέλεσε το πρώτο σε πωλήσεις όχημα του 2020 σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων Αργεντινή, Αυστραλία, Παναμά, Νότια Αφρική και Φίτζι. 

Από μεμονωμένα μοντέλα, ξεχώρισε το Skoda Octavia με βασική τιμή τα 25.000 δολάρια, που αποτέλεσε το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο πέρυσι σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων Αυστρία, Τσεχία και Ελβετία. Το Corolla της Toyota ήρθε πρώτο σε πωλήσεις σε έξι διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων Ιρλανδία, Φινλανδία και Ταϊβάν. Το Rav4 ήρθε πρώτο σε πέντε διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων Εσθονίας, Ισλανδίας και Ουκρανίας. Επίσης, οι οδηγοί σε επιπλέον έξι χώρες, μεταξύ των οποίων Μπαχρέιν και Υεμένη, προτίμησαν το Land Cruiser της Toyota. 

Συγκριτικά, οι μάρκες αυτοκινήτων της VW ήταν οι πιο δημοφιλείς σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων Γερμανία (Golf), Νορβηγία (το ηλεκτρικό μοντέλο E-Tron της Audi) και Ολλανδία (το ηλεκτρικό της VW, ID.3). 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News