Life & Arts Δευτέρα 14/11/2022, 22:45 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
LIFE & ARTS

Όλες οι αλλαγές στο Twitter από τη μέρα που ο Elon Musk πήρε τον έλεγχο

«Χάος» είναι ίσως η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την κατάσταση στο Twitter από τις 27 Οκτωβρίου 2022, τη μέρα δηλαδή που η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης πέρασε κι επισήμως στην κατοχή του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Elon Musk.

Όλες οι αλλαγές στο Twitter από τη μέρα που ο Elon Musk πήρε τον έλεγχο

Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τη στιγμή που o Elon Musk μπήκε κι επισήμως πίσω από το «τιμόνι» του Twitter. Συγκεκριμένα, από τις 27 Οκτωβρίου 2022, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX, ανέλαβε τα ηνία του Twitter, έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και, έκτοτε, ο «θόρυβος» δεν λέει να κοπάσει. Για την ακρίβεια… το χάος που συνεχίζει να επικρατεί σε μία από τις διασημότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, θυμίζει τραγελαφικό κινηματογραφικό σενάριο για Netflix – δεν αποκλείεται να το δούμε στη μικρή οθόνη κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο Elon Musk είχε υποσχεθεί το Twitter να μην μετατραπεί σε «κολαστήριο», αλλά να γίνει ένας «δημόσιος διαδικτυακός χώρος όπου να μπορούν [οι χρήστες] να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία». Ωστόσο, ο νέος ιδιοκτήτης και CEO του Twitter δεν έκανε ποτέ καριέρα με τον ειρμό των σκέψεών του.. Αντιθέτως, αφότου έδειξε την πόρτα στους μισούς υπαλλήλους της εταιρείας, τώρα ζητά σε κάποιους από αυτούς να επιστρέψουν, συνειδητοποιώντας εκ των υστέρων ότι αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρία. Θα μιλήσουμε πιο εκτενώς παρακάτω για τις σπασμωδικές κινήσεις του εκκεντρικού μεγιστάνα..

Τρεις «εβδομάδες χάους» στο Twitter με τον Musk στο τιμόνι

Όλες οι αλλαγές στο Twitter από τη μέρα που ο Elon Musk πήρε τον έλεγχο-1
Το Twitter του Elon Musk «μπάζει νερά» από όλες τις πλευρές, παρά τις προσπάθειες του επιχειρηματία να παρακινήσει τους εργαζομένους να συνεχίζουν να δουλεύουν στην εταιρεία και να ονειρεύονται ένα «συναρπαστικό» μέλλον σε αυτήν.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το χάος -στην πραγματική του διάσταση- από τη στιγμή που ο Musk θα καταλάμβανε το Twitter.

Το «saga» υποτίθεται πως θα τελείωνε με την ολοκλήρωση της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του Twitter από τον Musk, ο οποίος απέκτησε τον έλεγχο της εταιρίας στις 27 Οκτωβρίου. Ωστόσο, 15 μέρες αργότερα και, με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο να βρίσκεται πλέον «τιμόνι» της πλατφόρμας, σημειώθηκαν…. κακοφωνίες, ευτράπελα, πισωγυρίσματα, «βροχή» απολύσεων και παραιτήσεων, προειδοποιήσεις από τις αρχές, φυγή διαφημιστών και εσχάτως απειλή για χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα, από τις 27/10/22 που ο Elon Musk πήρε τον έλεγχο του Twitter, έχουν συμβεί τα εξής:

  • Οι συνδρομητές του Twitter Blue δε θα έχουν πια πρόσβαση σε άρθρα χωρίς διαφημίσεις.
  • Οι μεγάλοι διαφημιστές διέκοψαν τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα την τεράστια πτώση εσόδων για την πλατφόρμα
  • Η υπεύθυνη για τις σχέσεις με τους διαφημιστές παραιτήθηκε
  • Ο Elon Musk απέλυσε το μισό εργατικό δυναμικό
  • Λίγο αργότερα συνειδητοποίησε ότι πρέπει να επαναπροσλάβει μέρος του εργατικού δυναμικού που απέλυσε…
  • Ο Musk σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πτώση στα έσοδα
  • Το Twitter σχεδιάζει να χρεώνει 20 δολάρια τον μήνα μήνα για το Twitter Blue
  • Λίγο αργότερα, ο Musk αναθεωρεί την παραπάνω χρέωση και την πάει στα 8 δολάρια το μήνα, μετά και τη διαμαρτυρία – «τιτίβισμα» του Stephen King.

