Life & Arts Δευτέρα 5/12/2022, 13:16
LIFE & ARTS

Το «Goblin Mode» είναι η νέα λέξη της χρονιάς – Τι σημαίνει

Το «Goblin Mode» είναι η νέα λέξη της χρονιάς – Τι σημαίνει

Το κοινό επέλεξε το «Goblin Mode» ως λέξη της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης. Ανάμεσα σε διάφορες επιλογές φράσεων, λέξεων και hashtags που έδωσε το Oxford University Press (OUP), τουλάχιστον 340.000 αγγλόφωνοι έδωσαν τη δεύτερη θέση στο «Metaverse» και την τρίτη στο «#IStandWith».

Το «Goblin Mode», το οποίο απέσπασε την ψήφο της συντριπτικής πλειονότητας (το επέλεξαν 318.956 άτομα ή το 93% του συνόλου), σημαίνει «ένα είδος συμπεριφοράς, το οποίο αφορά καλοπερασάκηδες, τεμπέληδες, ατημέλητους ή άπληστους χωρίς ίχνος μετάνοιας, συνήθως κατά τρόπο που απορρίπτει τις κοινωνικές νόρμες ή προσδοκίες».

Ο πρόεδρος της Oxford Languages, Casper Grathwohl, δήλωσε ότι το ποσοστό της ψηφοφορίας τους εξέπληξε. «Κοιτώντας τη χρονιά που μόλις βιώσαμε, το “Goblin Mode” έχει απήχηση σε όσους από εμάς αισθάνονται κάπως πνιγμένοι σε αυτή τη φάση. Είναι ανακούφιση το ότι αναγνωρίζουμε πως δεν είμαστε πάντοτε οι εξιδανικευμένοι, περιποιημένοι εαυτοί μας, τους οποίους μάς ενθαρρύνουν να δείχνουμε στο Instagram ο TikTok. Αυτό φαίνεται και από την δραματική άνοδο των πλατφορμών όπως το BeReal, όπου οι χρήστες αναρτούν εικόνες χωρίς επεξεργασία, συχνά αποτυπώνοντας ευάλωτες στιγμές σε goblin mode», τόνισε ο Grathwohl.

Πώς αναδείχθηκε ο όρος

Ο όρος Goblin Mode παρότι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Twitter το 2009, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Φεβρουάριο του 2022. Όπως έγραφε ο Guardian τον Μάρτιο, ο όρος «αγκαλιάζει τις ανέσεις της εξαχρείωσης» ενώ απέδιδε τη χρήση του στην «τρίτη χρονιά πανδημίας και τον φόβο για έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Το hashtag #goblinmode χρησιμοποιείται συχνά στο TikTok ως αντικατάσταση του trend «that girl», το οποίο ουσιαστικά είναι η επίδειξη της καλύτερης εκδοχής του εαυτού μας, δηλαδή να σηκωνόμαστε νωρίς για να ασκούμαστε, να βάζουμε επιμελώς κρέμες στο δέρμα και να πίνουμε υγιεινά ποτά – και βέβαια να τα αναρτούμε όλα στα social media.

Σύμφωνα με το OUP, η χρήση του goblin mode αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν και χαλάρωσαν οι υγειονομικοί περιορισμοί σε πολλές χώρες. «Απ’ ό,τι φαίνεται αποτύπωσε τη βασική διάθεση των ατόμων που απέρριπταν την ιδέα της επιστροφής στην “κανονικότητα” ή διαμαρτύρονταν για τους ολοένα και πιο δύσκολους κανόνες αισθητικής και μη βιώσιμους τρόπους ζωής, όπως προβάλλονται στα social media».

Σημειώνεται πως το λεξικό Collins ανέδειξε τον όρο «permacrisis» (παρατεταμένη κρίση) ως τη λέξη του 2022, ενώ το Cambrigde τη λέξη «homer» (home run στο μπέιζμπολ), που έγινε viral τον Μάιο χάρη στο παιχνίδι Wordle.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Το χρώμα του 2023: Μια αντισυμβατική απόχρωση για μια αντισυμβατική χρονιά

«Η λέξη που μου άλλαξε τη ζωή»: Πώς ένας CEO έχτισε έναν πολυεθνικό γίγαντα

Η πραγματική ιστορία πίσω από το ξεκαρδιστικό πρώτο όνομα του Google

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News