Life & Arts Παρασκευή 18/12/2020, 20:18 ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ
ΚΙΝΑ

Στην Κίνα τα σινεμά είναι ανοιχτά και… πληθαίνουν

Στην Κίνα τα σινεμά είναι ανοιχτά και… πληθαίνουν

Μπορεί ο δυτικός κόσμος να παλεύει ακόμα με το τέρας της πανδημίας, το οποίο, μεταξύ πολλών άλλων, έχει αναγκάσει και τις κινηματογραφικές αίθουσες σε υπολειτουργία ή και κανονικό λουκέτο, ωστόσο στην Κίνα τα πράγματα πάνε αρκετά καλύτερα. Εκτός από το γεγονός πως η κινεζική αγορά αποτελεί ξεκάθαρα την μεγαλύτερη πηγή εσόδων του φετινού παγκόσμιου box office, με εισπράξεις παραπάνω από 3 δισ. δολάρια -και παρά το εξάμηνο κλείσιμο-, φαίνεται πως οι Κινέζοι διανομείς και αιθουσάρχες βλέπουν με αισιοδοξία και το μέλλον. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει η κίνηση της μεγάλης αλυσίδας αιθουσών JinYi Media, η οποία πρόσφατα συμφώνησε με την Imax για την δημιουργία 12 νέων οθονών τελευταίας τεχνολογίας, από αυτές στις οποίες η αμερικανική εταιρεία ειδικεύεται.

 Με λίγα λόγια, εκεί που στον υπόλοιπο κόσμο η αβεβαιότητα για το μέλλον του παραδοσιακού σινεμά της αίθουσας αυξάνεται -ήδη οι τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες αιθουσών των Η.Π.Α. βρίσκονται σε διαμάχη με την Warner Bros. έπειτα από την απόφαση της τελευταίας να στείλει τον κατάλογο του 2021 στο διαδικτυακό HBO Max- η Κίνα φαίνεται να επιστρέφει στην κινηματογραφική κανονικότητα. Η δε συμφωνία που αναφέραμε παραπάνω φτάνει τις Imax οθόνες στην χώρα τις 989, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τις εμπορικές της δυνατότητες. Για όσους δεν γνωρίζουν οι κινηματογράφοι Imax (στην Ελλάδα έχουμε μόνο έναν, στην Θεσσαλονίκη) αποτελούν την κορυφαία εμπειρία θέασης ταινιών σήμερα και φυσικά έχουν σημαντικά ακριβότερο εισιτήριο από τους συμβατικούς.

 Οι δε οθόνες που θα προστεθούν στο δυναμικό της Κίνας και της JinYi Media διαθέτουν τεχνολογία 4Κ με σύστημα προβολής λέιζερ, μιας καινούριας οπτικής μηχανής, με ειδικά σχεδιασμένους φακούς ικανούς να δημιουργήσουν τρομερά φωτεινές και ζωντανές εικόνες. Ισως τελικά η απάντηση σε όλη αυτή την χιονοστιβάδα της πλατφόρμας και της οικιακής ψυχαγωγίας -στην μετά Covid εποχή φυσικά- είναι να γίνουν οι κινηματογραφικές προβολές μια εμπειρία τόσο ξεχωριστή, ώστε ο θεατής απλώς να μην διατίθεται να την ανταλλάξει με οτιδήποτε μπορεί να δει στον καναπέ του σπιτιού του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News