  • Πληθώρα λογαριασμών στο Twitter, ανάμεσά τους και διασημότητες, υποδύθηκαν, ως αντίδραση, τον Elon Musk στο Twitter και έφαγαν αναστολή λογαριασμού.
  • Το Twitter απενεργοποιήθηκε για λίγο, επιτρέποντας στους επαληθευμένους χρήστες να αλλάξουν τα εμφανιζόμενα ονόματά τους
  • Το Twitter διαμηνύει στους διαφημιστές ότι… η αύξηση των χρηστών είναι στα «πιο υψηλά επίπεδα» όλων των εποχών υπό τον Musk..
  • Ο Musk πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση – ναυαρχίδα του, Tesla. Όπως είπε στους εργαζομένους του: «Το έκανα για να σώσω το Twitter».
  • Το Twitter εφάρμοσε τη διενέργεια γκρίζων ελέγχων για «επίσημους» λογαριασμούς (aka «legitimate» – νόμιμους λογαριασμούς δημοσίων προσώπων, διασημοτήτων, ειδησεογραφικών μέσων και άλλων χρηστών υψηλού προφίλ)
  • Την ίδια μέρα, ο Elon Musk «εξαφάνισε» τους διπλούς ελέγχους επίσημων λογαριασμών στο Twitter
  • Εστάλησαν τα πρώτα emails από τον Musk στους υπαλλήλους: «Συγγνώμη που αυτό είναι το πρώτο μου email στην εταιρεία, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να “γλυκαθεί” το μήνυμα. Η οικονομική εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι φρικτή».
  • O προσωπικός δικηγόρος του Musk λέει δημόσια ότι: «Ο Έλον βάζει πυραύλους στο διάστημα, δεν φοβάται την FTC» (aka Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου)
  • Ο Elon Musk προειδοποιεί ότι είναι πιθανό το Twitter να χρεοκοπήσει.

«Συγγνώμη λάθος»: Το Twitter ζητά από δεκάδες απολυμένους να επιστρέψουν

Twitter Ρωσία

Την εξαγορά των 44 δισ. δολαρίων από τον Elon Mask, ακολούθησε η ξαφνική απόλυση περίπου των μισών εργαζομένων της εταιρίας. Ωστόσο, λίγο αργότερα, το Twitter ζήτησε από δεκάδες υπαλλήλους του να επιστρέψουν. Μερικοί από εκείνους που καλούνται να επιστρέψουν απολύθηκαν κατά λάθος, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο άτομα που γνωρίζουν τις κινήσεις της εταιρείας. Άλλοι αφέθηκαν να φύγουν προτού η διοίκηση συνειδητοποιήσει ότι η δουλειά και η εμπειρία τους μπορεί να είναι απαραίτητες για τη δημιουργία των νέων χαρακτηριστικών που οραματίζεται ο Musk, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, το Twitter απέλυσε σχεδόν 3.700 άτομα μέσω email, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Πολλοί υπάλληλοι έμαθαν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά την ξαφνική αναστολή της πρόσβασής τους σε συστήματα σε όλη την εταιρεία, όπως τα εταιρικά email και το Slack.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανένα από τα διευθυντικά στελέχη δεν πρόκειται να επιστρέψει. Το «τιμόνι» πλέον έχει αναλάβει ένα «πολεμικό συμβούλιο» που αποτελείται από τον ίδιο τον Musk, τον δικηγόρο του, στενούς συνεργάτες του από την εποχή του PayPal και τον Έλληνα ομογενή, assistant του Elon Musk, Τζέισον Καλακάνη. Πολλά είναι επίσης τα στελέχη που έχουν μεταφερθεί από άλλες εταιρίες του δισεκατομμυριούχου στο Twitter, ενώ πενήντα (50) είναι μόνο οι μηχανικοί της Tesla που πήραν μετάθεση στο Twitter.

