Life & Arts Παρασκευή 2/04/2021, 20:08
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Παίρνουν πάλι «μπρος» οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Παίρνουν πάλι «μπρος» οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Τα προ της πανδημίας επίπεδα προσεγγίζουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, την ώρα όμως που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν την παραγωγή τους λόγω ελλείψεων σε τσιπ και άλλα ανταλλακτικά μέρδη. 

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 11,3% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Wards Intelligence, καθώς έχει επανέλθει η καταναλωτική ζήτηση, όμως οι ελλείψεις σε επεξεργαστές και άλλα σημαντικά ανταλλακτικά είδη απειλούν να εκτροχιάσουν την κεκτημένη ταχύτητα.

To Mάρτιο, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι άγγιξαν τα 16,8 εκατ.οχήματα, ένδειξη ότι πλέον η ζήτηση έχει επανέλθει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα, εάν ληφθεί υπόψη ότι το Μάρτιο του 2020 κατέρρευσε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, γεγονός που κάνει πολύ πιο εύκολες τις συγκρίσεις. Ωστόσο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, οι πωλήσεις εξακολούθησαν να είναι μειωμένες κατά 3,3% και 13% αντίστοιχα από τα περυσινά επίπεδα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία για την αγορά αυτοκινήτου της Motor Intelligence. 

Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο, η Nissan ανακοίνωσε αύξηση 11% των πωλήσεών της στην αμερικανική αγορά, η General Motors αύξηση 4%, η Stellantis 5%, ενώ της Ford παρέμειναν στάσιμες. Για τις Toyota και Honda, τα ποσοστά ήταν πολύ καλύτερα παρουσιάζοντας αύξηση 22% και 16% αντίστοιχα. 

Παρά την αύξηση των πωλήσεων, το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν εύκολο: η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς ανάγκασε πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή σε ορισμένες μονάδες τους, γεγονός που έπληξε την κερδοφορία τους και εξάντλησε τα αποθέματα των αντιπροσωπειών, ειδικά σε δημοφιλή φορτηγά και SUVs. Εν συνεχεία, το σφοδρό ψύχος στο Τέξας διέκοψε την παραγωγή πλαστικών που χρησιμοποιούνται σε ανταλλακτικά μέρη αυτοκινήτων, εντείνοντας την κατάσταση. 

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά την προσφορά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες απέσυραν τις μεγάλες προσφορές στις τιμές τους με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα. Η μέση τιμή για την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου στις ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο ανήλθε στα 37.314 δολάρια, στο υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί έως σήμερα σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τη J.D.Power. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News