Life & Arts Σάββατο 5/06/2021, 16:58 NEOLAIA.GR TEAM
ΤΕΧΝΗ

Θερινά Σινεμά: Οκτώ ταινίες που αξίζει να δούμε τον Ιούνιο

Ανάμεσά τους και δύο ελληνικοί τίτλοι 

Θερινά Σινεμά: Οκτώ ταινίες που αξίζει να δούμε τον Ιούνιο

Ένα από τα πολυαναμενόμενα comeback μετά από τόσους μήνες καραντίνας, ήταν κι αυτό της επαναλειτουργίας των θερινών σινεμά, τα οποία άνοιξαν τις πόρτες τους από την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021. 

Τα θερινά σινεμά άναψαν ξανά τους προβολείς τους και μας υποδέχονται με δυνατούς τίτλους, με ταινίες που συζητήθηκαν και με ερμηνείες που απέσπασαν βραβεία σε Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες.

Μεταξύ των ταινιών που κάνουν πρεμιέρα τον Ιούνιο, ακολουθούν και 2 ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσουμε στα όμορφα, υπαίθρια σινεμά της πόλης μας.

Ξεκινάμε με τους ελληνικούς τίτλους που παίζονται στα θερινά σινεμά τον Ιούνιο:

«Τα Μήλα» (Apples)

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου

Ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής

Μια αναπάντεχη επιδημία που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο.

Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας, Χρήστος Νίκου, έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη του Γιώργου Λάνθιμου για τον “Κυνόδοντα” (2009), αλλά και του Richard Linklater για το “Πριν τα Μεσάνυχτα” (2013).

Η πολυβραβευμένη ταινία του Χρήστου Νίκου, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ανοίγοντας το τμήμα των «Οριζόντων», έρχεται στις 3 Ιουνίου στους κινηματογράφους.

«Ράφτης»

Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Σενάριο: Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Tracy Sunderland

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου

Ο 50χρονος Νίκος, ένας εκλεπτυσμένος ράφτης παλαιάς κοπής, πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το φάντασμα της περασμένης και καλοντυμένης αριστοκρατίας του 1960. Όμως, όταν η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το οικογενειακό ραφτάδικο και ο ηλικιωμένος πατέρας του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ο Νίκος παίρνει για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια του και βρίσκει έναν ανορθόδοξο τρόπο να φέρει την τέχνη του κοντά στους ανθρώπους του σήμερα. Μπορεί μια νύφη στα Καμίνια να γίνει η μούσα του αλαφροΐσκιωτου Ράφτη;

Ο «Ράφτης» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 24ο Tallinn Black Nights Film Festival στην Εσθονία, ενώ η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI, το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας και το Πρώτο βραβείο ΕΡΤ. 

Ο «Ράφτης» έρχεται στις αίθουσες των θερινών σινεμά στις 3 Ιουνίου.

«Ανάμεσά μας» (Young Ahmed)

Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Νταρντέν, Λικ Νταρντέν

Ηθοποιοί: Ιντίρ Μπεν Αντί, Βικτοριά Μπλουκ, Ολιβιέ Μπονό, Κλερ Μποντσόν, Μιριέμ Ακεντιού, Οτμάν Μουμέν

Η ταινία των πολυβραβευμένων αδελφών Νταρντέν είναι μία δύσκολη ιστορία ενηλικίωσης σ’ έναν κόσμο φανατισμού και μίσους, που απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Καννών (2019).

Η υπόθεση παρακολουθεί τον 13χρονο Αχμέντ, ο οποίος ξαφνικά δε μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν τα άλλα παιδιά της ηλικίας του στη μικρή βέλγικη πόλη όπου ζει. Η απότομη στροφή του προς τη θρησκεία και τη φανατισμένη ιδεολογία του ιμάμη του, τον απομακρύνει από την οικογένειά του, τους φίλους του, ολόκληρο τον κοινωνικό του κύκλο: δεν εγκρίνει το γεγονός ότι η μητέρα του πίνει κρασί, απορρίπτει τα ρούχα που φοράει η αδελφή του, αρνείται να σφίξει το χέρι της μαθηματικού του, Ινές, μιας και εκείνη δεν είναι «αγνή».