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι περιορισμοί ως προς το περιεχόμενο, έναντι της απόλυτης στάσης του νέου ιδιοκτήτη αναφορικά με την περίφημη «ελευθερία του λόγου», μία στάση που, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλεί να αυξήσει τον όγκο της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα.

8 δολάρια για το… μπλε σημάδι

Όλες οι αλλαγές στο Twitter από τη μέρα που ο Elon Musk πήρε τον έλεγχο-2

Από τις 9 Νοεμβρίου και στο εξής, οι χρήστες που διαθέτουν μπλε σημάδι δίπλα από το όνομά τους, καλούνται να πληρώσουν 8 δολάρια τον μήνα για να αποκτήσουν το περίφημο verification.

Οι βιαστικές αποφάσεις και προκλήσεις του Musk μετά τη μεγάλη πτώση εσόδων του Twitter, αποτελούν πηγή καθημερινής αντιπαράθεσης εδώ και τρεις εβδομάδες, προκαλώντας ανησυχία σε αρχές, διαφημιστές, χρήστες και μειονοτικές ομάδες. Πολλοί διαφημιστές ανέστειλαν τα κονδύλιά τους για το επιδραστικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, του οποίου το οικονομικό μοντέλο εξαρτάται κατά 90% από τη διαφήμιση.

Ενδεικτικά, η εταιρία Insider Intelligence υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τα διαφημιστικά έσοδα του Twitter κατά 39% το 2023 και το 2024. 

Επιπλέον, ο Musk επιμένει στην καταβολή των 8 δολαρίων για τους συνδρομητές του Twitter Blue. Από τους 230.000.000 τακτικούς χρήστες του Twitter, οι 420.000 διαθέτουν το μπλε σημάδι δίπλα από το όνομά τους. Από τις 9 Νοεμβρίου 2022 και στο εξής, αυτοί οι χρήστες καλούνται να πληρώσουν 8 δολάρια τον μήνα για να αποκτήσουν το περίφημο verification.

Ουσιαστικά, έναντι των 8 δολαρίων ο χρήστης θα θεωρείται ότι έχει premium λογαριασμό, με λιγότερες διαφημίσεις. Επιπλέον, οι «παραπλανητικοί λογαριασμοί» ανακοινώθηκε ότι θα διαγραφούν άμεσα. Όσοι δηλαδή παριστάνουν ότι είναι κάποιοι άλλοι, διάσημα πρόσωπα κυρίως, χωρίς να ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για παρωδία (parody impersonation), θα δουν τους λογαριασμούς τους να αναστέλλονται.

 

Τέλος, θα σχηματιστεί πολύ σύντομα ένα «συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου», ενώ δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις περιεχομένου ή επαναφορά λογαριασμών πριν από τη σύγκληση αυτού.

Τραγελαφικές αντιδράσεις για το Twitter Blue

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Twitter Blue, τη νέα φόρμουλα μηνιαίας συνδρομής 8 δολαρίων για τον έλεγχο αυθεντικότητας του λογαριασμού χρηστών, αυτή είχε ως αποτέλεσμα αντιφάσεις και «έκρηξη» από χρήστες «πλαστών» προφίλ.

Αποτέλεσμα της νέας πολιτικής; Ο Super Mario Bros του Nintendo να σηκώνει το μεσαίο δάκτυλο, ο Λεμπρόν Τζέιμς να ζητά μεταγραφή, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους να γράφει «μου έχει λείψει να σκοτώνω Ιρακινούς». Η μόνιμη αξιοπιστία αυτών… τα 8 ευρώ από χρήστες που πλήρωσαν τη συνδρομή, παριστάνοντας τα προαναφερθέντα πρόσωπα ή προφίλ εταιριών.

