LIFE & ARTS

Ο Τζέιμς Νέισμιθ και η γέννηση του μπάσκετ

Ο Τζέιμς Νέισμιθ και η γέννηση του μπάσκετ

Σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου του 1891, ο Τζέιμς Νέισμιθ, ένας καθηγητής φυσικής αγωγής στο κολλέγιο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης καθόταν προβληματισμένος και πετούσε τσαλακωμένα χαρτάκια στο καλάθι των αχρήστων. Καθηλωμένοι μέσα στο γυμναστήριο λόγω του χειμωνιάτικου κρύου, οι φοιτητές του είχαν γίνει νευρικοί και ανυπόμονοι· λαχταρούσαν να παίξουν φούτμπολ και μπέιζμπολ, όμως αυτά είναι αθλήματα μόνο για εξωτερικούς χώρους. Τότε θυμήθηκε ένα παιχνίδι με πέτρες που πετούσαν σε έναν στόχο, το οποίο έπαιζε ως παιδί με τους φίλους του.

Σύντομα επιστρατεύθηκαν δύο καλάθια για… ροδάκινα τα οποία τοποθετήθηκαν στις δύο άκρες του κλειστού γυμναστηρίου, καρφωμένα περίπου στα τρία μέτρα πάνω από το έδαφος. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των εννέα και μια μπάλα ποδοσφαίρου υψώθηκε στον αέρα για το πρώτο τζάμπολ. Το δε πρώτο καλάθι μπήκε από πολύ μακριά, περίπου όπως κάνουν σήμερα σταρ του αθλήματος σαν το Στεφ Κάρι και τον Ντέιμιαν Λίλαρντ. Κατόπιν, λέγεται πως ένας φοιτητής έριξε την ιδέα το νέο άθλημα να ονομαστεί Νέισμιθ-μπολ προς τιμήν του καθηγητή, εκείνος όμως ήταν αρνητικός και δείχνοντας τα καλάθια δήλωσε: «μπάσκετμπολ».

Μετά από αυτό το αρχικό υποτυπώδες ματς, ο Νέισμιθ πήρε μολύβι και χαρτί και έγραψε τους 13 βασικούς κανόνες του σπορ που είχε μόλις γεννηθεί. Σταδιακά αυτοί έγιναν πιο αναλυτικοί, ενώ πολλοί από εκείνους τους φοιτητές εξελίχθηκαν σε δασκάλους και προπονητές, διαδίδοντας το μπάσκετ. Ομάδες άρχισαν γρήγορα να ξεπηδούν σε σχολεία και κολλέγια σε ολόκληρη την Αμερική. Καθώς το άθλημα έκανε τα πρώτα του βήματα γινόταν όλο και πιο γρήγορο και διασκεδαστικό: επιτράπηκε η ντρίπλα· προστέθηκαν τα ταμπλό ώστε το σκοράρισμα να γίνει πιο εύκολο και τα αρχικά καλάθια αντικαταστάθηκαν με το γνωστό διχτάκι που επιτρέπει στην μπάλα να περνά από μέσα και έτσι το παιχνίδι να επιταχύνεται. Και φυσικά κατασκευάστηκε μια νέα ειδική μπάλα, ο πρόδρομος της σημερινής
πορτοκαλί θεάς.

Ήδη από την δεκαετία του 1920 είχαν σχηματιστεί επαγγελματικές ομάδες που κέρδιζαν συνεχώς όλο και περισσότερη δημοφιλία ανάμεσα στο κοινό. Το 1936 το μπάσκετ έγινε Ολυμπιακό Αθλημα και ο ίδιος ο Τζέιμς Νέισμιθ ήταν εκείνος που ύψωσε την μπάλα για το πρώτο τζάμπολ του τουρνουά, ενώ μετά τον τελικό παρέδωσε τα μετάλλια στους νικητές. Το σημερινό NBA επιφυλάσσει στους αστέρες του που έχουν αποσυρθεί, ως μεγαλύτερη τιμή, την εισαγωγή τους στο «James Naismith Hall of Fame».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News