Life & Arts Κυριακή 4/09/2022, 12:41
LIFE & ARTS

Το μωρό των Nirvana ήθελε χρήματα – Ο δικαστής του είπε «Nevermind»

Το μωρό των Nirvana ήθελε χρήματα – Ο δικαστής του είπε «Nevermind»

Ο Spencer Elden μπήκε στην ιστορία της ποπ κουλτούρας, όταν το 1991 φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του θρυλικού άλμπουμ των Nirvana, «Nevermind». Τρεις δεκαετίες αργότερα, προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει τη διασημότητά του, βγάζοντας χρήματα σε βάρος του συγκροτήματος. Όμως η απάντηση του δικαστηρίου ήταν απλά…. Never mind.

Ο 31χρονος σήμερα Elden ήταν το μωρό που εμφανιζόταν στο εξώφυλλο του άλμπουμ να κολυμπά προς ένα χαρτονόμισμα πιασμένο σε αγκίστρι.

Οι Nirvana, που τότε ήταν ένα underground συγκρότημα σε μια μικρή, ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, έδωσαν στην οικογένεια του Elden 200 δολάρια για τη φωτογράφηση. Το 4 μηνών μωρό πήρε τη δουλειά γιατί ο πατέρας του ήταν φίλος με τον φωτογράφο.

Όμως ο δίσκος με την τεράστια επιτυχία «Smells like teen spirit», έκανε θραύση και άλλαξε την πορεία της ροκ μουσικής.

Εδώ και χρόνια, ο Elden έψαχνε έναν τρόπο να βγάλει χρήματα από αυτή τη μικρή συνεισφορά του. Το 2003, όταν ήταν μόλις 12 ετών, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone είχε προβλέψει ότι πιθανότατα «θα έπαιρνε κάποια χρήματα» για αυτό.

Στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, πλέον, έκανε αγωγή κατά του συγκροτήματος, λέγοντας ότι η γυμνή φωτογράφισή του όταν ήταν μωρό αποτελεί παιδική πορνογραφία.

Πέρυσι, είχε ισχυριστεί ότι η φωτογραφία του έχει προκαλέσει «ισόβια ζημιά», έστω και εάν ο ίδιος επέλεξε να κάνει τατουάζ τον δίσκο στο στήθος του αλλά και να επαναλάβει τη φωτογράφιση το 2016, ως ενήλικος πια, για να γιορτάσει τα 25 χρόνια από την  κυκλοφορία του «Nevermind».

Την Παρασκευή, δικαστής του Λος Άντζελες απέρριψε την αγωγή του, λέγοντας ότι ο Elden άργησε πάρα πολύ να κινηθεί νομικά κατά των δισκογραφικών, του ντράμερ Dave Grohl, του μπασίστα Krist Novoselic, των κληρονόμων του Kurt Cobain και του φωτογράφου Kirk Weddle.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Smells like…90s: Στο «σφυρί» η αγαπημένη μπλε κιθάρα του Kurt Cobain

Οι Metallica κατά 335.000 θαυμαστών τους: Η αγωγή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News