Όταν δεν περνά τον καιρό του σε προσευχές και θρησκευτικές τελετές, παρακολουθεί βίντεο που σχετίζονται με τη τζιχάντ, ειδικά αφότου ο ξάδελφός του αποφασίζει να πάρει αυτόν τον μαρτυρικό δρόμο.

Όταν ο ιμάμης του, Γιουσούφ, κατηγορεί την Ινές για αποστασία, ο Αχμέντ μπαίνει σε μια επικίνδυνη τροχιά που οδηγεί στη βία.

Στις αίθουσες από 3 Ιουνίου.

«Ένα Ήσυχο Μέρος 2» (A Quiet Place Part II)

Σκηνοθεσία: Τζον Κρασίνσκι

Ηθοποιοί: Έμιλι Μπλαντ, Κίλιαν Μέρφι, Μίλισεντ Σίμοντς, Νόα Τζουπ, Ντζίμον Χούνσου

Το πολυαναμενόμενο sequel μιας από τις πιο επιτυχημένες ταινίες τρόμου των τελευταίων ετών.

Ακολουθώντας τα θανατηφόρα γεγονότα στο σπίτι, η οικογένεια των Άμποτ (Έμιλι Μπλαντ, Μίλισεντ Σίμοντς, Νόα Τζουπ) πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου καθώς συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση σιωπηλοί. Αναγκασμένοι να κινούνται προς το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα πλάσματα που κυνηγούν βασισμένα στον ήχο δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καρτερεί πίσω από το μονοπάτι της άμμου.

Πρεμιέρα στις 3 Ιουνίου.

«Κρουέλα» (Cruella)

Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι

Ηθοποιοί: Έμα Στόουν, Έμα Τόμπσον, Μαρκ Στρονγκ, Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, Τζόελ Φράι, Έμιλι Μπίτσαμ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Emma Stone (La La Land) ενσαρκώνει την θρυλική Cruella DeVil, την πιο χαρακτηριστική, διαβόητη και στυλάτη κακιά, στη νέα live-action ταινία της Disney.

Η Cruella, η οποία ζει στο Λονδίνο το 1970 την περίοδο της επανάστασης της Punk Rock, είναι μία ταλαντούχα νέα που ονομάζεται Estrella, ένα έξυπνο και δημιουργικό κορίτσι αποφασισμένο να γίνει διάσημο με τα σχέδιά της.

Κάνει παρέα με ένα ζευγάρι νεαρών κλεφτών που εκτιμούν την όρεξή της για αταξίες και μαζί είναι σε θέση να χτίσουν μια ζωή στους δρόμους του Λονδίνου.

Μια μέρα, η αισθητική της Estrella για τη μόδα γίνεται αντιληπτή από τη Βαρόνη von Helman, μία γυναίκα-θρύλο της μόδας – καταστροφικά κομψή και τρομακτικά υπεροπτική – την οποία και υποδύεται η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Emma Thompson (Howards End, Sense & Sensibility).

Η σχέση τους έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά γεγονότων και αποκαλύψεων που θα οδηγήσουν την Estrella στο να «αγκαλιάσει» την σατανική πλευρά του χαρακτήρα της και να μεταμορφωθεί στη σκληρή, αδίστακτη και εκδικητική Cruella.

