Life & Arts Πέμπτη 27/01/2022, 17:55
LIFE & ARTS

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Δέκα ταινίες που άφησαν ιστορία

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Δέκα ταινίες που άφησαν ιστορία

Σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 είναι η Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που λήφθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2005, ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η συγκεκριμένη ημέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία από τον Ο.Η.Ε., καθώς είναι αρκετά σημαντική για τα θύματα και του επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία, που ήταν και ένα από τα πιο μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η συγκεκριμένη ημέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία από τον Ο.Η.Ε., καθώς είναι αρκετά σημαντική για τα θύματα και του επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία, που ήταν και ένα από τα πιο μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η πρόταση για την θεμελίωση της συγκεκριμένης ημέρας υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες και «καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας». Με λίγα λόγια σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση του κοινού για το Ολοκαύτωμα, προκειμένου να διδαχθούν από αυτή την καταστροφή και να μην επαναληφθούν τα ίδια γεγονότα ποτέ ξανά.

Έτσι, με αφορμή τη Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σας προτείνουμε μερικές ταινίες παλιές και πιο πρόσφατες που όλες όμως έχουν ένα κοινό: Περιέγραψαν την φρικαλεότητα του Ολοκαυτώματος με ρεαλισμό μέσω της έβδομης τέχνης.

Ακολουθούν οι ταινίες.

1. Denial

Υπόθεση: Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον αρνητή του ολοκαυτώματος, τον Βρετανό «ιστορικό» Ντέιβιντ Ίρβινγκ, και στην Αμερικανοεβραία πανεπιστημιακό Ντέμπορα Λίπσταντ, η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη και τα παγκόσμια ΜΜΕ.

2. Η λίστα του Σίντλερ

Υπόθεση:  Η αληθινή ιστορία του Οσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού βιομηχάνου, που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους για το Τρίτο Ράιχ ειδικευμένους εργάτες.

3. Ο γιος του Σαούλ

Υπόθεση:  Στο Άουσβιτς του 1944 ο Σαούλ είναι ένας από τους λίγους επιζώντες Εβραίους, ο οποίος αναγκάζεται να βοηθά τους Γερμανούς στο κάψιμο των νεκρών ομοεθνών του. Μέχρι που κάποια στιγμή αποφασίζει να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι δικό του.

4. Ο Πιανίστας

Υπόθεση:  Η αληθινή ιστορία του Πολωνο-εβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας χάρη στη φήμη του ως μουσικού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει ψυχρός θεατής των φρικαλεοτήτων που συνέβαιναν γύρω του. Ο κλειστοφοβικός κόσμος του γκέτο εμπνέει στον Πολάνσκι μια από τις καλύτερες και πιο προσωπικές δημιουργίες του, απεικονίζοντας ταυτόχρονα με έναν υποδειγματικό και μη ρητορικό τρόπο το Ολοκαύτωμα. Χρυσός Φοίνικας Φεστιβάλ Καννών 2002, βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, πληθώρα άλλων διεθνών επιβραβεύσεων.

5. Kapo

Υπόθεση: Μια νεαρή Εβραιοπούλα συλλαμβάνεται από τους ναζί και αποστέλλεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε τρόπο.

6. The Reader

Υπόθεση: Στη μεταπολεμική Γερμανία, ένας 15χρονος ερωτεύεται την κατά πολύ μεγαλύτερή του Χάνα, η οποία όμως εξαφανίζεται ξαφνικά. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο νεαρός θα αναγνωρίσει τη Χάνα ως κατηγορούμενη σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.

7. Η εκλογή της Σόφι

Υπόθεση: Μια Πολωνή που έχει ζήσει φρικτά χρόνι στο Αουσβιτς, μετά το τέλος του πολέμου γνωρίζεται με ένασυγγραφέα και έναν Εβραίο διανοούμενο και ζουν ένα “ερωτικό τρο” δίχως αυτή να μπορεί να διαλέξει έναν από τους δύο.

8. Η ζωή είναι ωραία

Υπόθεση: Ένας Ιταλοεβραίος προσπαθεί να πείσει τον πεντάχρονο γιο του ότι ο εγκλεισμός τους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν είναι παρά μέρος ενός παιχνιδιού με σκληρούς όρους και έπαθλο ένα αληθινό τανκ!

9. Ο Λαβύρινθος της σιωπής

Υπόθεση: Στη Φρανκφούρτη του 1958 ένας φιλόδοξος νεαρός εισαγγελέας και ένας δημοσιογράφος προσπαθούν να αποκαλύψουν και να φέρουν μπροστά στη δικαιοσύνη ναζί εγκληματίες που παραμένουν ασύλληπτοι. Τόσο η κοινή γνώμη όσο και ο Τύπος, όμως, θεωρούν πως οι κατηγορίες είναι προϊόν αντεθνικής προπαγάνδας.

10. Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα

Υπόθεση:  Ο εφιάλτης του Ολοκαυτώματος παρουσιάζεται μέσα από τα αθώα μάτια των μικρών πρωταγωνιστών σε μια ταινία που απευθύνεται πρωτίστως στο συναίσθημα. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ιρλανδού Τζον Μπόιν.

Πηγή: neolaia.gr Ακολουθήστε το Money Review στο Google News