Life & Arts Παρασκευή 14/01/2022, 09:20
ΤΕΧΝΗ

Μέτωπο καλλιτεχνών στο πλευρό της… Ερμιόνης

Μέτωπο καλλιτεχνών στο πλευρό της… Ερμιόνης

Είναι σίγουρα σημαντικό (και παρηγορητικό) από καιρού εις καιρόν να καταλαβαίνει κανείς πως ακόμα και οι εκατομμυριούχοι σταρ του Χόλιγουντ, που συνήθως δεν κάνουν τίποτα για να ρισκάρουν τις καριέρες τους, ειδικά στις μέρες μας, είναι ικανοί όχι μόνο για κοινωνικές-πολιτικές παρατηρήσεις αλλά και για εύστοχο σχολιασμό πάνω σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς και σίγουρα η Εμα Γουότσον, η οποία πριν μερικές ημέρες ανέβασε μια εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία δηλώνει την αλληλεγγύη της στον λαό της Παλαιστίνης. Εχοντας γίνει διάσημη από πολύ νεαρή ηλικία χάρη στον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις μπλοκμπάστερ επιτυχίες του «Χάρι Πότερ», η Γουότσον είναι προφανώς απόλυτα επιτυχημένη επαγγελματικά και οικονομικά· παρ΄ όλα αυτά δεν έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να υποστηρίζει με πάθος κοινωνικούς και πολιτικούς σκοπούς, από το ζήτημα της ισότητας φύλου, μέχρι το προσφυγικό και τον αγώνα των Παλαιστινίων.

Οσα ακολούθησαν την τοποθέτησή της ωστόσο έχουν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. Αρχικά εναντίον της στράφηκαν με σκληρούς χαρακτηρισμούς αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι με πιο χαρακτηριστική την ανάρτηση του πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Ντάνι Ντάνον: «Δέκα πόντοι αφαιρούνται από το Γκρίφιντορ επειδή είναι αντισημίτες». 

Το… αστειάκι με τον «Χάρι Πότερ» δεν ήταν ικανό βέβαια να κρύψει την πολύ άσχημη κατηγορία. Σχεδόν αμέσως ήρθε η απάντηση, φυσικά όχι από πολιτικά χείλη, αλλά από συναδέλφους της Γουότσον καλλιτέχνες. «Στεκόμαστε δίπλα στην Εμα Γουότσον αλλά και στους Παλαιστινίους που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αναγνωρίζουμε την ανισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στο Ισραήλ, μια δύναμη κατοχής, και τους Παλαιστίνιους, ανθρώπους κάτω από ένα σύστημα στρατιωτικής κατοχής και απαρτχάιντ», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή την οποία υπογράφουν πάνω από 40 προσωπικότητες μεταξύ των οποίων οι Μαρκ, Ράφαλο, Τσαρλς Ντανς, Σούζαν Σάραντον, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Τζιμ Τζάρμους, Βίγκο Μόρτενσεν, παραπέμποντας μάλιστα σε πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το θέμα. 

Προκειμένου μάλιστα να αντικρούσουν την κατηγορία του αντισημιτισμού, οι καλλιτέχνες ξεκαθαρίζουν πως στέκονται απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού: «Η αντίθεση σε ένα πολιτικό σύστημα ή πολιτική πρακτική δεν πρέπει να συγχέεται με το μίσος και τις διακρίσεις που στοχοποιούν οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων με βάση την ταυτότητά τους». 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News