«Μαθήματα Περσικών» (Persian Lessons)

Σκηνοθεσία: Βαντίμ Πέρελμαν

Ηθοποιοί: Ναϊέλ Περέζ Μπισκέιαρτ, Λαρς Άιντινγκερ, Τζόνας Νέι, Ντέιβιντ Σούτερ, Αλεξάντερ Μπάγιερ, Αντρέας Χόφερ, Λέονι Μπένες, Τζιουζέπε Σιλάτσι

1942 στην υπό Κατοχή Γαλλία. Ο Gilles συλλαμβάνεται από τα SS μαζί με άλλους Εβραίους και οδηγείται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Γερμανία. Καταφέρνει να αποφύγει την εκτέλεση όταν ορκίζεται στους φύλακες ότι δεν είναι Εβραίος αλλά Πέρσης. Αυτό το ψέμα τον σώζει προς στιγμήν αλλά ο Gilles αναλαμβάνει μία αποστολή που θα του χαρίσει την ζωή ή θα τον στείλει απευθείας στον τάφο: να διδάξει Φαρσί στον διοικητή του στρατοπέδου, τον Koch, ο οποίος ονειρεύεται να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Ιράν όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Χάρις σε ένα ευφυές τέχνασμα ο Gilles κατορθώνει να επιβιώσει επινοώντας λέξεις στα «Φαρσί» που καθημερινά διδάσκει στον Koch. Η ξεχωριστή σχέση των δύο αντρών πυροδοτεί την ζήλεια άλλων αιχμαλώτων αλλά και των στρατιωτών. Καθώς οι μέρες περνούν οι υποψίες ότι δεν είναι στ’ αλήθεια Πέρσης μεγαλώνουν και ο Gilles καταλαβαίνει ότι το μυστικό του δεν θα μείνει κρυφό για πολύ ακόμα.

«Μinari»

Δεκαετία του 1980, και ο ηλικίας 7 ετών Αμερικανο-κορεάτης Ντέιβιντ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός νέου τόπου, όταν ο πατέρας, ο Τζέικομπ, μετακομίζει με την οικογένεια από τις δυτικές ακτές στο επαρχιακό Άρκανσας.

Η μητέρα, Μόνικα, είναι έντρομη που θα ζήσουν σε ένα λυόμενο σπίτι στη μέσα του πουθενά, ενώ ο άτακτος Ντέιβιντ και η αδελφούλα του βαριούνται με την πεζή νέα καθημερινότητα. Όταν ένα ακόμα πειραχτήρι της οικογένειας, η γιαγιά, καταφθάνει από την Ν. Κορέα για να ζήσει μαζί τους, οι ασυνήθιστοι τρόποι της αναζωπυρώνουν την περίεργα του μικρού.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πατέρας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, όταν για να δημιουργήσει μια φάρμα στο άνυδρο χώμα που έχει στη διάθεση του, σπαταλάει κάθε οικονομικό τους πόρο, και βάζει σε κίνδυνο τον γάμο του και τη σταθερότητα της οικογένειας.

Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου στην Γιουν Γιου-τζουνγκ για την ερμηνεία της αξιαγάπητης όσο και αθυρόστομης γιαγιάς.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Λι Άιζακ Τσανγκ.

Πρεμιέρα στα θερινά σινεμά από τις 24 Ιουνίου.  

«Το Ημερολόγιο ενός Κρατουμένου»

Η αληθινή ιστορία του Μαυριτανού Μοχάμεντου Ουλντ Σλαχί (Ταχάρ Ραχίμ) που ήταν επί 14 χρόνια στις αμερικανικές φυλακές του Γκουαντάναμο, χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Μόνος και φοβισμένος, δέχεται την απροσδόκητη συμμαχία της δικηγόρου Νάνσι Χολάντερ (Τζόντι Φόστερ), και της βοηθού της, Τέρι Ντάνκαν (Σαϊλίν Γούντλεϊ), που είναι έτοιμες να δώσουν μάχη υπέρ της δικαιοσύνης και κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η έξω από τα συνηθισμένα τακτική τους, αλλά και η βοήθεια που θα πάρουν από έναν στρατιωτικό νομικό (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) θα φέρουν στο φως σοκαριστικές αλήθειες.

Η ταινία του Κέβιν ΜακΝτόναλντ βασίζεται στο προσωπικό ημερολόγιο του Ουλντ Σλαχί, που εκδόθηκε το 2015, βραβεύθηκε και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

Η Τζόντι Φόστερ απέσπασε για την ερμηνεία της Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις 24 Ιουνίου. 

Πηγή: neolaia.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News