Life & Arts Δευτέρα 14/02/2022, 16:03
LIFE & ARTS

Τέλος στους στόχους κάθε πρωτοχρονιά: Έξι πρακτικές για ένα καλύτερο μέλλον

Τέλος στους στόχους κάθε πρωτοχρονιά: Έξι πρακτικές για ένα καλύτερο μέλλον

Μεταξύ των δημοφιλέστερων στόχων που θέσαμε για το 2022, ή και για καθε άλλη χρονιά, είναι να κάνουμε περισσότερη γυμναστική, να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να χάσουμε βάρος, να κάνουμε μεγαλύτερες αποταμιεύσεις, να κυνηγήσουμε έναν επαγγελματικό στόχο, να περάσουμε λιγότερο χρόνο στα social media και άλλα, σύμφωνα με στοιχεία του National World.

Τέλος στους στόχους κάθε πρωτοχρονιά: Έξι πρακτικές για ένα καλύτερο μέλλον-1

Αντί αυτών των στόχων, οι οποίοι μερικές φορές αποδεικνονται υπερβολικά φιλόδοξοι και συχνά οδηγούν σε απογοήτευση, ο καθηγητής του Harvard Business School Hirotaka Takeuchi και ο Ikujiro Nonaka, ομότιμος καθηγητής του Hitotsubashi University προτείνουν «έξι πρακτικές για ένα καλύτερο μέλλον». Οι πρακτικές αυτές είναι πιο ρεαλιστικές σε βάθος χρόνου και προσφέρουν τα θεμέλια για μια έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Πρόκειται για τις εξής:

1. Ρουτίνα

«Σε αυτόν τον πολύ ανήσυχο κόσμο, πραγματικά χρειαζόμαστε κάτι σαν το kata (η έννοια της ρουτίνας στα ιαπωνικά), ώστε να κάνει τις ζωές μας λίγο καλύτερες κάθε μέρα», δηλωνει ο Takeuchi. Ο ίδιος σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί κανείς να συντονίσει τις σκέψεις και τις πράξεις του με τον στόχο του.

Ως παράδειγμα δίνει την Toyota, στη οποία υπάρχει η τακτική του «ρώτα πέντε φορές “γιατί’», η οποία βοηθά στην εύρεση της πηγής του προβλήματος.

2. Οι σωστές ερωτήσεις

Οι τρεις καθηγητές πιστεύουν ότι με τρεις μόνο ερωτήσεις μπορεί να προσδιορίσει τον σκοπό του:

  • Ποιος είναι ο σκοπός σου στη ζωή;
  • Τι μέλλον θες να δημιουργήσεις;
  • Τι εκτιμάς περισσότερο;

3. Η σημασία του «και»

Ο Takeuchi σημειώνει ότι ιδίως ο δυτικός πολιτισμός έχει την τάση να αξιολογεί τις καταστάσεις με βάση το «είτε το ένα, είτε το άλλο». Πρόκειται για μία πνευματική παράδοση, εξηγεί ο ίδιος, που αποτυπώνεται σε πάρα πολλές διαφωνίες, όπως το σώμα ή το πνεύμα, το υποκείμενο ή το αντικείμενο, ορθολογισμός ή εμπειρισμός και πολλά ακόμα.

Αντιθέτως, οι καθηγητές προτείνουν να επανεκπαιδεύσουμε το μυαλό μας, ώστε να σκεφτόμαστε με όρους «γιατί όχι και τα δύο», αφού σπανίως οι καταστάσεις είναι μονόπλευρες. Αλλάζοντας το πλαίσιο με βάση το οποίο σκεφτόμαστε, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω μας, σημειώνει ο Takeuchi.

4. Ενσυναίσθηση

Οι καθηγητές θεωρούν ότι η ενσυναίσθηση έχει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας σε μία κοινωνία και ότι καλύτερος δρόμος για να φτάσουμε εκεί είναι μέσω των βιβλίων, τα οποία μας δείχνουν τον δρόμο με το βλέμμα ενός άλλου.

5. Ομιλίες

Προκειμένου να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας με πιο αποδοτικό τρόπο, αλλά και να ενταχθείτε καλύτερα σε μία ομάδα, οι δύο καθηγητές προτείνουν να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο λέτε ιστορίες. «Οι ιστορίες γίνονται ένα πρίσμα μέσω του οποίου ζουν οι άνθρωποι», σημειώνει ο Takeuchi.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η δυνατότητα χρήσης μεταφορών και αναλογιών αποτελεί θεμέλιο για να γίνει κανείς πειστικός και για να φέρει μία πραγματική αλλαγή. Για να βελτιώσει κανείς την ικανότητα αυτή, ο Takeuchi μας προτείνει να δούμε είτε τις 10 κορυφαίες ομιλίες όλων των εποχών είτε τις 10 πιο δημοφιλείς ομιλίες σε TED Talk.

6. Φύση

Από τις έξι πρακτικές για ένα καλύτερο μέλλον δεν θα μπορούσε να λείπει και η σύσταση για μία δραστηριότητα στη φύση. Οι δύο καθηγητές τονίζουν όσο περισσότερο συνδεόμαστε με τη φύση τόσο αυξάνεται η ανάγκη μας να συμβιώνουμε αρμονικά με αυτή. Γενικά, ο καθένας θεωρεί ότι έρχεται σε επαφή με τη φύση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο ο Takeuchi μας προτείνει για φέτος να βρουμε μία έντονη – από άποψη ενέργειας – δραστηριότητα στη φύση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έξι tips για να κερδίσετε έως και 13 χρόνια ζωής

Tα απίστευτα οικονομικά οφέλη ενός γάμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News