Life & Arts Δευτέρα 21/12/2020, 15:06
ΤΕΧΝΗ

Πρωτοχρονιά με Λεωνίδα Καβάκο στην Επίδαυρο

Πρωτοχρονιά με Λεωνίδα Καβάκο στην Επίδαυρο

Δεν ήμασταν λίγοι αλλά ούτε και πολλοί όσοι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου στο μεγαλύτερο θεραπευτήριο του αρχαίου κόσμου, τον περασμένο Ιούλιο. Τώρα όμως, θα μπορέσουν να τη δουν όλοι μέσα από το κανάλι του Φεστιβάλ Αθηνών. 

Ο κορυφαίος βιολονίστας στάθηκε μόνος του στο κέντρο της ορχήστρας του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου για να ερμηνεύσει έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ανοίγοντας το πρόγραμμα της Επιδαύρου και τιμώντας τα 65 χρόνια λειτουργία του Φεστιβάλ Αθηνών. Η συναυλία του Καβάκου καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη ως μια συμβολική «ανάσα» πολιτισμού στο δύσκολο καλοκαίρι του κορωνοϊού αλλά και ως ένα δείγμα του τι έμελλε να ακολουθήσει. Ο καλλιτέχνης μόνος του, «απομονωμένος» για λόγους ερμηνείας αλλά και προστασίας, και το κοινό να παρακολουθεί από μακριά, διάσπαρτο. Αργότερα, δυστυχώς, αυτή η απόσταση μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. 

Αυτή την εξαιρετική, πρώτη, «συγκατοίκηση» της κλασικής μουσικής με το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου έρχεται να μοιραστεί το Φεστιβάλ Αθηνών για να καλωσορίσει τη νέα χρονιά. Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη για 48 ώρες στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube από την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου και ώρα 5 μ.μ. 

Γράφαμε τότε για τη συναυλία στο φύλλο της «Κ» στις 21 Ιουλίου 2020: «Η όποια ανησυχία μήπως η δυναμική της Επιδαύρου επιβληθεί στον καλλιτέχνη εξανεμίστηκε από την αρχή της συναυλίας. Σε αυτό βοήθησε και η μυσταγωγική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η συναυλία ήταν πιο κοντά στην εποχή της. Η απουσία ηχητικής ενίσχυσης, τα δεκάδες κεριά που σχημάτιζαν ένα μισοφέγγαρο στη σκηνή, ο χαμηλός φωτισμός σε θερμούς και ψυχρούς τόνους, μια «παλαιά» μουσική σε ένα αρχαίο θέατρο· το μόνο «σύγχρονο» ήμασταν εμείς. Κι όμως, η συναυλία έμοιαζε με έναν τρόπο να μιλάει στην εποχή μας».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News