Life & Arts Πέμπτη 5/08/2021, 22:47
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

ΗΠΑ: Τα μισά από τα νέα αυτοκίνητα που θα πωληθούν έως το 2030 θα είναι ηλεκτρικά

ΗΠΑ: Τα μισά από τα νέα αυτοκίνητα που θα πωληθούν έως το 2030 θα είναι ηλεκτρικά

Νομοθετικό διάταγμα θα υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με σκοπό να διασφαλίσει ότι το ήμισυ από το σύνολο των νέων αυτοκινήτων που θα πωληθούν στις ΗΠΑ έως το 2030 θα είναι μηδενικών ρύπων, ενώ παράλληλα θα προτείνει νέους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον έως το 2026, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. 

Σε αυτή την προσπάθεια, η οποία δεν είναι δεσμευτική, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κορυφαίων αμερικανικών και ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν κρατική χρηματοδότηση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα. Ο στόχος να εξασφαλίσουμε ότι το ήμισυ των νέων αυτοκινήτων που θα πωληθούν μέσα στη δεκαετία έως το 2030 θα είναι ηλεκτρικά είναι απόλυτα αναγκαίος για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το στόχο μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Πέτε Μπούτιγκιεγκ. 

General Motors, Ford Motor και o μητρικός όμιλος της Chrysler, Stellantis, σε κοινό ανακοινωθέν τους τονίζουν ότι φιλοδοξούν οι πωλήσεις τους σε ηλεκτρικά οχήματα να φθάνουν ετησίως ένα ποσοστό 40% έως 50% στις ΗΠΑ έως το 2030. 

Ο Μπάιντεν έχει αρνηθεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις από Δημοκρατικούς που ζητούν να τεθεί ως δεσμευτική ημερομηνία για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων το 2035, όπως κάνει η Καλιφόρνια και κάποιες άλλες χώρες. Επίσης, το νομοθετικό διάταγμα θέτει νέο χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση νέων στάνταρντς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον έως το 2030 για τα οχήματα ελαφρού βάρους και τις αρχές του 2027 για τα μεγαλύτερα οχήματα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News