Life & Arts Τετάρτη 20/01/2021, 08:10
TECH - SCIENCE

H Amazon κατηγορείται ότι αυξάνει τεχνητά τις τιμές των e-books

H Amazon κατηγορείται ότι αυξάνει τεχνητά τις τιμές των e-books

Αγωγή εναντίον της Amazon κατέθεσε το δικηγορικό γραφείο Hagens Berman κατηγορώντας τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και τεχνητή αύξηση των τιμών του ηλεκτρονικού βιβλίου. Το δικηγορικό γραφείο που κατέθεσε την αγωγή είχε κάνει το ίδιο εναντίον της Apple και πέντε μεγάλων εκδοτικών οικων το 2011 κερδίζοντας τότε την υπόθεση.

Οι Hagens Berman υποστηρίζουν ότι η Amazon και οι λεγόμενοι «Big Five», οι Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin Random House και Simon & Schuster συμφώνησαν στον έλεγχο της τιμής των ηλεκτρονικών βιβλίων με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν τιμές υψηλότερες από την αξία των βιβλίων και να κατευθύνονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η τιμή των e-books, σύμφωνα με την αγωγή, εμφανίζονταν αυξημένη σε συνεργάτες λιανικής των Big Five, ενώ στην Amazon η τιμή ήταν πάντα χαμηλότερη. Αυτό φάνηκε, λένε οι νομικοί, όταν την περίοδο 2013-14 οι τιμές μειώθηκαν αρκετά για να αυξηθούν απότομα το 2015.

Η υπόθεση θεωρείται συνέχεια ενός αντίστοιχου περιστατικού «συμφωνίας» που είχε συνάψει η Apple και μεγάλους εκδοτικούς οίκους πριν από δέκα χρόνια με την αμερικανική εταιρεία να καταλήγει τελικά να πληρώνει αποζημιώσεις 400 εκατομμυρίων δολαρίων και με τους πωλητές λιανικής να κερδίζουν το δικαίωμα να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές των e-books για δύο χρόνια.

Σχεδόν το 90% των ηλεκτρονικών βιβλίων διακινείται μέσα από την Amazon, ενώ οι Big Five εκδίδουν περίπου το 80% των βιβλίων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από το The Bookseller και πρακτορεία.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News