LIFE & ARTS

Η «εμπειρία» Τζα Μοράντ

Η «εμπειρία» Τζα Μοράντ

Ο εντυπωσιακός και γεμάτος ταλέντο κόσμος του NBA δεν σταματά να παράγει νέους ήρωες. Ενας τέτοιος είναι και ο 22χρονος Τζα Μοράντ, για τον οποίο ολόκληρη η κοινότητα της λίγκας παραμιλά τον τελευταίο καιρό. Στην πιο πρόσφατη μεγάλη του παράσταση ο νεαρός ηγέτης των Μέμφις Γκρίζλις πέτυχε 52 πόντους, μεταξύ άλλων καρφώνοντας και πάνω από τον γίγαντα των 213 εκατοστών, Τζέικομπ Πέτλ, των Σαν Αντόνιο Σπερς.

Η συγκεκριμένη φάση που έγινε viral και κυκλοφόρησε παντού, είναι από αυτές που σε αφήνουν πραγματικά με το στόμα ανοιχτό και κάνουν τα μικρά παιδιά να βρίσκουν τον ήρωά τους. Διότι εκτός των άλλων, ο ύψους 1.91 και βάρους 80 κιλών, Μοράντ, δεν είναι από εκείνους τους θεόρατους μπασκετμπολίστες που μοιάζουν με θαύματα της φύσης· αντιθέτως θα μπορούσε να περάσει για… κανονικός άνθρωπος αν κάποιος τον συναντούσε στον δρόμο.

Οταν ωστόσο ντύνεται τα μπασκετικά του, ο Τζα μεταμορφώνεται σε έναν μάγο, του οποίου την επόμενη κίνηση περιμένεις με αγωνία: «είναι δυνατόν να εφορμήσει ξανά προς το καλάθι μπροστά σε όλους αυτούς τους “δεινόσαυρους”;». Κι όμως με αθλητικά προσόντα δυσανάλογα του μεγέθους του και (κυρίως) σπάνια γενναιοψυχία, εκείνος προσφέρει το ένα χάιλαϊτ μετά το άλλο και αναγκάζει τους ειδικούς του αθλήματος να τον συμπεριλαμβάνουν πια στην κουβέντα για το βραβείο του MVP της σεζόν.

Η πόλη του Μέμφις φυσικά τον λατρεύει. Μικρή αγορά, περίπου όπως το Μιλγουόκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο, πριν μερικά χρόνια έβλεπε τη θέση της στη λίγκα να τίθεται εν αμφιβόλω, ωστόσο στο ντραφτ του 2019 τράβηξε… λαχείο, το οποίο δείχνει ικανό να οδηγήσει την ομάδα σε μεγάλα πράγματα. Προς το παρόν οι Γκρίζλις φιγουράρουν στη τρίτη θέση της δυτικής περιφέρειας, έτοιμοι να προσπεράσουν τους δεύτερους Γούριορς και έχοντας κάνει ένα τρομερό ντεμαράζ στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Πέρα από τα αποτελέσματα ωστόσο είναι το «Ja Morant Experience», η εμπειρία δηλαδή της παρακολούθησης ενός τέτοιου μοναδικού ταλέντου, αυτή που κάνει sold out όλα τα ματς του Μέμφις και ξεπουλάει την φανέλα με το νούμερο 12 στα καταστήματα. Το φαινόμενο είχε επαναληφθεί πριν μερικά χρόνια με τον Στεφ Κάρι, η σχέση του οποίου με τους φιλάθλους έχει πολλά κοινά με εκείνη του Μοράντ. Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε τον τελευταίο να αποδεικνύει την αξία του και στα play-off τα οποία πλησιάζουν όλο και περισσότερο.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News