Life & Arts Δευτέρα 12/04/2021, 20:20
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Το Ντουμπάι υπογράφει συμφωνία με την Cruise για ταξί αυτόνομης οδήγησης

Το Ντουμπάι υπογράφει συμφωνία με την Cruise για ταξί αυτόνομης οδήγησης

Το Ντουμπάι γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που υπογράφει συμβόλαιο με κατασκευαστή ταξί αυτόνομης οδήγησης, υποβάλοντας παραγγελία για 4.000 οχήματα από την αμερικανική εταιρεία Cruise με ημερομηνία παράδοσης από το 2023. 

Η συμφωνία με τη Cruise, κατασκευάστρια οχημάτων αυτόνομης οδήγησης, που ανακοινώθηκε από τον εστεμμένο πρίγκιπα Χαμντάν μπιν Μοχάμεντ, εντάσσεται στο γενικότερο στόχο των αρχών της πόλης να ενσωματώσει σε όλες τις μεταφορές της το σύστημα αυτόνομης οδήγησης έως το 2030. Ο πρίγκιπας χαρακτήρισε τη συμφωνία «την πρώτη που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε κυβέρνηση και σε κατασκευάστρια εταιρεία οχημάτων αυτόνομης οδήγησης». 

Στόχος του Ντουμπάι, όπου ήδη κυκλοφορούν περί τα 11.000 παραδοσιακά ταξί, είναι να αναδειχθεί στην πρώτη πόλη παγκοσμίως που θα φιλοξενεί υπηρεσίες ιπτάμενων ταξί. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη γερμανική startup Volocopter, που δοκιμάζει την τεχνολογία της στην πόλη του Ντουμπάι. 

Για την Cruise, το τμήμα αυτόνομης οδήγησης της General Motors με αποτίμηση στα 30 δισ.δολάρια στις αρχές του έτους, είναι η πρώτη φορά που κλείνει συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο για την αγορά του ηλεκτρικού της οχήματος Origin το οποίο λάνσαρε στις αρχές του 2020 και έχει χωρητικότητα έξι ατόμων. 

Η Cruise φιλοδοξούσε να αναλάβει τις υπηρεσίες αυτόνομης οδήγησης του Σαν Φρανσίσκο το καλοκαίρι του 2019, όμως τα σχέδιά της ναυάγησαν καθώς οι αρχές της πόλης ζήτησαν να γίνουν περισσότερες πειραματικές δοκιμές.

Τον Ιανουάριο, η Cruise άντλησε 2 δισ.δολάρια σε νέο γύρο χρηματοδότησης που συμπεριελάμβανε τη Microsoft ως επενδυτή. Η Cruise ελέγχεται στην πλειοψηφία της από τη GM, με την υποστήριξη της Honda και της SoftBank, μεταξύ άλλων επενδυτών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News