Life & Arts Παρασκευή 8/07/2022, 13:41
LIFE & ARTS

Βλέπετε περισσότερα ασπρόμαυρα τατουάζ: Aυτός είναι ο λόγος

Βλέπετε περισσότερα ασπρόμαυρα τατουάζ: Aυτός είναι ο λόγος

Πυξίδες με φόντο τα χρώματα του ωκεανού, μυθικά πλάσματα με τόνους κοραλί και πράσινου και ζωάκια με ζωηρά χρωματιστά μάτια. Τα σχέδια αυτά, αποτυπωμένα από γνωστούς καλλιτέχνες στον ευρωπαϊκό τομέα του τατουάζ μπορεί να αποτελούν κομμάτι του παρελθόντος, αφού τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν έχουν εκλείψει.΄

Ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών κανονισμών που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, ορισμένα μελάνια για τατουάζ και για μόνιμο μέικαπ σταμάτησαν να διοχετεύονται στην αγορά, καθώς περιείχαν ουσίες, οι οποίες θεωρούνταν πιθανώς βλαβερές για την υγεία. Οι κανονισμοί αυτοί προκάλεσαν τριγμούς στην σχετική αγορά, όχι μόνο μειώνοντας σημαντικά τα εντυπωσιακά τατουάζ με χρώμα, αλλά και υποχρεώνοντας τους παραγωγούς των μελανιών να αλλάξουν εκ θεμελίων την σύνθεση των προϊόντων τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής τους.

Μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω αναστάτωση στην αγορά, αφού από το 2023 τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες για απαγόρευση ορισμένων μελανιών πράσινου και μπλε χρώματος, τα οποία οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι ενδέχεται να είναι αναντικατάστατα. Ως αποτέλεσμα, οι tattoo artists εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί είναι υπερβολικά ευρείς, σπείρουν αχρείαστες ανησυχίες στους πελάτες και υποβαθμίζουν την τέχνη τους.

Τα τατουάζ βλάπτουν την υγεία;

Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών έχουν τατουάζ, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο ένα τρίτο για τους ενήλικες στις ΗΠΑ. Σε σχέση με τους τεράστιους αυτούς αριθμούς, οι καταγεγραμμένες παρενέργειες από τα τατουάζ είναι ελάχιστες και οι περισσότερες από αυτές αφορούν περιστατικά βακτηριακών μολύνσεων και αλλεργικών αντιδράσεων. Ωστόσο, οι θεσμικές αρχές έχουν μείνει πίσω, αφού ελάχιστες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που ελέγχουν τα μελάνια τατουάζ, ενώ μέχρι φέτος δεν υπήρχε κοινό πλαίσιο στην Ε.Ε.

Οι ουσίες των μελανιών παραμένουν μόνιμα στο δέρμα, αλλά μπορεί να διεισδύσουν στους λεμφαδένες. Όταν εκτίθενται στον ήλιο ή σε λέιζερ (για αφαίρεση τριχών φερειπείν), οι ουσίες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πιο τοξικές και να μετακινηθούν στο σώμα. Εξάλλου όσο εξελίσσεται η σχετική βιομηχανία, οι παραγωγοί μελανιών έχουν προσθέσει στα μελάνια βαρέα μέταλλα, όπως βάριο και χαλκό, προκειμένου να αυξήσουν την γκάμα των χρωμάτων. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και νευροτοξικοί παράγοντες. Τα στοιχεία αυτά εντοπίζονται και στα λεγόμενα vegan μελάνια.

Από το 2015, οι παραγωγοί μελανιών στην Ευρώπη οφείλουν να καταγράφουν τις ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα τους και ενδέχεται να είναι βλαβερές για την υγεία. Επειδή όμως τα μελάνια παράγονται μαζικά για χρήση στην βιομηχανία, μεταξύ άλλων και για υφάσματα και οχήματα, οι ουσίες τους μπορεί να μην είναι τόσο φιλικές προς το δέρμα.

«Δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη «ασφαλής» ή «βλαβερή» για να περιγράψω την τέχνη του τατουάζ. Στους φίλους μου λέω να ενημερωθούν για τις πιθανές παρενέργειες και για τις αβεβαιότητες», δήλωσε στους New York Times η Ines Schreiver, συνδιευθύντρια ενός κέντρου Δερματοτοξικολογίας στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνων στη Γερμανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης:

Μία παρανομη βιομηχανία ακμάζει: Εκεί που η τέχνη είναι έγκλημα

Η ιστορία του πρώτου tattoo artist της Αθήνας

Balenciaga: Μετά τα HardCrocs, η τσάντα-ηχείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News