Life & Arts Τρίτη 15/03/2022, 14:40
LIFE & ARTS

Ποιος είναι ο καλύτερος κινηματογραφικός Batman;

Ποιος είναι ο καλύτερος κινηματογραφικός Batman;

H κινηματογραφική ιστορία του Batman είναι μεγάλη. Πολλοί είναι οι ηθοποιοί που έχουν φορέσει την κάπα και την μάσκα του Σκοτεινού Ιππότη και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στον χαρακτήρα με τους θαυμαστές των κόμικ, αλλά και του χαρακτήρα να βρίσκονται σε μία συνεχή διαμάχη για το ποιος είναι ο καλύτερος Batman.

Μετά την πρεμιέρα του «The Batman» του Matt Reeves με πρωταγωνιστή τον Robert Pattinson, θέλαμε να φτιάξουμε τη δική μας κατάταξη με το ποιος ηθοποιός κατάφερε καλύτερα να αποδώσει στην μεγάλη οθόνη τον αγαπημένο χαρακτήρα των κόμικ. Οι φανς μπορούν να σου βρουν πολλά θετικά και αρνητικά σε κάθε έναν από τους ηθοποιούς που έχουν προσπαθήσει να “ζωντανέψουν” τον Bruce Wayne και η διαμάχη για τον καλύτερο Batman δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.

Πάμε να δούμε ποιος θεωρούμε εμείς ότι είναι ο καλύτερος Batman;

7. Adam West

Για πολλούς (ιδιαίτερα για μεγαλύτερες σε ηλικίες γενιές), η πρώτη επαφή με ταινίες και σειρές που βασίζονται σε κόμικ είναι ο Adam West και ο… διαφορετικός Batman του. Η πιο κωμική εκδοχή του Σκοτεινού Ιππότη μπορεί να ταιριάζει στην δεκαετία του ’60 και στα κόμικ του τότε που χρησιμοποιούσαν τα BOOM! και KAPOW! ως σήματα κατατεθέν στις σελίδες τους. Η ταινία, όμως, του 1966 είναι ένα προϊόν της εποχής της, που δε φαίνεται να μπορεί να κάνει τις νεότερες γενιές να καταλάβουν τι είναι αυτό που το κάνει ελκυστικό. Για εμάς είναι, σίγουρα, ο χειρότερος Batman!

6. Val Kilmer

Αν και το «Batman Forever» του Joel Schumacher είχε κάποια καλά στοιχεία και μπορεί να θεωρεί ως μία cult ταινία (κυρίως ο Jim Carrey ως Riddler), ο Val Kilmer δεν ήταν ένα από αυτά!

Ο Kilmer είχε να ακολουθήσει στον ρόλο του Σκοτεινού Ιππότη τον Michael Keaton, ο οποίος είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους φανς και τους κριτικούς. Με τη νέα ταινία να προσπαθεί να προσεγγίσει ένα πιο mainstream κοινό σε σχέση με τις δύο ταινίας του Tim Burton που είχαν προηγηθεί, ο Kilmer δεν μπόρεσε να αφήσει το δικό του στίγμα στον χαρακτήρα. Κάτι ο στυλιζαρισμένος τρόπος παιξίματός του, κάτι το χάος που επικρατούσε σε όλη την ταινία, ο Kilmer είναι ένας από τους χειρότερους ηθοποιούς που έχουν φορέσει τη στολή του γνωστού χαρακτήρα. Ευτυχώς, δεν τον είδαμε και σε επόμενες ταινίες.

5. George Clooney

Ο George Clooney μπορεί να είχε μείνει στο μυαλό των φανς ως ένας από τους καλύτερους Batmen, αν δεν ήταν σε μία από τις χειρότερες ταινίες με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη που έχουμε δει ποτέ. Ο Clooney ήταν ιδιαίτερα καλός και ως Bruce Wayne και ως Batman. Επιπλέον, η σχέση του με τον Alfred ήταν αρκετά δυνατή και μας θύμισε σε πολλά σημεία τη σχέση των δύο στα κόμικ. Ο Clooney κατάφερνε να αναδείξει το πόσο “πλάκα” μπορεί να έχει για έναν πλούσιο τύπο, που μπορεί να αντέξει οικονομικά όλα αυτά τα gadget, να είναι υπερήρωας.

