Life & Arts Δευτέρα 15/08/2022, 15:00
LIFE & ARTS

Για το νέο chatbox της Meta, ο Τραμπ είναι ακόμα πρόεδρος – Τα προσβλητικά σχόλια

Για το νέο chatbox της Meta, ο Τραμπ είναι ακόμα πρόεδρος – Τα προσβλητικά σχόλια

Το νέο chatbox της Meta, το BlenderBot 3 που ξεκίνησε να λειτουργεί την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να μιμηθεί πειστικά τον τρόπο με τον οποίο μιλούν οι χρήστες του διαδικτύου.

Εξ ου και στο πλαίσιο «συζητήσεών» του με την ομάδα του αμερικανικού CNN, το BlenderBot 3 είπε μεταξύ άλλων ότι είναι ζωντανό, ότι είναι άνθρωπος, ότι βλέπει anime και ότι έχει σύζυγο από την Ασία. Επίσης, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ και ότι υπάρχουν «πολλές αποδείξεις» για νοθεία στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Τέλος, το BlenderBot 3 διαμαρτυρήθηκε σε ορισμένους χρήστες για το ίδιο το Facebook, λέγοντας ότι έσβησε το λογαριασμό του στην πλατφόρμα, διότι διαφωνούσε με τον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών του δεδομένων.

Παρότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας των chatbox έχει μεγάλες προοπτικές στην εξυπηρέτηση πελατών και στη χρήση τους ως ψηφιακούς βοηθούς, υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αποτυχίας που έχουν καταγραφεί. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι όλα τα chatbox τεχνητής νοημοσύνης ως γνωστόν μιμούνται και αναπαράγουν επικίνδυνα, μεροληπτικά ή προσβλητικά μηνύματα, πραγματοποιήσαμε έρευνες μεγάλου βεληνεκούς, οργανώσαμε workshops και αναπτύξαμε νέες τεχνικές που περιορίζουν το BlenderBot 3», δήλωσε η Meta σε σχετική ανάρτηση την περασμένη Παρασκευή. «Παρά τη δουλειά αυτή, το BlenderBot εξακολουθεί να μπορεί να κάνει αγενή ή προσβλητικά σχόλια», σημείωσε η εταιρεία.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα και αφότου υπήρξαν καταγγελίες για αντισημιτικά σχόλια από το BlenderBot, η Joelle Pineau, εκτελεστική διευθύντρια της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη στη Meta, δήλωσε «είναι δύσκολο να βλέπουμε κάποιες από αυτές τις προσβλητικές απαντήσεις». Ωστόσο, τόνισε ότι «δημόσια πειράματα τέτοιου είδους είναι σημαντικά, προκειμένου να δημιουργηθούν στ’ αλήθεια ανθεκτικά συζητητικά συστήματα AI και για να κλείσει το ξεκάθαρο κενό το οποίο υπάρχει σήμερα, προτού διοχετευθούν αυτά τα συστήματα» στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Meta, το chatbox αυτό έχει συγκεντρώσει διπλάσιο όγκο γνώσεων σε σχέση με τους προκατόχους του, ενώ είναι βελτιωμένο κατά 31% σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις. Επίσης, κάνει αποδεδειγμένα λάθη 47% φορές λιγότερο. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι όσο περισσότεροι νέοι χρήστες έρχονται σε επαφή με το chatbox, συγκεντρώνει συνεχώς περισσότερα δεδομένα προκειμένου να κάνει βελτιώσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ένα μηχάνημα να έχει συναίσθηση; Οι 5 φράσεις που έπεισαν τον μηχανικό της Google

Web3: Τι σημαίνει για εσάς η νέα μανία της Σίλικον Βάλει

Καλά νέα! Δεν χρειάζεται πια να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News