Όλες οι αλλαγές στο Twitter από τη μέρα που ο Elon Musk πήρε τον έλεγχο-3
Tweet από πλαστό προφίλ της Nintendo.

 

Όλες οι αλλαγές στο Twitter από τη μέρα που ο Elon Musk πήρε τον έλεγχο-4
Tweet από πλαστό προφίλ του George Bush.

Όλες οι αλλαγές στο Twitter από τη μέρα που ο Elon Musk πήρε τον έλεγχο-5

Μάλιστα, στο «τσίρκο» αντιδράσεων και «τιτιβισμάτων» που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί χρήστες του Twitter άλλαξαν το όνομα του προφίλ τους σε «Elon Musk» παριστάνοντας έτσι τον δισεκατομμυριούχο, με τον ίδιο να αναστέλλει τελικά τους λογαριασμούς που τον χλεύαζαν με αυτόν τον τρόπο.

«Παρακαλώ σημειώστε ότι το Twitter θα κάνει πολλά ανόητα πράγματα μέσα στους επόμενους μήνες. Θα κρατήσουμε ό,τι λειτουργεί και θα αλλάξουμε ό,τι δεν λειτουργεί», έγραψε στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος.

Elon Musk: «Ψηφίστε Ρεπουμπλικάνους» στις ενδιάμεσες εκλογές, έγραψε στο Twitter

Ωστόσο, το σημαντικότερο και ίσως πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι, τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ πασχίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ο Elon Musk πραγματοποίησε μια ανάρτηση τη Δευτέρα 07/11, μέσω της οποίας ενθάρρυνε τους «ανεξάρτητους ψηφοφόρους» να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για το Κογκρέσο των ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν την επόμενη μέρα, Τρίτη 08/11.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κίνηση από επικεφαλής εταιρίας κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι οι εταιριάρχες των social media αποφεύγουν συνήθως την άμεση πολιτική παρέμβαση. «Στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους: Η κοινή εξουσία περιορίζει τις χειρότερες υπερβολές και των δύο κομμάτων, επομένως συνιστώ να ψηφίσουμε για ένα ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι η προεδρία είναι Δημοκρατική», έγραψε χαρακτηριστικά ο Έλον Μασκ στο Twitter στις 7 Νοεμβρίου, προσθέτοντας κάτω από την επίμαχη ανάρτηση ότι: «Οι σκληροπυρηνικοί Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι δεν ψηφίζουν ποτέ την άλλη πλευρά, επομένως οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι είναι αυτοί που στην πραγματικότητα αποφασίζουν ποιος είναι επικεφαλής!”». 

Με αφορμή την παραπάνω ανάρτηση, πολλές είναι οι σκέψεις και οι αναλύσεις, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, για το κατά πόσο οι πρόσφατες αλλαγές στο Twitter ενδέχεται να επηρεάσουν το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό.

Όπου φύγει-φύγει..

Υπό το κλίμα των νέων αλλαγών στο Twitter, πολλοί χρήστες φαίνεται να αποχωρούν από την πλατφόρμα και να μετοικούν πλέον σε δύο νέα, εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα: το Mastodon και το Bluesky.

Στον απόηχο των κακοφωνιών και σπασμωδικών κινήσεων από πλευράς του νέου ιδιοκτήτη του Twitter, εγείρονται αρκετά ερωτήματα και προβληματισμοί για το κατά πόσο ο Elon Musk, παρασυρμένος από αμετροέπεια και αλαζονεία, τείνει να γίνει απερίσκεπτος, εφαρμόζοντας αλλαγές «εν μία νυκτί» και κάνοντας παρεμβάσεις με το «έτσι θέλω» σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, απλώς και μόνο επειδή πλέον του ανήκει..

Το Twitter του Elon Musk φαίνεται να «μπάζει νερά» από όλες τις πλευρές, παρά τις προσπάθειες του μεγαλοεπιχειρηματία να παρακινήσει τους εργαζομένους να συνεχίζουν να δουλεύουν στην εταιρεία με όνειρο ένα «συναρπαστικό» μέλλον σε αυτήν.

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News