Life & Arts Πέμπτη 27/01/2022, 21:26
LIFE & ARTS

Σπάνιος πίνακας του Botticelli πωλήθηκε για 45,5 εκατ. δολάρια

Σπάνιος πίνακας του Botticelli πωλήθηκε για 45,5 εκατ. δολάρια

Έναντι 45,5 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε o πίνακας «The Man of Sorrows» του Sandro Botticelli σε δημοπρασία που διεξήγαγε ο οίκος Sotheby’s της Νέας Υόρκης.

View this post on Instagram

A post shared by Sotheby’s (@sothebys)

 

 

 

Το έργο είναι ένα πορτρέτο προτομής του Χριστού, του οποίου το κεφάλι πλαισιώνεται από ιπτάμενους αγγέλους. Το έργο εκτιμαται πως δημιουργήθηκε περίπου το 1500. Πριν την πραγματοποίηση της δημοπρασίας ο οίκος προσδοκούσε πως θα πουληθεί για τουλάχιστον 40 εκατ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως το κάδρο με το οποίο συνοδεύεται ο πίνακας του καλλιτέχνη της Αναγέννησης επίσης χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Σπάνιος πίνακας του Botticelli πωλήθηκε για 45,5 εκατ. δολάρια-1

«To όνομα Botticelli είναι γνωστό σε όλους. Στο τμήμα μας αστειευόμαστε: δεν είναι χαλωνονιτζάκι, αλλά πλησιάζει», δήλωσε ο Christopher Apostle επικεφαλής του σχετικού τμήματος στον Sotheby’s αναφερόμενος στα κινούμενα σχέδια που έχουν ονόματα από καλλιτέχνες της Αναγέννησης.

«Όταν επρόκειτο να τον κοστολογήσουμε, καταλαβαίναμε ότι είναι ένας εμβληματικός πίνακας από έναν εμβληματικό καλλιτέχνη, και ότι τόσο σημαντικά έργα δεν βγαίνουν συχνά σε δημοπρασία. Η δύναμη που αποπνέει αυτή η εικόνα έχει απήχηση και σε άτομα που δεν είναι συλλέκτες μεγάλων έργων, επομένων απαιτούσε πολύ σοβαρή εκτίμηση» της τιμής, σημείωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο του Botticelli «Νέος άνδρας που κρατά εικόνα» που πωλήθηκε πέρυσι στην τιμή ρεκόρ των 92,2 εκατ. δολαρίων. «Εάν το συγκρίνει κανείς με το έργο που πωλήθηε πέρυσι, αυτό εκτιμήθηκε στην μισή τιμή. Το θέμα που πραγματεύεται αυτό είναι ίσως πιο δύσκολο. Πέρυσι ήταν ένα νέο παλικάρι. Το έργο ήταν πιο ελκυστικό κα΄τα μία άποψη», σχολίασε ο Carlo Orsi, ειδικός σε σπουδαία έργα στο Λονδίνο και το Μιλάνο. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι εξακολουθεί να πρόκειται για πίνακα του Botticelli και ότι αυτό το καθιστά σπάνιο και διάσημο εξ αρχής.

Σπάνιος πίνακας του Botticelli πωλήθηκε για 45,5 εκατ. δολάρια-2

*Φωτογραφίες από τον οίκο Sotheby’s

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αίνιγμα: Το εξωγήινο μαύρο διαμάντι που «λατρεύει» τον αριθμό 5 βγαίνει σε δημοπρασία

Στο «σφυρί» το χρυσό ρόλεξ του Σερ Μάικλ Κέιν – Προσωπικά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News