Life & Arts Παρασκευή 28/10/2022, 20:24
LIFE & ARTS

Jerry Lee Lewis: Απεβίωσε ο θρύλος της rock ‘n’ roll

Jerry Lee Lewis: Απεβίωσε ο θρύλος της rock ‘n’ roll

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο Τζέρι Λι Λιούις (Jerry Lee Lewis), ο πρωτοπόρος τραγουδιστής που θεωρείται ότι εδραίωσε την κυριαρχία της rock ‘n’ roll τη δεκαετία του 1950.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του ήταν το περιφήμο «Great Balls of Fire», το «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On» και πολλές άλλες.

Σήμα κατατεθέν του ήταν το πολύ θεατρικό, «φωνακλάδικο» και γεμάτο ενέργεια στυλ του στις ζωντανές εμφανίσεις του.

Από μικρός ήταν «bad boy»

Γεννήθηκε στη Λουιζιάνα το 1935 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Οι γονείς του είχαν βάλει σε υποθήκη το σπίτι τους για να πάρουν στον μικρό Λούις το πρώτο του πιάνο.

Η φήμη του ως «επαναστάτης» ξεκίνησε από μικρή ηλικία όταν τον έδιωξαν από το ευαγγελικό σχολείο όπου πήγαινε, καθώς τόλμησε να παίξει σε ρυθμούς boogie το γκόσπελ τραγούδι «My God is Real».

Ο ίδιος δεν συνέχισε το σχολείο, αλλά αφιερώθηκε στη μουσική. Στα 14 του, έπαιξε για πρώτη φορά ζωντανά στα εγκαίνια ενός καταστήματος πώλησης αυτοκινήτου.

Η συνεργασία με Πρίσλεϊ, Κας, Πέρκινς

Στη συνέχεια, άρχισε να παίζει στα Sun Studios του Μέμφις, πρώτα ως μουσικός και έπειτα ως σόλο καλλιτέχνης. 

Μια από τις πρώτες του ηχογραφήσεις έγινε το 1956 μαζί με τους έτερους θρύλους Έλβις Πρίσλεϊ, Τζόνι Κας και Καρλ Πέρκινς, ένα γκρουπ που αργότερα έγινε γνωστό ως Million Dollar Quartet.

Eπρόκειτο για μια αυθόρμητη ηχογράφηση: ο Κας και Πρίσλεϊ έτυχε να επισκέπτονται το στούντιο, όταν ο Λιούις έπαιζε πιάνο για τον Πέρκινς.

Oι μεγάλες επιτυχίες

Τελικά, ο Λιούις έγινε διάσημος την επόμενη χρονιά με το σινγκλ «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On», το οποίο έφτασε στο νούμερο 3 των αμερικανικών τσαρτ.

Όταν το έπαιξε ζωντανά στην τηλεόραση στο « The Steve Allen Show», άφησε… σύξυλο το αμερικανικό κοινό με τη τρομερή, πολύ ροκ performance του.

Ακολούθησε η άλλη του μεγάλη επιτυχία, το «Great Balls of Fire», που έφτασε στο νούμερο 2 των αμερικανικών τσαρτ και αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωτευτικά τραγούδια της rock ‘n’ roll.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News