Ωστόσο, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο George Clooney έχει ζητήσει συγγνώμη από τους φανς για τη συμμετοχή του στην ταινία. Εμείς θα πούμε ότι, ίσως, κάτω από πιο κατάλληλες συνθήκες να είχε καταφέρει να μας δώσει έναν Σκοτεινό Ιππότη που θα είχαμε λατρέψει.

4. Christian Bale

Τώρα φτάνουμε στην πρώτη αμφιλεγόμενη θέση της λίστας μας…

Η τριλογία «The Dark Knight» του Christopher Nolan αποτελεί μία τριλογία σταθμό για τον Σκοτεινό Ιππότη, αλλά και τις υπερηρωικές ταινίες στο Σινεμά. Ήταν τότε, που το Hollywood άρχισε να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα με τις ταινίες αυτές. Το σύνολο των ταινιών του Nolan είναι καλύτερο από τα επιμέρους κομμάτια του και, μάλιστα, η φήμη όλου του εγχειρήματος βασίζεται κυρίως στο συγκλονιστικό και αριστουργηματικό δεύτερο μέρος, «The Dark Knight». Ο Nolan σωστά αποφάσισε να επικεντρωθεί στους εχθρούς του Batman και όχι στον ίδιο τον χαρακτήρα.

Ο Christian Bale δεν είναι κακός ως Σκοτεινός Ιππότης ή Bruce Wayne, απλά είναι… μέτριος (μη με χτυπάτε!). Από τη δεύτερη κιόλας ταινία, ο Bale φαίνεται ότι θέλει να αποχωρήσει από τον ρόλο του χαρακτήρα και να προχωρήσει παρακάτω. Γενικότερα, το σύνολο υπερκαλύπτει τον χαρακτήρα που έχει στήσει και, ίσως, να είναι και ο λόγος που ο Nolan πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ακόμα και στη χειρότερη ταινία της τριλογίας, το «The Dark Knight Rises», ο Bale επισκιάζεται από μία απολαυστική Anne Hathway ως Catwoman, για να μη μιλήσουμε για τον Joker του Heath Ledger που “κουβαλάει” όλο το δεύτερο μέρος.

Η θέση αυτή ανήκει στον Bale, μόνο και μόνο, επειδή κατάφερε να έχει ο Batman του ολόκληρο arc και να μη σταματάει απότομο η ιστορία του. Sorry, not sorry!

3. Michael Keaton

Ο Michael Keaton ήταν και ο ηθοποιός που σύστησε σε πολλούς τον Batman. Μέσα από τις δύο ταινίες του Tim Burton, ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης βοήθησαν στο να γίνουν οι ταινίες με υπερήρωες blockbuster, αλλά και να αιχμαλωτίσουν την φαντασία μίας ολόκληρης γενιάς. Τον αντίκτυπο των ταινιών αυτών, μπορείς να τον καταλάβεις μέχρι και σήμερα.

Πλέον, μας φαίνεται παράλογος όλος ο ντόρος που είχε ξεσπάσει όταν ο Burton επέλεξε τον Keaton, όντας κωμικός ηθοποιός, για τον ρόλο του αγαπημένου χαρακτήρα των κόμικ. Όμως, το κάστινγκ του Keaton αποδείχθηκε μία εμπνευσμένη επιλογή από τη μεριά του σκηνοθέτη. Ο Keaton κατάφερε να αναδείξει τον θυμό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του χαρακτήρα, αλλά και να ισορροπήσει ανάμεσα στον Σκοτεινό Ιππότη και τον Bruce Wayne. Μπορεί οι ερμηνείες των κακών όπως του Jack Nicholson ως Joker και Michelle Pfeiffer ως Catwoman να επισκιάζουν τον χαρακτήρα του Keaton, όμως, οι ταινίες δε θα λειτουργούσαν χωρίς αυτόν στον τιμόνι.

