LIFE & ARTS

Το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στην Λατινική Αμερική

Το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στην Λατινική Αμερική

Προφανώς και η επιτυχία που έχουν οι ταινίες των Ελλήνων δημιουργών τα τελευταία χρόνια στα διεθνή φεστιβάλ είναι ευχάριστη και ευπρόσδεκτη -το ελληνικό σινεμά άλλωστε, αν και αναπόφευκτα περιορισμένο από πλευράς όγκου παραγωγής, διαθέτει μπόλικο δημιουργικό ταλέντο που ανθίζει, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στις κατάλληλες συνθήκες και ασχολείται με θέματα που ξεφεύγουν από την στενή εγχώρια πραγματικότητα. Εκτός ωστόσο από τα φεστιβάλ και τα βραβεία, ο κινηματογράφος είναι αγορά και βιομηχανία. Δεν μιλάμε απαραίτητα για τις εισπράξεις αλλά για την ίδια την δυνατότητα να προβάλει κανείς το έργο του παγκοσμίως· να το δείξει σε ανθρώπους από πολύ διαφορετικά μέρη, με άλλες ζωές και κουλτούρες και έτσι να τεστάρει ακόμα περισσότερο την αξία του.

Είναι σημαντικό για τις ελληνικές ταινίες να βρίσκουν ευρεία διανομή στο εξωτερικό και να μην περιορίζονται -συμβαίνει συχνά- μόνο σε arthouse κινηματογράφους ή φεστιβάλ

Από αυτή την άποψη το «Frankenstein» του Κώστα Ζάπα τα κατάφερε περίφημα, μιας και όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η ταινία του Ελληνα κινηματογραφιστή αγοράστηκε από την Encripta, εταιρία η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο διανομέα στην Λατινική Αμερική και έτσι θα παιχτεί σε 18 χώρες (Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Παναμάς, Χιλή, Περού, Κολομβία, Βενεζουέλα κ.ά.). Μιλάμε για πραγματικό κολοσσό, ο οποίος αποτελεί κεντρικό συνεργάτη μεγάλων στούντιο όπως η Ντίσνεϊ, η Warner, η Universal, η Sony Pictures, η Paramount, αλλά και των συνεχώς ανερχόμενων διαδικτυακών πλατφορμών όπως το Netflix και η Amazon.

Το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στην Λατινική Αμερική-1

Το «Frankenstein» αποτελεί έναν πρωτότυπο συνδυασμό ζωντανού φιλμ και animation, το οποίο αντλεί έμπνευση από την κλασική ιστορία της Μέρι Σέλεϊ, με γοτθική αισθητική και νεαρούς πρωταγωνιστές. Στόχος, όπως επισημαίνουν οι συντελεστές του, είναι να επανεισαχθούν οι διάσημοι χαρακτήρες του ρομαντικού μπεστ σέλερ για μια ολόκληρη νέα γενιά θεατών. Πρόκειται δε για διεθνή συμπαραγωγή, με τον Ελληνα Γρηγόρη Αθανασίου (Νet Films) να συνεργάζεται στην εκτέλεση της παραγωγής με τον Αμερικανό ηθοποιό Λουίς Μάντιλορ (συμμετέχει και ως ηθοποιός) και τον Γερμανό Βίλι Καμαράντ. Οσο για το υπόλοιπο καστ, αυτό αποτελείται από αρκετούς γνωστούς Ελληνες ηθοποιούς όπως η Δήμητρα Χατούπη, ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Δημήτρης Γεωργαλάς, η Ελλη Τσιτσιπά κ.ά. 

Όπως αναφέραμε, είναι σημαντικό για τις ελληνικές ταινίες να βρίσκουν ευρεία διανομή στο εξωτερικό και να μην περιορίζονται -συμβαίνει συχνά- μόνο σε arthouse κινηματογράφους ή φεστιβάλ. Αρκετές από αυτές έχουν τα φόντα για να το πετύχουν, ενώ βέβαια κάτι τέτοιο απαιτεί τόσο την δράση των παραγωγών όσο και την οργανωμένη στήριξη των κρατικών φορέων. Το «Frankenstein» αναμένεται να κυκλοφορήσει και στις ελληνικές αίθουσες μέσα στο προσεχές καλοκαίρι.

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News