LIFE & ARTS

Ένα πουλόβερ πλεγμένο από διαφορετικές ιστορίες του κόσμου μας

Ένα πουλόβερ πλεγμένο από διαφορετικές ιστορίες του κόσμου μας

Aimé Leon Dore: ακούγεται περισσότερο σαν όνομα κάποιου αριστοκράτη, αλλά πρόκειται για το όνομα που έδωσε στο streetwear brand του ο Teddy Santis που σύντομα έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Το Aimé είναι γαλλική λέξη που, με μία ευρεία ερμηνεία, σημαίνει “αγαπημένος”. Το Leon είναι το παρατσούκλι με το οποίο φώναζαν τον πατέρα του Teddy Santis στους δρόμους του Queens, όπου ο Leon άνοιξε το εστιατόριό του όταν μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη από τον Πολιχνίτο της Λέσβου. Το Dore είναι από το Theodore, όπως είναι κανονικά το όνομα του Teddy. Ίσως ο πάτερ φαμίλιας από την ταινία My Big Fat Greek Wedding να έβρισκε τρόπο να εξηγήσει ότι και το γαλλικό “aimé”, όπως όλες οι λέξεις σύμφωνα με εκείνον, έχει ελληνική ρίζα.

Ο Teddy Santis μεγάλωσε στο Queens στα ‘90ς, άκουγε hip hop μουσική και τον ράπερ Nas να τραγουδάει “The World Is Yours”, έπαιζε μπάσκετ στα υπαίθρια γηπεδάκια και δούλευε στο ελληνοαμερικανικό εστιατόριο των γονιών. Κάθε καλοκαίρι τον έστελναν στον Πολιχνίτο για να περάσει χρόνο με τους συγγενείς του εκεί, να μιλάει ελληνικά και να μαθαίνει την ιστορία τους, μια ιστορία ψαράδων και αγροτών. Δεν είχε στόχο να ασχοληθεί με τη μόδα, ήθελε όμως να βρει μία πλατφόρμα για να εκφράσει και να ενώσει όλα τα διαφορετικά στοιχεία του κόσμου (του). Το 2014 ανοίγει ένα προσωρινό, pop-up store στη Νέα Υόρκη με τα πρώτα σχέδιά του, αλλά η επιτυχία και οι μεγάλες συνεργασίες με ονόματα όπως η Puma, η New Balance και o – χαρακτηριστικά φειδωλός σε συνεργασίες – αυτοκινητιστικός κολοσσός Porsche δεν αργούν να έρθουν. 

Ένα πέρασμα από τους λογαριασμούς του ALD και του Teddy Santis στο Instagram είναι ένα ταξίδι από μόνο του. Τα τρένα και οι άνθρωποι της Νέας Υόρκης, το μόνιμο, πλέον, κατάστημα ALD στην περιοχή Little Italy (με τραπεζάκια καφενείου έξω και στρωμένα χαλιά μέσα, σαν αυτά που είχαμε αρκετοί από εμάς στα ελληνικά σπίτια μας μεγαλώνοντας), γκράφιτι σε τοίχους, ο Michael Jordan ιδρωμένος με παντελόνι Chicago Bulls, ο Picasso με μία κόκκινη ολόσωμη φόρμα, η γιαγιά Κατερίνα και η αδερφή της Μαρία με χρωματιστές ποδιές στην κουζίνα, νησιώτικες ταβέρνες, ο Teddy να παίζει τάβλι. Η συλλογή ALD Fall/Winter 2019 φωτογραφήθηκε στον Πολιχνίτο, με τον ξάδερφο Σωτήρη που ψαρεύει αστακούς να φοράει τα φούτερ της συλλογής πάνω στο καΐκι του. Το ελληνικό κομμάτι του ALD, όμως, δεν απαθανατίζεται μέσα από ένα νοσταλγικό, πατριωτικό, κλισέ φολκλόρ βλέμμα. Οι διαφορετικές φωτογραφίες και συλλογές έχουν μία αβίαστη ροή, επειδή είναι ένα αμάλγαμα πολιτιστικών αναφορών που έχει μετουσιωθεί σε ένα αισθητικό σύμπαν και τρόπο αντίληψης της ζωής. Γι’αυτό και η συλλογή Fall/Winter 2020 που ονομάζεται “δήμος του κόσμου”, είναι μία γλυκιά ωδή στην πολυπολιτισμικότητα που συναντάμε στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην καθημερινότητα σχεδόν όλων μας, πλέον.

Η φωτογραφία με το Player 99 Holiday Sweater λίγο μετά από μία φωτογραφία ενός βοσκού με τα πρόβατά του, λοιπόν, βγάζει απόλυτο νόημα. Η νέα σεζόν του NBA έχει ξεκινήσει με θεαματικές ανατροπές και αντί για ένα ugly Christmas sweater – η χριστουγεννιάτικη μόδα των τελευταίων ετών – εγώ θα πρότεινα αυτό το πρωτότυπο ALD πλεχτό πουλόβερ. Θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο ρούχο των φαν του σπορ κι εμένα με κάνει να νιώθω πως κάθε πλέξη του είναι μία διαφορετική ιστορία-μέρος ενός οράματος για έναν κόσμο σε αρμονία. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News