Life & Arts Παρασκευή 15/04/2022, 17:28
LIFE & ARTS

Ο προπάτορας των NFT: Μια απόδειξη για ένα αόρατο έργο τέχνης

Ο προπάτορας των NFT: Μια απόδειξη για ένα αόρατο έργο τέχνης

Πόσο θα πληρώνατε για το τίποτα; Για έναν Ευρωπαίο ιδιωτικό συλλέκτη, η τιμή για το τίποτα είναι 1,2 εκατ. δολάρια.

Τόσο πλήρωσε σε πρόσφατη δημοπρασία στο Παρίσι για μια απόδειξη για ένα «αόρατο έργο τέχνης», η οποία γράφτηκε από τον Γάλλο καλλιτέχνη Υβ Κλάιν (Yves Klein).

Η απόδειξη αυτή θεωρείται ο προπάτορας των NFT. Πάνω της, αναγράφεται «Ελήφθησαν είκοσι γραμμάρια ατόφιου χρυσιού ως αντάλλαγμα για μια Ζώνη Άυλης Εικαστικής Ευαισθήσιας», η ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 1959 και η υπογραφή του καλλιτέχνη.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Κλάιν ήταν ένας από τους κύριος εκπροσώπους του κύματος του νέου ρεαλισμού της δεκαετίας του 1960 και ήταν πρωτοπόρος στη λεγόμενη performance art.

Το 1958, παρουσίασε την έκθεση «Το Κενό» η οποία αποτελούνταν από ένα ντουλάπι σε ένα άδειο δωμάτιο. Ήταν τεράστια επιτυχία, με χιλιάδες επισκέπτες να πηγαίνουν στη σχεδόν άδεια γκαλερί.

Στη συνέχεια, ο καλλιτέχνης άρχισε να δίνει την ευκαιρία στους συλλέκτες να αγοράζουν αόρατες «ζώνες» αντί χρυσού. Για κάθε αγορά αυτών των Ζωνών Άυλης Εικαστικής Ευαισθησίας έδινε μια απόδειξη, την οποία όμως ζητούσε από τους αγοραστές να κάψουν.

Το κάψιμο της απόδειξης ήταν μέρος ενός τελετουργικού, με βάση το οποίο ο Κλάιν ήθελε οι συλλέκτες να γίνουν «οι πραγματικοί ιδιοκτήτες» των «ζωνών» τους. Ο καλλιτέχνης πετούσε τη μισή πληρωμή από χρυσάφι στον Σηκουάνα και έκαιγε τις αποδείξεις μπροστά σε μάρτυρες.

Ωστόσο, ένας από τους συλλέκτες, ο Ζακ Κούγκελ, δεν έκαψε την απόδειξή του. Έτσι, αυτή έγινε από μόνη της ένα ακριβό έργο τέχνης, το οποίο εκτείθεται σε μουσεία όπως το Πομπιντού στο Παρίσι και γκαλερί του Λονδίνου.

Τελικά, ένας πρώην ιδιοκτήτης γκαλερί αγόρασε την απόδειξη και τη δημοπράτησε μαζί με άλλα αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του.

Η απόδειξη μοιάζει με επιταγή τράπεζας και έχει μήκος μικρότερο από 20 εκατοστά.

Σύμφωνα με το Sotheby’s, κάποιοι έχουν παρομοιάσει τη μεταφορά των ζωνών ευαισθησίας και τις αποδείξεις ως πρόγονο του NFT, που επιτρέπει την ανταλλαγή άυλων έργων τέχνης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο Tweet του Τζακ Ντόρσεϊ σε NFT: Από εκατομμύρια σε λίγες χιλιάδες δολάρια

Smells like…90s: Στο «σφυρί» η αγαπημένη μπλε κιθάρα του Kurt Cobain

Χορός εκατομμυρίων για τη «μούσα» του Πικάσο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News