Life & Arts Σάββατο 19/02/2022, 11:09
LIFE & ARTS

Η κληρονόμος Ντιπόντ και η μήνυση του μουσείου Winterthur για τις αντίκες του πατέρα της

Η κληρονόμος Ντιπόντ και η μήνυση του μουσείου Winterthur για τις αντίκες του πατέρα της

Αγωγή που κατατέθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ ισχυρίζεται ότι η Σαμπρίνα Ντιπόντ-Λανγκενέγκερ, μέλος της μεγάλης, πλούσιας οικογένειας du Pont, προσπάθησε να πωλήσει πέντε αντίκες αξίας περίπου 200.000 δολαρίων που ανήκουν στην πραγματικότητα στο μουσείο, τον κήπο και τη βιβλιοθήκη του Winterthur.

Η μήνυση, η οποία προσκομίστηκε από το μουσείο Wilmington ισχυρίζεται ότι ο πατέρας της Σαμπρίνα Ντιπόντ-Λανγκενέγκερ, Γουίλιαμ Ντιπόν, είχε κληροδοτήσει 12 αντίκες στο μουσείο, σύμφωνα με τη διαθήκη του. Ο Ντιποντ πέθανε τον Ιούλιο του 2020 σε ατύχημα με τρακτέρ στη φάρμ του Ρόκι Χιλ στο Ντέλαγουερ.

Αλλά αντί να παραδώσει όλες τις αντίκες μετά τον θάνατό του, το μουσείο ισχυρίζεται ότι η Ντιπόντ-Λανγκνέγκερ έδωσε μόνο μία. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι «έχει διεκδικήσει παράνομα τον τίτλο των αντικειμένων που δόθηκαν στο Winterthur επιδιώκοντας να δημοπρατήσει αυτά τα αντικείμενα από τον Sotheby’s».

Η 39χρονη Ντιπόντ-Λανγκενέγκερ, μοναδική κληρονόμος του Ντιπόντ και διαχειρίστρια της περιουσίας του, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας της της χάρισε πέντε από τις αντίκες το 2019. 

«Είμαι πολύ λυπημένη από όλη αυτή την κατάσταση», είπε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Αλλά θα υπερασπιστώ απόλυτα την ακεραιότητά μου, η οποία αισθάνομαι ότι έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Και θα υπερασπιστώ απόλυτα τις επιθυμίες του πατέρα μου».

«Η διαμάχη δεν είναι για τα χρήματα. Προφανώς, τα εν λόγω αντικείμενα δεν αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο ποσοστό της περιουσίας ή της περιουσίας του πατέρα μου», ανέφερε. 

Το ζήτημα είναι μία αναφορά που έγινε το 2009 στη διαθήκη του Ντιπόντ, η οποία αναφέρει ότι, τη στιγμή του θανάτου του, ένα μικρό μέρος της συλλογής του με σημαντικές αμερικανικές αντίκες θα έπρεπε να κληροδοτηθεί στο Winterthur, ένα αρχοντικό 175 δωματίων που έγινε μουσείο που βρίσκεται σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στα προάστια του Wilmington. Το μουσείο, το οποίο έχει περίπου 90.000 αντικείμενα, θεωρείται ευρέως το κατεξοχήν σημείο αναφοράς για την αμερικανική τέχνη διακόσμησης.

Παρόλο που ιδρύθηκε από έναν Ντιπόντ και πολλά μέλη της οικογενείας έχουν συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του (ο πατέρας της της Ντιπόντ-Λανγκενέγκερ ήταν διαχειριστής για περισσότερα από 40 χρόνια), το μουσείο είναι ανεξάρτητο από την οικογένεια.

Ο πατέρας της ήταν ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες σε αντίκες στις ΗΠΑ και έκανε πολλές δωρεές στο μουσείο, τόσο χρηματικές όσο και ως δώρα από την προσωπική του συλλογή. Το επίμαχο σημείο της διαθήκης, αναφέρει η κόρη του, ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών των δωρεών.

Το θέμα είναι, όπως αναφέρει η Ντιπόντ-Λανγκενέγκερ, ότι υπήρξε μια ανατροπή: τρία χρόνια αφότου έκανε αυτή την προσθήκη στη διαθήκη του, ο πατέρας της έκανε ξεχωριστό επίσημο συμβόλαιο δώρου με την Winterthur, στο οποίο περιλάμβανε μόνο δύο από τις αντίκες που είχαν προηγουμένως καταγραφεί. 

monyereview.gr με πληροφορίες από Bloomgerg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News