Life & Arts Πέμπτη 6/10/2022, 12:09
LIFE & ARTS

Yπνοτουρισμός: Τι είναι και πού θα τον βρείτε

Yπνοτουρισμός: Τι είναι και πού θα τον βρείτε

Η λύση των διακοπών κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι η πρώτη που έρχεται στο μυαλό κάποιου που θέλει να φτιάξει τον ύπνο του. Ωστόσο, πρόκειται για μία τάση που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος, αφού όλο και περισσότεροι τουρίστες φτάνουν σε διάφορα ξενοδοχεία του κόσμου έχοντας μία προτεραιότητα: το να κοιμηθούν σωστά.

Πλέον, όλο και περισσότερα ξενοδοχεία παρέχουν υπηρεσίες στοχευμένες για όσους έχουν προβλήματα με τον ύπνο. Για παράδειγμα, το Park Hyatt στη Νέα Υόρκη προσφέρει τον τελευταίο χρόνο μία σουίτα ειδικά για την βελτίωση του ύπνου, όπως και το Rosewood Hotels & Resorts που προσφέρουν υπηρεσίες για την προώθηση της ξεκούρασης. Επίσης, το Zedwell, το πρώτο ξενοδοχείο του Λονδίνου που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον ύπνο έχει επενδύσει σε καινοτόμες λύσεις ηχομόνωσης, ενώ το Hästens Sleep Spa Hotel στην Πορτογαλία επίσης προσφέρεται για ξεκούραση.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zedwell Piccadilly (@zedwellpiccadilly)

«Ο κόσμος συχνά συνδέει τα ταξίδια με καλά δείπνα, περισσότερο ξενύχτι, τις ατραξιόν και τα πράγματα που κάνει κανείς σε έναν ξένο τόπο, στην πραγματικότητα σε βάρος του ύπνου», δήλωσε στο CNN Travel η Dr. Rebecca Robbins, η οποία εξειδικεύεται στον ύπνο και είναι συγγραφέας του «Sleep for Success!». Η ίδια συνέχισε λέγοντας: «Τώρα όμως πιστεύω ότι υπάρχει μία μεγάλη και σοβαρή μεταβολή στην κοινή μας αντίληψη και βάζουμε προτεραιότητα την ευεξία και την υγεία». Ένας από τους λόγους μάλιστα που προκάλεσαν αυτή την αλλαγή φαίνεται να είναι η πανδημία.

Αρκεί η βελτίωση του ύπνου στις διακοπές;

Παρότι οι διακοπές συνήθως διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα, οι στρατηγικές που μαθαίνει κανείς για βελτίωση του ύπνου του μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές, εφόσον όμως έχει εμπλακεί με κάποιον τρόπο κάποιος γιατρός ή ειδικός.

«Εάν κάποιος πάει σε αυτά τα θέρετρα και δεν βλέπει κάποια βελτίωση, οφείλεται στο ότι έχει κάποια διαταραχή του ύπνου», δήλωσε η Robbins, αναφερόμενη σε προβλήματα όπως η υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άλλα. «Γι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα ξενοδοχεία να συνεργάζονται με επιστήμονες και ειδικούς που μπορούν να εφαρμόσουν προσεκτικά αυτές τις στρατηγικές.

Μία ξεχωριστή περίπτωση είναι το Mandarin Oriental, ένα θέρετρο στη Γενεύη, το οποίο σε συνεργασία με μία ιδιωτική κλινική ύπνου, την CENAS, προσφέρει ένα τριήμερο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι ειδικοί παρακολουθούν τα μοτίβα του ύπνου των επισκεπτών, ώστε να εντοπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα.

«Η ιδέα ότι τα ταξίδια μπορούν να μας αναζωογονήσουν και μας επιτρέπουν να επιστρέψουμε σπίτι ανανεωμένοι και πλήρεις είναι συναρπαστική», δήλωσε χαρακτηριστικά η Robbins.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 «ύπουλες» συνήθειες που κάνουν κακό στην καρδιά σας

Ξυπνάτε κουρασμένοι; Οι 8 λόγοι και τι να κάνετε

Αυτή η κίνηση που όλοι κάνουμε καθημερινά, μας κόβει χρόνια ζωής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News