Life & Arts Δευτέρα 16/05/2022, 13:39
LIFE & ARTS

Η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

Η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

Mια ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια έγραψε ιστορία το Σάββατο, καθώς έγινε η ακριβότερο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Πρόκειται για την αρχική εκτύπωση της αριστουργηματικής φωτογραφίας «Le Violon d’ Ingres» του Μάν Ρέι (Man Ray), που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πουλήθηκε αντί του ποσού των 12,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από την πώληση, είχε σπάσει άλλο ένα ρεκόρ, αυτό της υψηλότερης εκτίμησης για φωτογραφία στην ιστορία των δημοπρασιών, καθώς η τιμή της αναμενόταν να κυμανθεί μεταξύ 5 και 7 εκατ. δολαρίων.

Στην ασπρόμαυρη εικόνα, που τραβήχτηκε το 1924 από τον Αμερικανό σουρεαλιστή καλλιτέχνη, το γυμνό σώμα μιας γυναίκας μεταμορφώνεται σε βιολί.

«Le Violon d’ Ingres» σημαίνει κυριολεκτικά «Το βιολί του Ινγκρέ», αλλά χρησιμοποιείται ως έκφραση για τη λέξη «χόμπι». Ο νεοκλασσικιστής ζωγράφος Ζαν Αγκούστ Ντομινίκ Ινγκρέ, όταν δεν έπιανε τις μπογιές και τα πινέλα του, ασχολιόταν με τη μουσική και έπαιζε βιολί.

Ο καλλιτέχνης που τράβηξε τη φωτογραφία, ο Man Ray, γεννήθηκε ως Emmanuel Radnitzky το 1890 και έζησε έως το 1976. Ήταν βασικό μέλος του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού.

Το «Le Violon d’Ingres» του ήταν το κορυφαίο έργο που προσφέρθηκε στον οίκο Christie’s από τη συλλογή των Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs, συλλέκτες έργων τέχνης που είχαν δεσμούς με σουρεαλιστικούς κύκλους.

Tο ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη απέκτησε το κομμάτι από τον ίδιο Ray το 1962. 

Ο Jacobs, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saks Fifth Avenue, πέθανε το 1993 σε ηλικία 67 ετών. Η σύζυγός του Rosalind Gersten Jacobs, επί σειρά ετών στέλεχος της Macy’s, πέθανε το 2019 σε ηλικία 94 ετών.

Πριν από τη δημοπρασία, ο Darius Himes, διεθνής επικεφαλής φωτογραφίας του οίκου Christie’s, χαρακτήρισε την φωτογραφία «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του 20ου αιώνα».

«Η εμβέλεια και η επιρροή της εικόνας, ταυτόχρονα ρομαντική, μυστηριώδης, αδίστακτη και παιχνιδιάρικη, έχει αιχμαλωτίσει τα μυαλά όλων για σχεδόν 100 χρόνια. Είναι ένα άνευ προηγουμένου φωτογραφικό έργο» είπε.

Άλλα κομμάτια που ξεχώρισαν στη δημοπρασία ήταν το Mars της Vija Celmins, το οποίο πωλήθηκε για 1,26 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν από «Violon d’ Ingres», το ρεκόρ για την ακριβότερη φωτογραφία που έχει πωληθεί σε δημοπρασία κατείχε το «Rhine II» του Andreas Gursky, το οποίο πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s για 4,3 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Μία Μέριλιν αξίας 195 εκατ. δολαρίων

Στο «σφυρί» διαμάντι με μέγεθος μπάλας του γκολφ

Σε δημοπρασία βιολί 300 ετών – Έως και 10 εκατ. ευρώ η εκτιμώμενη τιμή

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News