2. Ben Affleck

Ακόμα μία αμφιλεγόμενη επιλογή και, ιδιαίτερα, για το no. 2 της λίστας…

Ας ξεκαθαρίσου, όμως, κάτι. Ο Ben Affleck ήταν ο καλύτερος και πιο σωστός, σύμφωνα με τα κόμικ, Bruce Wayne που είδαμε ποτέ στην μεγάλη οθόνη. Να σου θυμίσω τη σκηνή του «Batman v. Superman» στο γκαλά όπου έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Clark Kent.

Από εκεί και πέρα, ο Affleck δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στη δική του ταινία, αλλά άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον χαρακτήρα. Σε μία ερμηνεία που ακόμα και σήμερα προκαλεί μεγάλες διαμάχες ανάμεσα στους φανς του Σκοτεινού Ιππότη. Άλλοι των λατρεύουν στον ρόλο (γκουχ εμείς γκουχ), ενώ άλλοι θεωρούν ότι ήταν ο χειρότερος όλων των εποχών. Ωστόσο, ο Affleck προσπάθησε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στον ρόλο και να μας δώσει έναν διαφορετικό Batman. Ο “γερασμένος” σταυροφόρος του Affleck έχει δει πολλά στην καριέρα του και έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλές τραγωδίες που το πρόσωπο του ηθοποιού και ο τρόπος που παίζει εκφράζουν απόλυτα αυτό το σκοτεινό παρελθόν.

Στη συνέχεια, όμως, στο «Justice League», συναντάμε έναν πιο ελπιδοφόρο για το μέλλον Batman. Πολύ θα θέλαμε να δούμε τι είχαν ετοιμάσει τόσο ο Zack Snyder, όσο και ο ίδιος ο Affleck για τον χαρακτήρα αυτό. Τώρα, απλά, θα μείνουμε στις θεωρίες.

1. Robert Pattinson

Και φτάνουμε αισίως στον τελευταίο και καλύτερο Batman που έχουμε δει στην μεγάλη οθόνη! Και όχι, δεν ευθύνεται που είναι η πιο πρόσφατη ταινία με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη που έχουμε δει!

Ο Robert Pattinson καταφέρνει να μας χαρίσει έναν Batman που έχει έρθει απευθείας από τις σελίδες των κόμικ. Οι αργές κινήσεις, το βλέμμα που σχολιάζει χωρίς να πει τίποτα, τα λίγα λόγια είναι από τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα που τον έχουν κάνει να ξεχωρίζει στα κόμικ και να αγαπηθεί από ένα ευρύ κοινό. Ο Matt Reeves μαζί με τον Robert Pattinson κατάφεραν να “βουτήξουν” στο τι σημαίνει να είναι ο χαρακτήρας αυτός και να μας δείξουν στοιχεία του που άλλες ταινίες δεν έδειξαν. Το πιο βασικό; Ότι ο Σκοτεινός Ιππότης δεν είναι ένας υπερήρωας, αλλά ο καλύτερος ντεντέκτιβ στον κόσμο.

Ο Batman στη νέα ταινία είναι ο κεντρικός χαρακτήρας και δεν επισκιάζεται από κανέναν αν και έχει ένα all-star καστ γύρω του με εξαιρετικούς ηθοποιούς που μας συστήνουν ξανά χαρακτήρες που έχουμε δει σε προηγούμενες ταινίες. Ο Pattinson, όμως, είναι γεννημένος για να παίξει τον χαρακτήρα. Το emo στυλ, η οργή που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και το εμβληματικό πλέον «είμαι οι σκιές», κάνουν τον Pattinson να ξεχωρίζει στον ρόλο αυτό.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε για το τι έχει ετοιμάσει ο Reeves και ο Pattinson για τις επόμενες ταινίες!

Υ.Γ. 1: Σχολιάστε ελεύθερα (και χωρίς βρισιές) κάτω από τις αναρτήσεις στο Facebook και στο Instagram για τον δικό σας αγαπημένο Batman

Υ.Γ. 2: Δεν ακούω τίποτα για τον Bale…

Πηγή: neolaia.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News