Life & Arts Δευτέρα 21/02/2022, 17:08
LIFE & ARTS

Γλώσσες υπό εξαφάνιση – Χάνοντας ένα μέρος του πολιτισμικού DNA

Γλώσσες υπό εξαφάνιση – Χάνοντας ένα μέρος του πολιτισμικού DNA

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα μητρικής γλώσσας, που έχει θεσπιστεί την από την Unesco για την 21η Φεβρουαρίου, η Statista ανέλυσε τα στοιχεία του Endangered Languages Project. Από τα στοιχεία αυτά ανακύπτει ότι χιλιάδες γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο, συγκεκριμένα περί τις 2.500 χιλιάδες, κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή να εξαφανιστούν.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, παρότι οι μητρικές γλώσσες βρίσκονται στο DNA των εκάστοτε πολιτισμών, ορισμένες περιπτώσεις εξαφάνισης δεν θα έπρεπε να μας στενοχωρούν. Και αυτό διότι, οι γλώσσες εξελίσσονται, ώστε να αντιπροσωπεύουν το περιβάλλον στο οποίο χρησιμοποιούνται. Ουσιαστικά οι άνθρωποι και οι διάφορες κουλτούρες τις αναπτύσσουν ανάλογα με τις συνθήκες προϊόντος του χρόνου.

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα της Statista, στην Ωκεανία καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός γλωσσών σε κίνδυνο, συγκεκριμένα 733. Επίσης σε υψηλό επίπεδο κινδύνου βρίσκονται 693 γλώσσες στην Ασία, ενώ στην Αφρική κινδυνεύουν να χαθούν 428 γλώσσες. Στη Νότιο Αμερική κινδυνεύουν 226 γλώσσες, στη Βόρειο και Κεντρική Αμερική 222 γλώσσες, ενώ στην Ευρώπη και τη Ρωσία 148 γλώσσες.

Η βασική αιτία για την οποία κινδυνεύουν οι διάφορες μητρικές ανά τον κόσμο είναι βέβαια η παγκοσμιοποίηση. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2014 (Global distribution and drivers of language extinction risk): η οικονομική ανάπτυξη και η παγκοσμιοποίηση είναι οι βασικοί λόγοι για την πρόσφατη μείωση των γλωσσών, ιδίως μετά τη δεκαετία του 1970. Οι δύο αυτοί λόγοι κινητοποιούνται μεταξύ άλλων μέσω πολιτικών και εκπαιδευτικών εξελίξεων και των δυναμικών στο παγκόσμιο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα.

Γλώσσες υπό εξαφάνιση – Χάνοντας ένα μέρος του πολιτισμικού DNA-1

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσες γλώσσες κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν» δια παντός

Πόσοι Έλληνες ξέρουν δεύτερη γλώσσα; Η σύγκριση με τους Ευρωπαίους

Nέα gender-neutral αντωνυμία στα νορβηγικά λεξικά «ξύπνησε» την μάχη των γλωσσολόγων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News