Life & Arts Τρίτη 14/06/2022, 12:22
LIFE & ARTS

Σήμερα η Πανσέληνος της Φράουλας: Τι να περιμένουμε από το αστρονομικό γεγονός της χρονιάς

Σήμερα η Πανσέληνος της Φράουλας: Τι να περιμένουμε από το αστρονομικό γεγονός της χρονιάς

Σήμερα έρχεται η πρώτη και η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος του έτους, η οποία φέρει το όνομα η «Πανσέληνος της Φράουλας» και είναι μία από τις τρεις που αναμένεται φέτος να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό.

Το μεγαλύτερο σεληνιακό γεγονός της χρονιάς θα συμβεί εννιά λεπτά πριν τις τρεις η ώρα το μεσημέρι Ελλάδος. Εκείνη τη στιγμή δηλαδή θα φωτίζεται κατά 100% από τον ήλιο και θα είναι ευδιάκριτο από ορισμένες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, θα είναι εμφανές με γυμνό μάτι καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως και για μερικά βράδια ακόμη. Ουσιαστικά ολόκληρη την εβδομάδα, εάν σηκώσει κανείς το βλέμμα του ψηλά το βράδυ θα παρατηρήσει ένα τεράστιο και φωτεινό φεγγάρι.

Με γυμνό μάτι, το φεγγάρι θα φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από συνήθως, αν και πιο χαρακτηριστική θα είναι η φωτεινότητά του.

Σήμερα η Πανσέληνος της Φράουλας: Τι να περιμένουμε από το αστρονομικό γεγονός της χρονιάς-1

φωτ. Reuters

Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων. Υπερπανσέληνος συγκεκριμένα συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 357.658 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε αποκαλείται – όχι σε όρους αστρονομίας – υπερπανσέληνος. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η υπερπανσέληνος θα οδηγήσει σε μία ιδιαίτερα υψηλή εαρινή παλίρροια, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας στις παράκτιες περιοχές.

Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου. Η τελευταία θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ένα μηχάνημα να έχει συναίσθηση; Οι 5 φράσεις που έπεισαν τον μηχανικό της Google

Ξεχνάτε συνέχεια; 5 εύκολοι τρόποι να βελτιώσετε την μνήμη σας

Ο θησαυρός του Ιονίου: Πωλούνται στα 2.800 δολάρια το κιλό

Το κλειδί της μακροζωίας είναι ο πλούτος εκτός εάν έχετε αυτή την κακή συνήθεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News