Life & Arts Πέμπτη 10/02/2022, 18:11
LIFE & ARTS

Φρουρός πινακοθήκης ζωγράφισε μάτια σε γνωστό πίνακα

Την πρώτη μέρα που έπιασε δουλειά

Φρουρός πινακοθήκης ζωγράφισε μάτια σε γνωστό πίνακα

Κατηγορίες ότι ζωγράφισε σε πίνακα από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης επέρριψαν οι αρχές σε έναν φρουρό ρωσικής πινακοθήκης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της αίθουσας την πρώτη του ημέρα στη δουλειά.

Δύο επισκέπτες του Yeltsin Center στην πόλη Yekaterinburg παρατήρησαν τον Δεκέμβριο ότι κάποιος είχε ζωγραφίσει μάτια με στυλό σε τρεις φιγούρες πίνακα της καλλιτέχνιδας Anna Leporskaya. Τα έργα της Leporskaya είναι αφηρημένα και συνήθως οι φιγούρες δεν έχουν μάτια.

Έκτοτε, ο φρουρός έχει απολυθεί, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Anna Reshetkina, έχει δηλώσει σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης ότι ήταν η πρώτη του ημέρα στη δουλειά, ενώ ο εκτελεστικός διευθυνής του Yeltsin Center, Alexander Drozdov, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος φρουρός προσελήφθη μέσω εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας.

«Τα κίνητρά του είναι ακόμη άγνωστα» δήλωσε η Reshetkina σημειώνοντας ότι η διοίκηση πιστεύει πως ενδεχομένως να έχει κάποια ψυχική ασθένεια. Η ίδια σημείωσε πως ο φρουρός ζωγράφισε τα μάτια χρησιμοποιώντας ένα από τα στυλό του Yeltsin Center και έχει προκαλέσει φθορά σε ένα στρώμα μπογιάς

Σύμφωνα με καλλιτεχνικού περιεχομένου εφημερίδα της Ρωσίας, ο φρουρός δεν άσκησε μεγάλη πίεση στον πίνακα και συνεπώς η ζημιά δεν είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, ένα στρώμα μπογιάς στην αριστερή φιγούρα έχει τσαλακωθεί ελαφρώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζημιά καταγγέλθηκε στην αστυνομία στα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών αρχικά αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη, καθώς η ζημιά φαινόταν «ασήμαντη». Στη συνέχεια, το υπουργείο Πολιτισμού διαμαρτυρήθηκε στην εισαγγελία για την απόφαση και εν τέλει, η ποινική δίωξη ασκήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η ποινή που αντιμετωπίζει ο φρουρός είναι φυλάκιση έως και τρεις μήνες.

Την ημέρα μετά τον βανδαλισμό, ο πίνακας επιστράφηκε για αποκατάσταση στην γκαλερί της Μόσχας, η οποία είχε δανείσει τον πίνακα στο Yeltsin Center. Το εκτιμώμενο κόστος αποκατάστασης ανέρχεται περίπου στα 2.900 ευρώ.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Αγωγή από οργισμένους φαν της Ανα Ντε Αρμάς

«Αίνιγμα»: Για πόσα χρήματα πουλήθηκε το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS