Life & Arts Παρασκευή 10/06/2022, 21:14
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Οι πιο αισιόδοξες γυναίκες ζούν πάνω από 90 έτη – Γιατί συμβαίνει αυτό

Έρευνα: Οι πιο αισιόδοξες γυναίκες ζούν πάνω από 90 έτη – Γιατί συμβαίνει αυτό

Υπάρχει ένα μυστικό για τη μακροζωία και είναι φθηνότερο από τους φυσικούς χυμούς και τις θεραπείες ανανέωσης. 

Η Journal of the American Geriatrics Society δημοσίευσε μία μελέτη που υποστηρίζει ότι τα αισιόδοξα άτομα – θεωρούνται αυτά «που γενικά περιμένουν θετικά μελλοντικά αποτελέσματα» – έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν προσδόκιμο ζωής άνω των 90 ετών. 

Τα συμπεράσματα αυτά, τα οποία στηρίζονται σε έρευνα 26 ετών σε ένα δείγμα 159.255 γυναικών από διαφορετικά κοινωνικά επίπεδα, δείχνουν ότι οι πιο αισιόδοξες έζησαν 5,4% περισσότερα χρόνια από τις λιγότερο αισιόδοξες, ποσοστό που μεταφράζεται σε τέσσερα ακόμη χρόνια ζωής.  

Αντίστοιχη έρευνα των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Βοστώνης που έγινε το 2019, έδειξε ότι οι αισιόδοξοι άνδρες και γυναίκες έζησαν 11% και 15% περισσότερο κατά μέσο όρο. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι οι πλέον αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο πιθανόν να ζήσουν έως τα 85 έτη ή και περισσότερο, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα είχαν ένα υψηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. 

Η τελευταία έρευνα ωστόσο επιβεβαιώνει ότι η αισιοδοξία «μπορεί να ενισχύσει την υγεία και τη μακροβιότητα» σε όλες τις φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες. 

Για τους φύσει αισιόδοξους, αυτά είναι υπέροχα νέα. Για οποιονδήποτε άλλον, είναι μια πιθανή πρόκληση: Όπως είπε η κλινική ψυχολόγος υγείας Natalie Dattilo στην Washington Post το 2020, η απλή αποφυγή δύσκολων καταστάσεων ως τρόπος καλλιέργειας μιας θετικής νοοτροπίας μπορεί να είναι βαθιά επιζήμια.

«Η τοξική θετικότητα πηγάζει από την ιδέα ότι ο καλύτερος ή ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια κακή κατάσταση είναι να κάνεις μια θετική στροφή σε αυτήν και να μην μένεις στα αρνητικά», είπε η Dattilo. «Είναι σαν να προσπαθείς να χώσεις παγωτό στο πρόσωπο κάποιου όταν δεν έχει πραγματικά όρεξη για παγωτό», είπε χαρακτηριστικά. 

Αντίθετα, η ανάπτυξη μιας αισιόδοξης νοοτροπίας περιλαμβάνει την αποδοχή και την επεξεργασία αρνητικών συναισθημάτων – γνωρίζοντας ότι τελικά θα περάσουν, αφήνοντας χώρο για ένα λαμπρότερο μέλλον.

«Είναι φυσιολογικό να έχεις θετική και αισιόδοξη προοπτική και να νιώθεις λυπημένος ταυτόχρονα», είπε η Dattilo. «Μπορούμε να νιώθουμε λυπημένοι και θλίψη ακόμα και όταν προσβλέπουμε στο μέλλον. Και τα δύο είναι απαραίτητα για μια υγιή προοπτική και αίσθηση ευεξίας.»

Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί ζουν σήμερα μέχρι την ηλικία των 77 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αλλά η νοοτροπία της χώρας μπορεί να αλλάζει προς θετική κατεύθυνση, ακόμη και μετά από τα δύο δύσκολα τελευταία χρόνια.

Αυτό είναι σημαντικό: η τελευταία έρευνα αναφέρει ότι οι στρεσογόνες εμπειρίες έχουν συχνά ψυχολογικό αντίκτυπο στην αισιοδοξία των ανθρώπων και ότι οι αισιόδοξοι μπορούν συχνά να αξιοποιήσουν «μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη και να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και σχεδιασμού για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για την υγεία».

Οι αισιόδοξοι είναι επίσης «πιο ικανοί να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους», σημείωσε η μελέτη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Aνησυχητική έρευνα για την εργασία: Μια στις δύο γυναίκες αισθάνεται burnout

4 συμβουλές για να μην σκέφτεσαι συνέχεια τη δουλειά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News