Life & Arts Τρίτη 6/09/2022, 20:38
LIFE & ARTS

«Πεσμένοι» μετά τις διακοπές; 5 tips για καλύτερη διάθεση

«Πεσμένοι» μετά τις διακοπές; 5 tips για καλύτερη διάθεση

Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, ατελείωτων περιοριστικών μέτρων και τεστ, φάνηκε πως το καλοκαίρι του 2022 οι πραγματικές διακοπές θα επέστρεφαν για τα καλά. Ωστόσο, σε πολλούς οι ημέρες άδειας και «φυγής» από την πόλη φάνηκαν σχετικά σύντομες, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να απολαύσουν πραγματικά τις διακοπές τους είτε λόγω καιρού είτε λόγω καθυστερήσεων και ακυρώσεων στα ταξίδια είτε γιατί πολύ απλά ήθελαν περισσότερες ημέρες.

Σε όποια κατηγορία και εάν ανήκετε, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας κάπως «πεσμένο» μετά τις διακοπές. Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNN, πέντε είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την κακή διάθεση μετά τις διακοπές:

1. Σταδιακή επιστροφή

Επιστρέφοντας από διακοπές, πολλοί έχουν στο μυαλό τους μία μακριά λίστα με εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν με τη νέα σεζόν, ενώ παράλληλα επιστρέφουν «με τα μούτρα» στη δουλειά. Ακολουθώντας αυτή την τακτική, όμως, η αντίθεση μεταξύ διακοπών και επαγγελματικής ρουτίνας είναι πολύ έντονα αισθητή. Εξ ου και ειδικοί προτείνουν να έχετε μία περίοδο μετάβασης, κατά την οποία οι υποχρεώσεις θα είναι περιορισμένες (ή θα έχουν γίνει πριν τις διακοπές) και η δουλειά – εάν είναι δυνατό – να μην ξεκινήσει αμέσως την επόμενη μέρα αφού γυρίσετε από διακοπές.

2. Το «mood» διακοπών

Το τέλος των διακοπών σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και οι καλές εμπειρίες. Όπως σημειώνει στο CNN η Δρ. Laurie Santos, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Yale, καλό θα ήταν να βρείτε ορισμένες δραστηριότητες, μέσω των οποίων θα διατηρήσετε το κλίμα και τη διάθεση των διακοπών. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως να δοκιμάσετε ένα νέο εστιατόριο ή να περπατήσετε σε μία καινούργια γειτονιά που δεν έχετε ακόμη εξερευνήσει.

3. Εκτιμήστε τις διακοπές

Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε κάποιες από τις θετικές εμπειρίες των διακοπών, ενδεχομένως και έμπρακτα, όπως φτιάχνοντας ένα νέο άλμπουμ στο κινητό, καταγράφοντας τις αναμνήσεις σας σε ένα ημερολόγιο ή απλώς φέρτε τις ξανά στο μυαλό σας. Η Santos επισημαίνει ότι αυτή η χαρά που έχουμε στις διακοπές δεν υπάρχει μόνο όταν τις βιώνουμε εκείνη τη στιγμή, αλλά και όταν τις αναπολούμε, εκτιμώντας όσα περάσαμε.

4. Ασκηθείτε

Αναρίθμητες είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η σωματική άσκηση μειώνει το στρες και την κατάθλιψη. Η έντονη άσκηση μπορεί να έχει πιο ισχυρά αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές αυτή η «ώθηση» που χρειαζόμαστε σωματικά και ψυχικά μπορεί να προέλθει από έναν απλό περίπατο στην πόλη. Εξάλλου, η άσκηση έχει οφέλη και στον ύπνο, αλλά και μειώνει την πίεση, συνεπώς τα θετικά είναι πολλαπλά.

5. Αναγνωρίστε τα αισθήματά σας

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με άλλους για το πώς αισθάνεστε, καθώς όπως επιβεβαιώνει στο CNN και η κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας Δρ. Andrea Bonior, «ακόμη και όταν έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, το συναίσθημα αυτό γίνεται λιγότερο τρομακτικό και νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο. Επίσης, αποφεύγουμε να σκεφτόμαστε σε μαύρο – άσπρο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Φοβάστε τα αεροπλάνα; Οι πτήσεις θα γίνουν ακόμα πιο τρομακτικές

Conde Nast Traveler: Η υποτιμημένη ελληνική πόλη – Την «προσπερνούν» οι τουρίστες

Time Out: Ένας δρόμος της Αθήνας στους πιο cool του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News