Life & Arts Τρίτη 22/12/2020, 18:23
LIFE & ARTS

Σινεφίλ Ταινιοθήκη και στις γιορτές

Σινεφίλ Ταινιοθήκη και στις γιορτές

Να μην αφήσει παραπονεμένους αυτά τα Χριστούγεννα τους σινεφίλ σκοπεύει η Ταινιοθήκη, παρόλο που λόγω της πανδημίας, δεν μπορεί να διοργανώσει το συνηθισμένο εορταστικό «πακέτο» προβολών στις αίθουσές της, στην Ιερά Οδό. Αντί αυτού, από αύριο 24/12 και μέχρι τις 10/1/2021, θα τρέχει ένα ειδικό πρόγραμμα διαδικτυακών προβολών στην πλατφόρμα online.tainiothiki.gr, ώστε να απολαύσουμε ποιοτικές ταινίες από την ασφάλεια του σπιτιού μας. Οι τελευταίες χωρίζονται μάλιστα σε δύο επί μέρους αφιερώματα: τους θησαυρούς της Ταινιοθήκης και τα επιλεγμένα φιλμ από τον σύγχρονο σινεφίλ κινηματογράφο.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν προφανώς οι περίφημοι «Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, η πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία, δημιουργημένη το 1930. Ενώ επί δεκαετίες θεωρούνταν χαμένοι, «Οι Απάχηδες» αποκαταστάθηκαν ψηφιακά χάρη στη στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για να μας δώσουν μια αναπάντεχη όσο και ζωντανή εικόνα από την καθημερινότητα της εποχής στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Αγορά, στο Θησείο, στο Γκάζι, στα Χαυτεία, στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα αλλά και στα Ανάκτορα του Τατοΐου. Σημειώνεται πως όσοι εξασφαλίσουν εισιτήριο για τους «Απάχηδες» (3 ευρώ) θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν και τις «Περιπέτειες του Βιλλάρ», μικρού μήκους βωβό φιλμ, το οποίο αποτελεί την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία με υπόθεση.

Σινεφίλ Ταινιοθήκη και στις γιορτές-1

«Επίσημη Ιστορία»

Οσο για το δεύτερο αφιέρωμα των ημερών, αυτό περιλαμβάνει έξι διακεκριμένες στα διεθνή φεστιβάλ ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν σε συνεργασία με την Weirdwave. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε το «Ζάμα» της Λουκρέσια Μαρτέλ, φιλμ εποχής με πρωταγωνιστή έναν Ισπανό αξιωματικό του 18ου αιώνα, ο οποίος περιμένει μάταια μετάθεση από μια μακρινή και απομονωμένη αποικία της Νοτίου Αμερικής· την «Επίσημη Ιστορία» του Λουίς Πουέντζο, ένα ταξίδι αλήθειας γύρω από την σκοτεινή ιστορία της Αργεντινής του Πινοσέτ· την «Πιο ευτυχισμένη μέσα στη ζωή του Ολι Μάκι», φινλανδική ταινία με πρωταγωνιστή έναν μποξέρ που ερωτεύεται παραμονές ενός πολύ σημαντικού αγώνα· την «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια», από τα πιο προσωπικά αριστουργήματα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με τον Γερμανό σκηνοθέτη να εκτελεί επίσης χρέη παραγωγού, σεναριογράφου, σκηνογράφου, μοντέρ και διευθυντή φωτογραφίας.  

Σινεφίλ Ταινιοθήκη και στις γιορτές-2

«Ζάμα»

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News