Life & Arts Παρασκευή 10/06/2022, 11:25
LIFE & ARTS

Η Μαϊμού από μπαλόνι: Το γλυπτό των 12,5 εκατ. δολαρίων ενισχύει την Ουκρανία

Η Μαϊμού από μπαλόνι: Το γλυπτό των 12,5 εκατ. δολαρίων ενισχύει την Ουκρανία

Σε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία θα διοχετευθούν τα έσοδα από τη δημοπρασία ενός γλυπτού του Jeff Koons, του οποίου η αξία εκτιμάται πως φτάνει έως και τα 12,5 εκατ. δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Victor Pinchuk και η σύζυγός του Olena διέθεσαν το εμβληματικό γλυπτό του Koons, ονόματι «Μαϊμού από μπαλόνι (Φούξια)» (2006-2013) σε δημοπρασία μέσω του οίκου Christie’s.

Τα έσοδα από την πώληση θα δοθούν σε στρατιώτες και αμάχους, οι οποίοι έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο και χρειάζονται επειγόντως προσθετικά μέλη, ιατρική περίθαλψη ή αποκατάσταση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τον οίκο Christie’s.

Τα γλυπτά του Koons συγκαταλέγονται μεταξύ των ακριβότερων που έχουν διατεθεί ποτέ σε δημοπρασία. Ενδεικτικά, o «Λαγός» (1986) πωλήθηκε έναντι 91 εκατ. δολαρίων μέσω του Christie’s της Νέας Υόρκης το 2019. Ο «Σκύλος από Μπαλόνι (Πορτοκαλί)» (1994-2000) πωλήθηκε έναντι 58,4 εκατ. δολάρια έξι χρόνια νωρίτερα.

Ο ίδιος ο Koons δήλωσε όμως συγκεκριμένα για το γλυπτό που διατίθεται αυτό τον μήνα ότι είναι μία πραγματική τιμή για τον ίδιο, το ότι το έργο του δίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

«Η πραγματική αξία της τέχνης είναι να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα και δεν θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή από την υποστήριξη του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Koons μέσω ανακοίνωσης από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

U2: Έδωσαν συναυλία σε σταθμό του μετρό στο Κίεβο

Ο προπάτορας των NFT: Μια απόδειξη για ένα αόρατο έργο τέχνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News