Life & Arts Σάββατο 8/10/2022, 14:22
LIFE & ARTS

Ιδιωτικό παλάτι: Ποιος θα μείνει στο σπίτι των 200 εκατ. στερλινών 

Ιδιωτικό παλάτι: Ποιος θα μείνει στο σπίτι των 200 εκατ. στερλινών 

Στη διαδικασία πώλησης βρίσκεται το πιο ακριβό σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν τρία χρόνια αφότου αποκτήθηκε από ένα Κινέζο δισεκατομμυριούχο αντί του ποσού των 205 εκατ. στερλινών.

Πρόκειται για ένα επταώροφο ακίνητο με 45 δωμάτια, με θέα στο Χάιντ Παρκ. Χτίστηκε ως τέσσερα μεγάλα οικογενειακά σπίτια τη δεκαετία του 1830 πριν μετατραπεί σε μια τεράστια κατοικία τη δεκαετία του 1980.

Ένα πέπλο μυστηρίου έχει τυλίξει το θέμα σε ποιον ανήκει το ιδιωτικό αυτό παλάτι. Ο μεσίτης που ανέλαβε την αγοραπωλησία έχει δηλώσει ότι ο αγοραστής ήταν ο Τσέουνγκ Τσουνγκ-κίου, ιδρυτής και πρόεδρος της CC Land Holdings , μιας εταιρείας εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ με ακίνητα στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, οι Financial Times επικαλούμενοι πέντε πηγές ανέφεραν με χθεσινό τους δημοσίευμα ότι ιδιοκτήτης είναι ο Χούι Καν Γιαν, ο ιδρυτής, πρόεδρος και πλειοψηφικός μέτοχο της Evergrande, της κινεζικής εταιρείας ακινήτων η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η περίπτωση ο Χούι να είναι ο ιδιοκτήτης μοιάζει πιθανή, καθώς εξαίτιας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει έχει πουλήσει αρκετά περιουσιακά του στοιχεία, όπως ακίνητα σε όλο τον κόσμο και δύο ιδιωτικών τζετ μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει ο Guardian τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι αγοραστές έχουν δει το επταώροφο ακίνητο τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία πώλησης ανέφεραν ότι «βασιλικές οικογένειες της Μέσης Ανατολής και κροίσοι Αμερικανοί επενδυτές» είναι μεταξύ εκείνων που έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Στο ακίνητο έχει χορηγηθεί πολεοδομική άδεια για την εκ νέου ανάπτυξή του, το οποίο έχει ερειπωθεί από τότε που απεβίωσε ο πρώην ιδιοκτήτης του πρίγκιπας Sultan bin Abdul-Aziz, της Σαουδικής Αραβίας, το 2011.

Η άδεια επιτρέπει την ανάπτυξη του κτιρίου σε οκτώ ορόφυς σε ένα οκτώ ορόφων, συνολικής επιφάνειας 5.760 τετραγωνικών μέτρων ή κάτι περισσότερο από το μέγεθος ενός γηπέδου αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Τα σχέδια για το κτίριο δείχνουν ότι θα έχει μια αίθουσα χορού και ένα υπόγειο δύο επιπέδων για συλλογή με πολυτελή αυτοκίνητα και η αξία του μετά την ανακαίνιση υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. λίρες.

Στο ακίνητο, το οποίο ήταν άδειο για τουλάχιστον 10 χρόνια, είχε προηγουμένως χορηγηθεί πολεοδομική άδεια για μετατροπή του σε 13 διαμερίσματα.

moneyreview.gr με πληφορορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News