Life & Arts Παρασκευή 14/10/2022, 07:02
LIFE & ARTS

Ένα αεροδυναμικό σαλόνι σε ρόδες: Πώς θα είναι το επόμενό σας αυτοκίνητο

Ένα αεροδυναμικό σαλόνι σε ρόδες: Πώς θα είναι το επόμενό σας αυτοκίνητο

Από αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης προς οχήματα – υπολογιστές, τα οποία θα είναι ηλεκτρικά, αυτόματα και πιο αποδοτικά. Αυτή είναι η μετάβαση την οποία έχει ξεκινήσει ήδη ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ώστε να δημιουργήσει τα οχήματα του μέλλοντος.

«Λόγω των αλλαγών στη βιομηχανία: ηλεκτροκίνηση, συνδεσιμότητα και όλες οι καινοτομίες του λογισμικού…οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στο πώς οι πελάτες αλληλεπιδρούν με τα οχήματά μας. Οφείλουμε να προσελκύσουμε πελάτες λίγο πολύ έχοντας το καλύτερο interface, τα καλύτερα χαρακτηριστικά, ώστε να αλληλεπιδρούν με το brand μας. Και το κύριο κομμάτι: έναν εξωτερικό σχεδιασμό, ο οποίος θα τους προσελκύει να πάνε σε μία έκθεση ή για ένα test drive», δήλωσε στο Fast Company ο Anthony Lo, επικεφαλής σχεδιασμού στην Ford.

Ο Lo συνοψίζει τρεις τρόπους, με τους οποίους τα αυτοκίνητά μας θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια:

Αναβαθμίσεις στα πάντα

Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα δούμε στα αυτοκίνητα θα είναι μετά την αγορά τους, όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε χαρακτηριστικά, τα οποία και θα παρατείνουν τη ζωή του οχήματος και θα τα καθιστούν «εξυπνότερα», όπως και τα smartphones. Σύμφωνα με τον Lο, η αξιοποίηση τέτοιου είδους τεχνολογίας μπορεί να κάνει τον ιδιοκτήτη να..ερωτευτεί ξανά το αμάξι του. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορεί να αλλάξει το κάθισμα του οδηγού για να στηρίζεται καλύτερα το σώμα ή το χρώμα του ταμπλό για πιο σύγχρονη εμφάνιση.

Εστίαση στην άνεση

Έρευνα της Ford καταδεικνύει ότι μετά την πανδημία περνάμε περισσότερο χρόνο στο αυτοκίνητο χωρίς να οδηγούμε. Τι μπορεί να κάνει κανείς λοιπόν όταν περιμένει να φορτίσει το αυτοκίνητο ή όταν τρώει βιαστικά στο αμάξι πριν από ένα ραντεβού; Οι πρώτες σκέψεις του Lo είναι να καταστήσει το αυτοκίνητο έναν χώρο διασκέδασης, όπου οθόνες – ενδεχομένως και στο πάτωμα του αυτοκινήτου – θα μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα. Τα καθίσματα ίσως να μπορούν να μετακινηθούν, ώστε να δημιουργείται χώρος για να μιλήσετε ή να παίξετε. Επίσης, ακόμη και το ίδιο το interface μπορεί να γίνει πιο διαδραστικό, ώστε όταν φερειπείν ο οδηγός ψάχνει έναν προορισμό να μην πατάει απλώς κουμπιά, αλλά να αισθάνεται σαν να παίζει ένα παιχνίδι.

Αεροδυναμικός σχεδιασμός

Σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό σχεδιασμό, είναι απαραίτητη η αλλαγή, και μάλιστα μεγάλη, λόγω των ηλεκτρικών συστημάτων. «Στο παρελθόν με τις μηχανές εσωτερικής καύσης, όφειλες να έχεις αεροδυναμικό σχεδιασμό για αποδοτικότητα καυσίμων. Για τα ηλεκτρικά, νομίζω οφείλεις να έχεις ακόμη καλύτερο αεροδυναμικό σχεδιασμό, διότι θα αυξήσει την αυτονομία σου», σημειώνει ο Lo στο Fast Company. Ο αεροδυναμικός σχεδιασμός μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αφαιρώντας το άγχος από τον οδηγό για το πότε θα βρει σημείο φόρτισης. Επίσης, μπορεί να επιτρέψει στο αυτοκίνητο να φέρει μία ελαφρύτερη, φθηνότερη και πιο αποδοτική μπαταρία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

Διαβάστε επίσης:

Όριο στην γερμανική autobahn: Θα φέρει η ενεργειακή κρίση το αδιανόητο;

Όταν απαγορεύεται να πουλήσεις το ίδιο σου το αυτοκίνητο: Οι 5 απίστευτοι κανόνες της Ferrari

Ο «Έλληνας Θεός» που σχεδίασε το πιο θρυλικό αυτοκίνητο όλων των εποχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News