Life & Arts Τρίτη 29/12/2020, 14:15
LIFE & ARTS

Πέθανε ο σχεδιαστής Πιερ Καρντέν

Πέθανε ο σχεδιαστής Πιερ Καρντέν

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σχεδιαστής μόδας Πιερ Καρντέν, όπως έγινε γνωστό από την οικογένειά του.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ο οραματιστής και πρωτοπόρος στην τέχνη της μόδας Πιερ Καρντέν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού.

O Καρντέν μεσουράνησε στα ντεφιλέ τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και ξεχώρισε στη βιομηχανία της μόδας με το φουτουριστικό στυλ και τα γεωμετρικά μοτίβα στις δημιουργίες του, καθώς και για τις έξυπνες επιχειρηματικές του κινήσεις.

Είχε γεννηθεί στις 2 Ιουλίου του 1922 κοντά στο Τρεβίζο, στην Ιταλία. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες, αλλά αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στη Γαλλία το 1924 για να ξεφύγουν από τον φασισμό. Ο πατέρας του επιθυμούσε ο γιος του να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αλλά εκείνος έδειξε από την παιδική του ηλικία την κλίση του στη ραπτική.

Έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της μόδας σε ηλικία 14 ετών, ξεκινώντας να δουλεύει ως μαθητευόμενος. Το 1939 έφυγε από το σπίτι του και εγκαταστάθηκε στο Βισύ, όπου εργάστηκε σε ραφείο φτιάχνοντας γυναικεία κοστούμια. Στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε στον Ερυθρό Σταυρό και το 1945 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική και συνεργάστηκε με τον οίκο μόδας Paquin. Συνεργάστηκε με την Έλσα Σκιαπαρέλι μέχρι που έγινε επικεφαλής στο ατελιέ του Κριστιάν Ντιόρ το 1947, ενώ ίδρυσε τον δικό του οίκο το 1950.

Ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που έκαναν την υψηλή μόδα πιο προσιτή, με την διάθεση συλλογών του σε πολυκαταστήματα από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Le Figaro

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS