Life & Arts Πέμπτη 6/10/2022, 19:15
LIFE & ARTS

The Handmaid’s Tale: Πότε θα «πέσει» επιτέλους το καθεστώς του Gilead;

H πολυβραβευμένη σειρά του Hulu, «The Handmaid’s Tale», επέστρεψε με την πέμπτη σεζόν της και έχουμε ήδη «τικάρει» στα watched τα πρώτα πέντε επεισόδια. (Spoilers Below)

The Handmaid’s Tale: Πότε θα «πέσει» επιτέλους το καθεστώς του Gilead;

«Ο δρόμος είναι ένας και δεν είναι άλλος από την πολυαναμενόμενη επανάσταση των σκλάβων υπηρετριών του καθεστώτος. Μια επανάσταση που μεθοδεύεται αργά και αθόρυβα, μακριά από καχύποπτα αφτιά και βλέμματα των δημιουργών της τρομακτικότερης δικτατορίας που έχει γνωρίσει ποτέ το κινηματογραφικό σύμπαν». Αυτά γράφαμε το 2019 – τρομάρα μας – στο release της τρίτης σεζόν του «The Handmaid’s Tale», ωστόσο, ακόμα περιμένουμε το μεγάλο, αναμενόμενο… plot twist. Λένε ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ευελπιστούμε να πιάσει τόπο η λαϊκή σοφία.

Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει στη streaming πλατφόρμα Hulu τα πέντε (5) πρώτα επεισόδια της πέμπτης σεζόν και αναμένονται και τα υπόλοιπα 5, με το release του καθενός να γίνεται ανά επτά ημέρες (Η πέμπτη σεζόν αποτελείται συνολικά από 10 επεισόδια).

The Handmaid’s Tale: Πότε θα «πέσει» επιτέλους το καθεστώς του Gilead;-1

The Handmaid’s Tale: Πότε θα «πέσει» επιτέλους το καθεστώς του Gilead;-2

Όπως όλοι οι φαν της σειράς, αλλά και νοήμονες άνθρωποι που προτιμούν τη δημοκρατία από οποιοδήποτε εγκληματικό καθεστώς που νομοθετεί τους βιασμούς, τα βασανιστήρια και τις αρπαγές παιδιών, έτσι κι εμείς, δεν κρύβουμε το αυτονόητο: περιμένουμε εναγωνίως από την τρίτη σεζόν την εξέγερση που θα γκρεμίσει συν θέμελα το καθεστώς του Gilead, μαζί και όλους εκείνους που έδωσαν υπόσταση στον πιο σαδιστικό κοινωνικοπολιτικό εφιάλτη. «Blessed be the fight» λέγαμε τότε.

Τώρα, με την πέμπτη σεζόν να κάνει relase τα επεισόδιά της ανά 7 ημέρες και, έχοντας δει τα πρώτα 5, δεν μπορούμε παρά να πούμε «Praise be»: θα δούμε επιτέλους την πολυαναμενόμενη τηλεοπτική επανάσταση που θα μας δικαιώσει; Θα δούμε τους ιθύνοντες – commanders και μη –  να τρέχουν να κρυφτούν μετά την κάθοδο του Gilead; Θα καταφέρουν οι «June» (Elisabeth Moss) και «Luke» (O T Fagbenle) να πάρουν πίσω την κόρη τους «Hanna» (Jordana Blake);

The Handmaid’s Tale – Recap για τα 5 πρώτα επεισόδια της νέας σεζόν με την ελπίδα: όχι άλλη ματαίωση – όχι άλλη αναμονή

Οι πρωταγωνιστές που βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας του «Handmaid’s Tale», δεν έχουν περάσει και λίγα – πέντε σεζόν τώρα… Για την ακρίβεια, η June έχει περάσει τα πάνδεινα. Περιττεύει να μιλήσουμε για τα περί ερμηνείας της Εlisabeth Moss, είναι αδιαπραγμάτευτα συγκλονιστική, γι’ αυτό άλλωστε κέρδισε και τα βραβεία Emmy «Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress» σε Δραματική σειρά, αλλά και «Primetime Emmy Award for Outstanding Drama Series» ως παραγωγός σε κάποια επεισόδια της σειράς.

Πριν πούμε οτιδήποτε για τον πέμπτο κύκλο του «The Handmaid’s Tale», ας κάνουμε την παραδοχή ότι πρόκειται πράγματι για μία σειρά με καταπληκτική έμφαση στη λεπτομέρεια, εντυπωσιακά πλάνα (αν και εξαιρετικά αργά κάποια), σπουδαία κινηματογράφηση, καλογραμμένους χαρακτήρες και πρωτότυπο σενάριο, στο οποίο θίγονται ένα σωρό ζητήματα – εξαιρετικά επίκαιρα -, όπως η σεξουαλική χειραφέτηση και το δικαίωμα στην αντισύλληψη, οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, αλλά και η υπογονιμότητα, η οποία, στο «The Handmaid’s Tale», αποτελεί «αφορμή» για την πολιτική εκμετάλλευση του σώματος, την ακραία κατήχηση και τη μετατροπή των «γόνιμων» γυναικών σε αναπαραγωγικές μηχανές του καθεστώτος.

Όλα τα παραπάνω έχει ζήσει στο πετσί της και με το χειρότερο δυνατό τρόπο η June («Offred» ως υπηρέτρια) ήδη από την 1η σεζόν, όταν την κυνηγούσαν στο δάσος όπου και την έκαναν να αποχωριστεί βίαια την κόρη της, έκαναν την ίδια handmaid (=υπηρέτρια) στο αρχοντικό του κομάντερ («Fred») και της γυναίκας του («Serena»), ενώ την υπέβαλαν, όπως και όλες τις υπηρέτριες του Gilead, σε υποχρεωτική σεξουαλική συνεύρεση με το διοικητή της, παρουσία της γυναίκας του, ώστε να μείνει έγκυος και να κρατήσουν το παιδί που κουβαλάει στην κοιλιά της.

Έτσι, μετά από αλλεπάλληλα βασανιστήρια και κακουχίες, δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε δικαίωση με κάποιες – μικρές και μεγάλες – νίκες που φαίνεται να κερδίζει η June στα πρώτα επεισόδια του 5ου κύκλου. Αφού σκοτώσει τον καταπιεστή της («Fred») και με μία εξαιρετικά εύθραυστη ψυχολογία, η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα και τον σκοπό της, να αντιμετωπίσει τη Serena και, φυσικά, να πάρει πίσω το βιολογικό της παιδί, τη Hanna.

Στο επεισόδιο 5, λοιπόν, με τίτλο «Fairytale», απολαμβάνουμε (αρκετά έως πολύ) την εικόνα της Serena να τα βρίσκει δύσκολα ως γυναίκα -και δη εγκυμονούσα «εκ θαύματος» γυναίκα – στο καταπιεστικό καθεστώς του Gilead, το οποίο η ίδια εγκρίνει ακολουθώντας τυφλά τον λόγο του Θεού της. Απολαμβάνουμε να τη βλέπουμε να τρομοκρατείται στη θέα της June, προ οικονομώντας ότι κάποια στιγμή θα την πιάσει αναπόφευκτα στα χέρια της – όπως έκανε και με τον σύζυγό της.

Το πέμπτο επεισόδιο της σεζόν βρίσκει ενωμένο το ζευγάρι, June και Luke, να ξεκινούν για μία μάλλον… καταδικασμένη περιπέτεια, στην προσπάθεια να βρουν και να πάρουν πίσω την κόρη τους, η οποία, έχοντας φτάσει πια σε ηλικία 12 χρονών, εκπαιδεύεται ως «Plum» (=μέλλουσα σύζυγος) στο «Wife School» του Gilead (!). Οι δύο πρωταγωνιστές βρίσκονται προσωρινά εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ Gilead και Καναδά, σε μια εγκαταλελειμμένη αίθουσα μπόουλινγκ, μετά τη βοήθεια που τους προσέφερε η «Lily» (=Christine Ko), μία νέα, δυναμική ηγέτιδα της αντίστασης που προστίθεται στο cast της πέμπτης σεζόν.

Στην αίθουσα μπόουλινγκ, στα σύνορα μεταξύ Gilead και Καναδά, βλέπουμε τη June, τον Luke και τον Jaden, ένα νέο αγόρι, ο οποίος είναι μέλος της Αντίστασης, παρότι ανατράφηκε με τις «αξίες» του Gilead (όπως κι η κόρη τους) και ο οποίος, όπως τους εξομολογείται, έχει ελάχιστες, εξαιρετικά θολές αναμνήσεις από τον βιολογικό του πατέρα και την προ- Gilead παιδική του ηλικία. Στο καταφύγιό τους, κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί για το θόρυβο που κάνουν οι κορίνες του μπόουλινγκ, για τη μουσική που παίζει ο Luke και τη γενικότερη παρουσία τους στην «απαγορευμένη» ζώνη.

Η μόνη που φαίνεται να στρεσάρεται είναι η June – έχοντας βιώσει τι εστί Gilead και πώς τιμωρεί τους «προδότες» -, ενώ ο Luke φαίνεται απλώς να απολαμβάνει τη στιγμή. O ίδιος αποφασίζει, μάλιστα, ότι, σε αυτή τη «γοητευτικά» παράνομη ευκαιρία που τους δόθηκε, λείπει η μουσική, οπότε βρίσκει ένα συνθεσάιζερ και ξεκινά να παίζει το «Let’s Stay Together» (πέρα από βραβείο καλού συζύγου έχει και ωραία φωνή ο άτιμος). Η φωνή του γίνεται όλο και πιο απαλή όταν τραγουδά: «Lovin’ you whether / whether Times are good or bad, happy or sad / Whether times are good or bad, happy or sad».

The Handmaid’s Tale: Πότε θα «πέσει» επιτέλους το καθεστώς του Gilead;-3

Εικόνα από TV Time

Την ώρα, λοιπόν, που το ζεύγος Luke και June απολαμβάνει φευγαλέες στιγμές ευτυχίας ένα βήμα μακριά από το στόμα του λύκου, η Serena ζει μία άλλη πραγματικότητα, συνειδητοποιώντας τα όρια της δικής της ονειρικής ζωής. Η άλλοτε αξιότιμη «κυρία Waterford» φαίνεται πλέον να έχει χάσει το κύρος και την αξιοπρέπειά της, μοιάζοντας σαν αυτές που τόσο καιρό σκλάβωνε με μεγάλη ευχαρίστηση: «υπηρέτρια» σε μία πατριαρχική «φυλακή» χωρίς περιθώριο επιλογών, υποτελής και καταδικασμένη να ακολουθεί τις αποφάσεις των αντρών – decision makers.

The Handmaid’s Tale: Πότε θα «πέσει» επιτέλους το καθεστώς του Gilead;-4

Εικόνα από TV Time

Τη βλέπουμε να δυσανασχετεί σιωπηλά σε πολλές σκηνές, με χαρακτηριστική αυτή που ο οικοδεσπότης που τη φιλοξενεί στον Καναδά (Mr. Weeler), τής προσφέρει ένα μπουκάλι προγεννητικές βιταμίνες και την κοιτάζει επίμονα μέχρι να βεβαιωθεί ότι τις κατάπιε. «Δεν μπορούμε να σε κάνουμε να τρέχεις στην πόλη», τη χλευάζει ο Weeler όταν του ζητάει να κινηθεί ελεύθερα για να κάνει πράξη κάποιο από τα σχέδιά της στον Καναδά. «Το μωρό σου προηγείται κάθε φιλοδοξίας». «Μπορώ να έχω τουλάχιστον ένα κινητό;», τον ρωτάει η Serena, για να της απαντήσει εκείνος φυσικά πως «Οχι, για τη δική σας ασφάλεια». 

Γιατί υποφέρεις Serena μου; Πόση δύναμη φαντάστηκες ότι θα έχει μία γυναίκα χωρίς σύζυγο στο Gilead που καταργεί κάθε ελευθερία και δικαίωμα στις γυναίκες; Έτσι δεν φαντάστηκες τη ζωή σου ως έγκυο γυναίκα; Περιτριγυρισμένη από ένα πλήθος ενοχλητικών, συντηρητικών γυναικών που, αδυνατώντας να κυοφορήσουν παιδιά, παίρνουν θέση προτεραιότητας γύρω από την κοιλιά σου για να νιώσουν το μωρό να κλωτσάει; «Ναι καλησπέρα. Η Μις Μητέρα Γη εδώ. Η Virgin Mary είμαι, ήθελα να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που με ευλόγησε ο Θεός και έμεινα έγκυος, προφανώς γιατί είμαι μακράν καλύτερη από όλες αυτές τις άγονες, θλιβερές σκύλες που δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα». 

The Handmaid’s Tale: Πότε θα «πέσει» επιτέλους το καθεστώς του Gilead;-5

Εικόνα από TV Time

Καθώς κυλάει το επεισόδιο και η Serena αναλογίζεται το ολοένα και πιο ζοφερό μέλλον της, η νύχτα έχει «πέσει», κι έτσι, June και Luke, μπορούν επιτέλους να επιστρέψουν με ασφάλεια στον Καναδά… Το επεισόδιο κλείνει φυσικά με ακόμα ένα cliffhanger – γιατί αυτό είναι το «The Handmaid’s Tale».

Ο γλυκός Jaden που μόλις πριν από λίγο γνώρισαν και τους έδωσε τις πληροφορίες που ζητούσαν για την κόρη τους, πατάει σε μια νάρκη ξηράς και το πόδι του… εκτοξεύεται στο δευτερόλεπτο. June και Luke προσπαθούν μάταια να τον βοηθήσουν, ώσπου βλέπουν το φως από τους φακούς των φυλάκων και ξέρουν πλέον καλά ότι το Gilead τους κυνηγά… Τρέχουν και φτάνουν μέχρι το σημείο που χωρίζονται οι δύο κόσμοι: ο ελεύθερος κόσμος του Καναδά και ο δυστοπικός κόσμος του Gilead. Ένας τύπος αρπάζει τη June και ένας τον Luke… χωρίζονται (ξανά), φωνάζουν και απλώνουν τα χέρια τους ο ένας προς τον άλλον..

The Handmaid’s Tale: Πότε θα «πέσει» επιτέλους το καθεστώς του Gilead;-6

Εικόνα από TV Time

Το πού θα τους πάνε θα το μάθουμε στο έκτο επεισόδιο… Σύμφωνα με διάφορα spoilers και φήμες που συζητιούνται σε tabloids και social media από φαν της σειράς… αν σκοτώσουν τον Luke… αχ.

Το επόμενο επεισόδιο (επ.6) της νέας σεζόν θα κυκλοφορήσει στο Hulu στις 12 Οκτωβρίου 2022, σε έξι μέρες από σήμερα.

Το αναμένουμε. Praise be.

πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News