Life & Arts Τρίτη 29/12/2020, 17:38
LIFE & ARTS

Ποιοι και γιατί πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για έπιπλα IKEA

Ποιοι και γιατί πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για έπιπλα IKEA

Εάν η IKEA είναι γνωστή για ένα πράγμα, είναι για τις προσιτές τιμές των επίπλων της. Όμως κάποιοι πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν κομμάτια της σουηδικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Guardian, συλλέκτες πληρώνουν όσο-όσο για έπιπλα της εταιρείας που πωλούνταν τη δεκαετία του 1980 και του 1990.

Όπως ένα σετ από τέσσερις καρέκλες Vilbert, από χρωματιστό MDF και μελαμίνη, που πωλούνταν στα καταστήματα της εταιρείας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αντί περίπου 65 ευρώ και σήμερα  διατίθενται μέσω του σάιτ vintage επίπλων Pamono αντί 5.200 ευρώ. 

Ποιοι και γιατί πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για έπιπλα IKEA-1
φωτ.: Pamono 

Αλλά και η μεταλλική καρέκλα Jarpen, που πωλούνταν μόλις 13 ευρώ το 1986, σήμερα φτάνει στα 330 ευρώ. 

Ποιοι και γιατί πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για έπιπλα IKEA-2
φωτ.: Pamono 

«Τα πιο δημοφιλή vintage κομμάτια ΙΚΕΑ είναι από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Νομίζω είναι γιατί σε αυτή την εποχή, η ΙΚΕΑ άρχισε να παρουσιάζεται σαν ένα brand που απευθύνεται σε ένα νέο, αστικό και σύγχρονο κοινό. Οι σιλουέτες είναι διασκεδαστικές, τραβούν την προσοχή και έχουν χρώματα, διατηρώντας παράλληλα έναν αρκετά μινιμαλιστικό χαρακτήρα», εξηγεί η Γουάβα Κάρπεντερ του Pamono. 

Πολλά από τα κομμάτια της ΙΚΕΑ που θεωρούνται σήμερα κλασικά και πωλούνται αντί μερικών χιλιάδων ευρώ είναι από τις πρώτες δημιουργίες του Γκίλις Λούντγκρεν, του σχεδιαστή που ευθύνεται για τη διάσημη βιβλιοθήκη Billy και για την «επανάσταση» των επίπεδων συσκευασιών. 

Η καρέκλα του από το 1972 με την ονομασία Impala, πωλείται στο σάιτ 1st Dibs αντί σχεδόν 7.000 ευρώ. 

Ποιοι και γιατί πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για έπιπλα IKEA-3
φωτ.: 1st Dibs 

Αλλά και το τραπεζάκι Lovet, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1956, πωλείται στο ίδιο σάιτ αντί 800 ευρώ, την ώρα που κάποιος μπορεί να αγοράσει τη σχεδόν ίδια επανέκδοση Lovbacken από την IKEA, αντί 69,99 ευρώ.  Σύμφωνα με το θρύλο, ο Λούντγκρεν εμπνεύστηκε το σύστημα των επίπεδων συσκευασιών όταν αναγκάστηκε να κόψει τα πόδια του Lovet για να το χωρέσει στο αυτοκίνητό του. 

Στον οίκο δημοπρασιών Bukowskis, η υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί για έπιπλο από το ΙΚΕΑ ήταν στα 3.700 ευρώ, για ένα ανάκλιντρο Singoalla της δεκαετίας του 1960. 

Βέβαια, με δεδομένο ότι τα κομμάτια του ΙΚΕΑ προορίζονται για καθημερινή χρήση, είναι απίθανο κάποιος να έχει στο σπίτι του ένα έπιπλο ηλικίας 30 ή 40 ετών σε αρκετά καλή κατάσταση για να το πουλήσει σε συλλέκτη. Όσο για τα πιο δημοφιλή προϊόντα της εταιρείας, όπως οι βιβλιοθήκες Billy, αυτές δεν πρόκειται να αποκτήσουν ποτέ συλλεκτική αξία, καθώς μπορεί να πωλούνται από το 1978, όμως έχουν παραχθεί σε εκατομμύρια κομμάτια. 

Πιο πιθανό να γίνουν συλλεκτικά είναι τα προϊόντα της σειράς PS, που εγκαινιάστηκε από την ΙΚΕΑ το 1992 και επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News