LIFE & ARTS

Η ποπ κουλτούρα με τη ματιά του Ομπάμα

Η ποπ κουλτούρα με τη ματιά του Ομπάμα

Κάθε χρόνο τέτοιον καιρό στον χώρο του πολιτισμού διαβάζουμε -και συντάσσουμε- λίστες: καλύτερες ταινίες, σειρές, βιβλία, μουσικές κ.ο.κ., όσα η τέχνη συνεχίζει να μας προσφέρει ακόμα και σε εποχές δυσχερείς όπως αυτή που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάποιες λίστες έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, σαν αυτές που συνηθίζει να δημοσιεύει κάθε χρόνο ο Μπάρακ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος, γνωστός για την καλλιέργεια και αγάπη του στον πολιτισμό, προχώρησε φέτος ένα βήμα παραπάνω για να συμπεριλάβει στις επιλογές του, εκτός από την μουσική, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

«Οπως όλοι, μείναμε κλεισμένοι στο σπίτι πολύ αυτή τη χρονιά, και με το streaming να θολώνει ακόμα περισσότερο το σύνορο ανάμεσα στις κινηματογραφικές ταινίες και τις σειρές, επέκτεινα την λίστα για να συμπεριλάβω οπτικές αφηγήσεις που απόλαυσα, ανεξαρτήτως πλατφόρμας», ήταν το μήνυμα που συνόδευσε την ανάρτηση του Ομπάμα. Στις ταινίες εντοπίζει κανείς (αναμενόμενα) οσκαρικά φαβορί όπως τα «H θρυλική Μα Ρέινι» και «Mank» του Netflix ή το «Nomadland» με την Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, αλλά και πιο «ψαγμένες» επιλογές σαν το ρωσικό «Beanpole», το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Collective» από την Ρουμανία και το ιταλικό «Martin Eden» με την υπέροχη ερμηνεία του Λούκα Μαρινέλι.

Όσο για τις σειρές, εκεί η λίστα περιλαμβάνει τα δημοφιλέστατα «Γκαμπί της Βασίλισσας» και «Τhe Last Dance» (όπου εμφανίζεται και ο ίδιος ο Ομπάμα) μαζί με τα πιο πολιτικά «City So Real» και «Mrs America». Οπως είπαμε βέβαια η βασική ετήσια λίστα του Μπαράκ Ομπάμα, είναι αυτή που αφορά την μουσική, με τις επιλογές του να αποκαλύπτουν μεγάλη αγάπη και γνώση πάνω σε ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών. Ξεκινώντας από την ροκ, ο πρώην Πρόεδρος τιμά τους κλασικούς Μπρους Σπρίνγκστιν («Ghosts») και Μπομπ Ντίλαν («Goodbye Jimmy Reed»), που φέτος κυκλοφόρησαν νέους δίσκους, καθώς και τον καλλιτέχνη της κάντρι, Τζεφ Τουίντι με το μελωδικό «Love Is The King».

Στα γούστα του Ομπαμα όμως συμπεριλαμβάνεται και η ποπ· συγκεκριμένα το «Levitating» από τον εκρηκτικό φετινό δίσκο της Ντούα Λίπα, το ατμοσφαιρικό «Remember where you are» της Τζέσι Γουέρ και το «Savage Remix» της Μπιγιόνσε. Τέλος από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπουν και οι δημοφιλέστερες μουσικές παγκοσμίως, δηλαδή το χιπ -χοπ, με τα «The Climb Back» του Τζ. Κόουλ και «Franchise» του Τράβις Σκοτ να ξεχωρίζουν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News