LIFE & ARTS

Pixar εναντίον Φλόριντα λόγω αναχρονιστικής νομοθεσίας

Pixar εναντίον Φλόριντα λόγω αναχρονιστικής νομοθεσίας

Εχουμε επισημάνει αρκετές φορές πως ένας κολοσσός της ψυχαγωγίας όπως η Ντίσνεϊ – και άλλες τέτοιου βεληνεκούς εταιρείες – δεν είναι απλά μια επιχείρηση. Αντιθέτως είναι ικανή με την δημόσια στάση της να επηρεάζει κυβερνητικές αποφάσεις, νομοθετικές ενέργειες αλλά και την ίδια την κοινή γνώμη. Ακόμα περισσότερο αν μιλάμε για την Πολιτεία της Φλόριντα, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται τα κεντρικά της Ντίσνεϊ, μαζί με τα τέσσερα πελώρια θεματικά πάρκα της Disney World στο Ορλάντο. Δίχως πολλές λεπτομέρειες, υπολογίζεται πως η δραστηριότητα της εταιρείας εκεί παράγει περισσότερα από 75 δις δολάρια τον χρόνο, ενώ εξασφαλίζει εργασία σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Κάποιοι από αυτούς ωστόσο φαίνεται ότι δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι με τη στάση της Ντίσνεϊ στο ζήτημα που έχει προκύψει με το λεγόμενο «Don’t Say Gay» νομοσχέδιο, το οποίο προωθεί αυτές τις μέρες η τοπική κυβέρνηση της Φλόριντα. Σύμφωνα με αυτό βγαίνει ουσιαστικά εκτός νόμου οποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας στα σχολεία της Πολιτείας από δασκάλους ή διευθυντές. Οι γονείς θα έχουν μάλιστα στο δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση σε περίπτωση που θεωρήσουν πως ο συγκεκριμένος κανόνας παραβιάζεται.

Η αντίδραση στο παραπάνω νομοσχέδιο ήρθε μεταξύ άλλων και από τους εργαζομένους στα στούντιο της Pixar, θυγατρικής, ως γνωστόν, της Ντίσνεϊ και υπεύθυνης για μερικά από τα πιο όμορφα κινούμενα σχέδια που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες στο σινεμά. Η σχετική ανακοίνωση καλεί την ηγεσία της εταιρείας να αποσύρει άμεσα την οικονομική της υποστήριξη στους πολιτικούς που σχεδίασαν και υλοποιούν το νομοσχέδιο, ωστόσο προχωρά ακόμα περισσότερο: «Εμείς στην Pixar έχουμε προσωπική εμπειρία με όμορφες ιστορίες, γεμάτες από διαφορετικούς χαρακτήρες, οι οποίες επιστρέφουν από τους εταιρικούς ελέγχους πετσοκομμένες, σκιά του εαυτού τους. Σχεδόν κάθε αναφορά σε γκέι τρυφερότητα “κόβεται” από την Ντίσνεϊ, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες τόσο των δημιουργικών ομάδων όσο και των διευθυντικών στελεχών της Pixar».

Στον απόηχο των αντιδράσεων, ο CEO της Ντίσνεϊ, Μπόμπ Σέιπεκ, ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα συνυπογράψει ψήφισμα της Καμπάνιας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC), το οποίο αντιτίθεται σε τέτοιου είδους νομοθεσίες, ενώ προτίθεται να δωρίσει και μεγάλα χρηματικά ποσά στην κατεύθυνση μέτρων προστασίας της ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας. Επιπλέον ο ίδιος ο Σέιπεκ πρόκειται να συναντήσει τον Κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάνκτις της Φλόριντα για να συζητήσουν το ζήτημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Disney: Αναστέλλει την προβολή των παραγωγών της στη Ρωσία

Δείτε τη σειρά με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι

Κυνηγοί επικηρυγμένων και… spin-off

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News